45310026334 6f450d2d3d O

Ana Plamenita 2018

24. november // 17.00-21.00


Ljubljana, Špica

 

Ana Plamenita 2018 je 24. novembra med 17.00 in 21.00 na Špici razprostrla bele tkanine in se v soju stoterih svečk, s katerimi je v vlažni bližini reke spet ustvarila čaroben ognjeni ambient, poigrala s sencami. Obiskovalce je povabila na sprehod iskanja svetlobe v noči in teme v utripajočih plamenih in tu pa tam tudi sama stopila iz noči. Zapela je v podobi pevke raznoterih glasov Vilale (Tea Vidmar) ali požmrknila skozi oči papirnatega velikana (Brane Solce in Sanja Fidler) iz sosednjega brega. V ustvarjalnem kotičku so si lahko obiskovalci izdelali senčno lutko in se ob pomoči Čarne žene (Rada Kikelj Drašler) preizkusili v metanju senc skozi okno, v družbi ožarjenih plesalcev šole argentinskega tanga (Tango Poppa se je na Špici tudi plesalo. Za prijetno počutje obiskovalcev je ves večer skrbel izrekovalec dobrodošlice in animator (Camilo Acosta Mendoza), za ”ogrevanje” pa je poskrbel nemi čuvaj odprtega ognj(išč)a (Drago Zadnikar).

Čeprav je bila vremenska napoved za tisti dan neugodna, smo se po posvetu z dežurnimi meteorologi na ARSU odločili, da festival izpeljemo, saj smo v priprave vložili veliko časa in energije. Obenem pa se zavedamo, da je Ana Plamenita v desetletju, odkar bolj ali manj kontinuirano vzplamteva in ugaša v Ljubljani, nekaterim njenim prebivalcem in obiskovalcem prirasla k srcu, in jo vsako jesen nestrpno pričakujejo. Kljub temu smo bili prijetno presenečeni, da smo tudi letos našteli več kot 500 obiskovalcev (v dežnih škornjih, pelerinah in/ali z dežniki), njihovi odzivi na družabnih omrežjih po dogodku pa so nam dokončno potrdili, da je bila naša odločitev pravilna. Prejeli smo namreč mnogo čestitk, pohval in zahval za »tako čaroben in igriv dogodek«, ki da ga »dež sploh ni motil«. Še več, »dež je prinesel še dodano vrednost, odseve v lužah in nežno zvočno kuliso!!!« Skratka, bilo je »prelepo«, »pravljično«, »prekrasno« in »čudovito«. Festival zato ocenjujemo kot zelo uspešen.

Za izvedbo Ane Plamenite 2018 je poleg prostovoljcev in ekipe Gledališča Ane Monro zaslužna tudi finančna podpora zavoda Turizem Ljubljana. Na tem mestu bi radi omenili še podjetje CEBORT, Projekt Navis, PDG Trnovo in Špica Caffe – hvala vsem za sodelovanje.