Novičnik December 2018

UVODNIK


LETO NEPOZABNIH IZZIVOV! 


Ko smo leta 2017 v Gledališču Ane Monro obeleževali t. i. leto obletnic (20 let Ane Desetnice, 10 let ŠUGLE in 35 let avtorske produkcije), smo večkrat zapisali, da je bilo to leto za nas prelomno. Prenovljena ekipa sodelavcev je ob tej priložnosti namreč začela stopati po poti sprememb, ki naj bi še utrdile in nadgradile našo tradicijo in/ali naš dosedanji dialog z najširšim občinstvom v javnem prostoru.

V letu 2018 smo zastavljeno delo intenzivno nadaljevali in na osnovi veščin ter izkušenj, pa tudi na osnovi svežih in novih pristopov, zasnovali več projektov, ki bodo dolgoročno prispevali k večji prepoznavnosti in obenem tudi k večji finančni samostojnosti Gledališča Ane Monro. To so: friendraising akcija Za Anine nove čevlje, vzgojno-izobraževalni programi Kultura po meri, Z gledališčem nad učence in dijake in Mentor, kot se šika, inovativni korporativni dogodek Proslava po meri in nova mednarodna sodelovanja (CPuP, IzPOSTAVI se V javni PROSTOR).

Posebna dogodivščina je bila uspešna izvedba festivala Ana Desetnica 2018 v Ljubljani. Le dober teden dni pred napovedanim začetkom smo morali namreč zaradi nepredvidenih okoliščin prizorišča postaviti povsem na novo. In ponosni smo, da nam je to tudi uspelo – v zadovoljstvo nas, umetnikov in predvsem gledalcev! Pri tem so nam pomagale tudi mestne oblasti, ki se jim na tem mestu še enkrat zahvaljujemo.

Zahvala pa gre tudi ”sončni upravi”, kjer so le uslišali našo prošnjo po dovolj stabilnem vremenu, da smo lahko uspešno izpeljali tudi jesenski festival Ana Plamenita 2018. Ob vsem tem se upravičeno sprašujemo, pred kakšen izziv nas bo postavila Ana Mraz 2018, vemo pa, da bomo vse, kar pripravlja v okviru letošnjega zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča, z največjim veseljem delili z vami. Zato vas prisrčno vabimo na druženje z njo in vam obenem želimo srečno, ustvarjalno in uspešno leto 2019!

FESTIVALI

 

Zimski mednarodni festival uličnega gledališča

Ana Mraz 2018 

Ana Mraz bo spet ulovila iztekajoče se leto za rep in ga okrancljala s prednovoletnim uličnim programom. Mednarodni zimski festival uličnega gledališča bo med 26. in 30. decembrom v Ljubljani že v drugo ogrel vzdušje na Špici, mrrrrrrazilo pa bo tudi na Židovskem trgu v Mariboru, kjer bo od 27. do 30.12 gostovala Ana Mrzla, in na Linhartovem trgu v Radovljici, kamor 25. in 30.12. prihaja Ana Snežna. V okviru letošnjega festivalskega programa bodo nastopili domači in tuji ulični umetniki, katerih predstave bi lahko razvrstili v dve kategoriji: ”dobro staro klasiko” in ”kreacije novejšega duha”.

FESTIVALSKI PROGRAM

 

0,5 % dohodnine

Majhna gesta, veliko dejanje!

Če boste uživali v programu festivala Ana Mraz 2018, vas vabimo, da to izkažete tako, da Gledališču Ane Monro odmerite 0,5 % dohodnine. To lahko storite na festivalskem prizorišču v času programa, ali pa izpolnite ta spletni OBRAZEC, ga natisnite in pošljite na pristojni finančni urad. Za morebitno podporo se vam že vnaprej lepo zahvaljujemo!

 

Po Ani Plameniti 2018

Ognja v srcu tudi dež ne pogasi!

Kljub spremenljivemu vremenu je zadnjo novembrsko soboto na ljubljanski Špici zažarel festival noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita 2018. Občasen dež je sicer zahteval drugačno organizacijo dela, ni pa pogasil žara v srcih 10-članske izvedbene ekipe, ki je z enako vnemo, voljo in odločnostjo, kot je festival ves dan pripravljala in postavljala, še isti večer prizorišče tudi pospravila.

