25 A10 Promo Foto

Ana Desetnica

Mednarodni festival uličnega gledališča

 

Od 23. 6. do 3. 7. vabljeni v družbo več kot 100 odličnih domačih in tujih umetniških ustvarjalcev iz 11 držav na ulice, trge, v parke in celo na grajska dvorišča 13 mest. Na 31 prizoriščih si boste lahko brezplačno ogledali 37 žanrsko raznolikih predstav in intervencij, ter seveda skupaj z nami praznovali festivalski jubilej!

Če se nam ne morete pridružiti v živo, pa dobrodošli na splet, saj bo 25. ANA DESETNICA prek platforme SIMS 2.5 osvajala ves svet! Na računalniku, tablici ali telefonu si boste lahko – kjerkoli že boste – v neposrednem spletnem prenosu ogledali predstave iz 7 mest, ki gostijo festival  (kakšen dan kar iz dveh hkrati), ter celo iz Španije. Priklopite se in na daljavo doživite festivalski utrip ter novo in noro (tudi 360-stopinjsko) izkušnjo ulične umetnosti v neslutenih dimenzijah!

 

Sims Gumb

 

S festivalom ANA DESETNICA v Gledališču Ane Monro že četrt stoletja spreminjamo namembnost urbanih kotičkov in jih pretvarjamo v uprizoritveni ”oder” in prostor srečevanja ter druženja najširših množic, s čimer uresničujemo svoje poslanstvo, ki je ohranjati javni prostor odprt za umetnost in ljudi. Ali kot radi rečemo: od nekdaj smo na ulici, a vedno v službi ljudi!

Sploh prvič bomo gostovali v Slovenj Gradcu, kjer ANI DESETNICI pripravljajo kraljevski sprejem, saj bo festivalsko prizorišče na dvorišču dvorca Rotenturn. Pa tudi na Ptuju, kamor so nas v bistvu povabili prebivalci sami, ki so v okviru participatornega občinskega proračuna izglasovali, da želijo v svojem mestu doživeti ulično umetnost.

Enako voljo so že lani izrazili prebivalci Logatca, kjer se je izkazalo, da je kraj precej specifičen, razpotegnjen, saj se po eni strani razvija v urbanem in gospodarskem smislu, hkrati pa mu še vedno pripada ogromno ruralnih območij. Zato smo se odločili, da gremo letos tudi po vaseh: v Hotedrščico, Laze in Rovte.

Vrhunec festivala bo seveda 25-letnica v Ljubljani, kjer se bo ANA DESETNICA zahvalila in poklonila svojemu zvestemu občinstvu, domačemu mestu, v katerem je shodila in odraščala, ter ob 150-letnici njegovega rojstva tudi velikemu arhitektu Plečniku!

Osrednje prizorišče, ki ga bomo za kratek čas spremenili celo v manjše sejmišče, bo ob Ljubljanici (v Ambroževem parku in na Šuštarjevem nabrežju), v neposredni bližini mojstrove zapornice, imenovane tudi slavolok, ter palače Cukrarna.

Jubilejna izvedba v Ljubljani se bo začela z velikim zračnim spektaklom nad Ljubljanico, ki si ga boste lahko ogledali iz Tromostovja (eVenti Verticali (ITA): QUADRO, 29. 6. ob 22:15), za zaključek pa pripravljamo rojstnodnevno zabavo v Ambroževem parku (3. 7. od 10:30), na kateri bomo slavljenki skupaj z vami, spoštovani obiskovalci, pripravili torto, za pravi urbani žur pa bodo (po)skrbeli najjači slovenski trubači Pivo in čevapi.

V 5 festivalskih dneh si boste lahko ogledali še nogometni cirkus, smučarsko odisejo, dinamičen hip hop performans na veliki železni konstrukciji, akrobatsko mesenje testa za kruh, kontorzionistko, magične in ognjene predstave, kolesarsko predstava, ki ji boste gledalci sledili na kolesih, sodobni in potujoči cirkus, zračne in glasbene nastope, ulični variete ter seveda klasične ulično-gledališke predstave.

V dneh pred festivalom in v času tega bo v prestolnici potekalo tudi več internih (mednarodnih) aktivnosti: finalni izbor za mednarodno nagrado odličnosti za najboljšo predstavo slovenskih uličnih ustvarjalcev URBana LJUBLJana 2022, strokovni program za izmenjavo mnenj in izkušenj med umetniki P2P, delavnica kritiškega pisanja Ulična kritika, ERASMUS+ mladinska izmenjava izPOSTAVI se V javni PROSTOR 3 (v sodelovanju s cirkuško organizacijo Cirkusfera, SRB), simpozij o prihodnosti festivalov sodobnih performativnih uličnih umetnosti in še kaj.

Kontakt

Goro Osojnik
goro.anamonro@gmail.com
041 723 146