43266760401 7f0c11846c O

Ana Desetnica

Mednarodni festival uličnega gledališča


Festival Ana Desetnica s prosto dostopno umetnostjo spreminja namembnost javnega prostora in ga odpira za ljudi. Na njem se vsako leto predstavijo atraktivne in kakovostne referenčne ulične skupine iz Slovenije in tujine, obenem pa ponuja prostor za prezentacijo še neuveljavljenim skupinam in eksperimentalnim projektom raznovrstnih žanrov in disciplin. Festivalski program obsega tudi cirkuške in plesne predstave ter intervencije, žive kipe, site specific performanse, inštalacije in delavnice.

Ana Desetnica je v dobrih dveh desetletjih gostila že več kot 5.000 uličnih umetnikov iz več kot 40 držav sveta in s 6 različnih kontinentov, ki so uprizorili vsaj 1.000 različnih predstav in intervencij in z njimi nagovorili že skoraj 1 milijon slovenskih in tujih obiskovalcev.


Anina zgodba

Ana Desetnica je na ulico prvič stopila leta 1998, in vse od takrat ob začetku poletja z njo odpiramo nove urbane kotičke (in prireditvene prostore) v mestih, ter jih polnimo z umetniškimi vsebinami, s simbolnim spreminjanjem njihove namembnosti pa vanje pogosto privabljamo tudi ljudi, ki običajno ne obiskujejo kulturnih dogodkov. Umetniki prebivalce mest in druge naključne mimoidoče sredi ulic, trgov, mostov in parkov nagovarjajo, da doživijo edinstveno izkušnjo igrivega druženja, ki jo zagotavlja ulična umetnost. Obenem pa ta ljudi navdaja s pozitivno energijo, jih spodbuja k sodelovanju in jih za kratek čas poveže v skupnost.

Domače mesto Ane Desetnice je Ljubljana, a organizatorji festivala si prizadevamo delovati trajnostno, zato se na lokalni ravni povezujemo z ostalimi slovenskimi mesti, na mednarodni ravni pa s tujimi selektorji, ki v vse večjem številu obiskujejo naš festival. Ta se je zato v preteklih dveh desetletjih razvil v vseslovenski dogodek, ki ga vsako leto gosti več kot 10 različnih mest.

Umetnost in druženje

Ob koncu najstniškega obdobja Ane Desetnice smo si v zadali cilj oziroma izziv, poglobljeno raziskovati naravo intervencij na ulici in se zavzemati za svobodnejše koriščenje javnega prostora, saj opažamo, da ta vedno bolj postaja prostor ekonomskega izkoriščanja, in je vse manj dostopen ljudem/prebivalcem mest. V zadnjih letih smo zato v Ljubljani zasnovali dva koncepta umeščanja festivala v urbani prostor, ki smo ju  poimenovali dva obraza ulice in dnevna soba. V okviru prvega s sorazmerno preprostimi, a izredno učinkovitimi in zdaj že zelo prepoznavnimi scenografskimi intervencijami ulice in druge urbane prostore spremenimo v festivalsko prizorišče, v okviru drugega pa s kosi pohištva v festivalskem prostoru ustvarimo prijetne in domačne kotičke za oddih in druženje. Že od nekdaj si namreč prizadevamo, da bi bil festival ne le umetniški, ampak tudi družabni dogodek, med katerim se vzpostavi začasna skupnost ljudi, ki se sicer morda nikoli ne bi znašli skupaj na istem kraju. Na festivalski petek Ana v dnevni sobi gosti tudi tradicionalni piknik in različne ustvarjalne delavnice.

V času festivala Ana Desetnica v Ljubljani poleg umetniškega programa, ki nagovarja najširše občinstvo, vsako dopoldne sicer potekajo tudi interne aktivnosti. Namenjene so mreženju oziroma medsebojnemu spoznavanju sodelujočih umetnikov in selektorjev (jutranja fizična ogrevanja, ki jih vodijo domači umetniki, ter praktične delavnice oz. predstavitve dela tujih udeležencev) in izmenjavi znanj in izkušenj med njimi (Pogovori z umetniki, ki jih moderira in dokumentira gledališki kritik in dramaturg Samo Oleami). Od leta 2017 v Ljubljani poteka tudi natečaj za mednarodno nagrado odličnosti urbANA ljubljANA / URBana LJUBLJana.

Vizija za prihodnost

Ana Desetnica bo tudi v naslednjih letih na ulicah slovenskih mest gostila najboljše ulične predstave različnih žanrov z vsega sveta, pri čemer bomo poskušali (ponovno) vzpostaviti programske vsebine iz Vzhoda (tj. srednji Vzhod in države bivše Sovjetske zveze). Pravi izziv in priložnost za prihodnost pa vidimo v tem, da festival postane strokovno in družabno središče druženja uličnih umetnikov, kar je v našem žanru še redkost.

Kontakt

Goro Osojnik
goro.anamonro@gmail.com
041 723 146