VEČ INFORMACIJ

PRENOS ZNANJA

 

Šola sodobnih performativnih in uličnih umetnosti

Šuglarji so zaključili 3. stopnjo izobraževanja

V drugi polovici novembra in v začetku decembra se je na ŠUGLI nadaljeval tedenski modul Larvalne maske in osnove fizičnega gledališča (mentorja Alenka Marinič in Justin Durel), pretekli vikend pa je v okviru programa 3. stopnje izobraževanja, imenovane Performer v odnosu s publiko, potekal še zadnji, intenzivni vikend modul Site specific gledališče (mentor Grega Močivnik).

 

Z gledališčem nad učence in dijake

Prijave zbiramo do 15. januarja

Če vas zanimajo možnosti uporabe gledaliških tehnik v vzgojno-izobraževalnem procesu, se prijavite na praktično delavnico Z gledališčem nad učence in dijake, ki bo januarja 2019 potekala v Sežani in Ljubljani.

VEČ INFORMACIJ

KREACIJA

 

Nova produkcija Ane Monro

TABLETOL – za boljšo komunikacijo

V decembru potekajo intenzivne vaje za premiero nove produkcije Gledališča Ane Monro, ki bo predvidoma v drugi polovici januarja 2019. Predstava z delovnim naslovom TABLETOL – za boljšo komunikacijo nastaja pod režisersko taktirko Barbare Kapelj. Ekipo umetnikov sestavljajo Silvia Viviani, Manca Uršič in Goro Osojnik, ki jim svetuje Nina Pokorn, dr. med., spec. druž. med..

 

Počitniška ustvarjalna delavnica za otroke

Frankenštajnova 18

Bližajo se novoletne počitnice in z njimi počitniške dejavnosti za otroke. V dvorani Gledališča Ane Monro v Ljubljani (Trg Prekomorskih brigad 1, v neposredni bližini Kina Šiška) bo potekala tridnevna ustvarjalna delavnica na temo pravljičnih bitij, ki jo pripravlja režiserka in scenografka Barbara Kapelj. V ponedeljek, 24.12., v četrtek, 27.12., in v petek, 28.12., bodo udeleženci od 9.00 do 16.00 pod njenim mentorstvom ustvarjali kratko predstavo Frankenštajnova 18, ki bo v soboto, 29.12., del programa zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Mraz 2018.

Cena (vključuje mentorstvo in material za ustvarjanje): 20 EUR /dan (za drugega otroka 15 EUR) + hrana 5 EUR/dan za otroka.

Sprejmemo lahko 12 otrok, minimalno število za izvedbo delavnice pa je 5 otrok.

Prijava in več informacij: bkapelj@gmail.com

Mentorica o delavnici: »Otroci se bodo na delavnici seznanili z znamenitim Frankensteinom in njegovo avtorico Mary Shelly. Pogovarjali se bomo, zakaj tako radi ustvarjamo domišljijske svetove, v katerih nastopajo pravljična bitja, kakšna so pravljična bitja v naših sanjah in kakšne predstave imamo o idealnih bitjih. Skozi gledališki laboratorij bomo ustvarili predstavo, s katero bomo na Ani Mraz pokazali, kakšna je lahko ulica, ko jo opremimo z našo domišljijo.«

MEDNARODNO

 

Mednarodni kulturni projekt

Connecting past and the future

Organizatorji petih evropskih festivalov – Ana Desetnica (Slovenija), La Strada (Avstrija), STAMP (Nemčija), SPRAOI (Irska) in Za Dvermi (Češka) – smo zasnovali mednarodni kulturni projekt Connecting Past and Future. Osnovna ideja našega sodelovanja, ki bo, če bomo uspešno pridobili evropska sredstva, realizirano v letih 2019 in 2020, je inovativna re-kreacija petih ”klasičnih” predstav iz zgodovine evropske produkcije uličnega gledališča s sodobnimi umetniškimi pristopi novih generacij uličnih ustvarjalcev. Poleg kulturnega sodelovanja in povezovanja so pomembni cilji projekta tudi izobraževanje in mobilnost mladih umetnikov ter povezovanje različnih generacij občinstva.

 

Sodelovanje z Minimundusom

Ana Monro med svetovnimi znamenitostmi

Januarja in februarja 2019 bodo Manca Uršič, Silvia Viviani, Rada Kikelj Drašler, Tea Vidmar in Goro Osojnik sodelovali pri izvedbi programa Fantastična zima v celovškem Minimundusu.