Rsi 2 Kopija

UVODNIK


Reka sedmerih imen – novo poglavje!

 

Prisrčno vabljeni, da se nam v soboto, 20. novembra ob 18.00, pridružite na Šuštarjevem nabrežju v Ljubljani (nad Plečnikovo zapornico), nekoliko višje ob toku Ljubljanice od prizorišča, kjer smo lansko jesen v okviru interdisciplinarnega projekta Reka sedmerih imen skupaj ustvarili legendo o njenem nastanku.  

Novo poglavje tega bo na površje reke, katere razburkano zgodovino so zaznamovali številni miti, naplavilo zgodbo o Mukah in radostih Povodnega moža Ljubljanskega, ki bojda še vedno živi pod njeno gladino.

Pripovedovali in prikazali jo bodo odlični ustvarjalci z različnih področij umetniškega ustvarjanja, premierno uprizoritev atraktivne interaktivne predstave pa bomo neposredno prenašali tudi prek spleta, v našem inovativnem večkanalnem formatu SIMS – sinhroni interaktivni multi stream.

Ker želimo, da se na dogodku počutite varno in sproščeno, vas prosimo, da pri ogledu v živo upoštevate veljavne ukrepe, za ogled iz domačega kavča – ali kjerkoli že boste – pa je potreben zgolj klik na sims.anamonro.si.

Vse informacije o projektu Reka sedmerih imen so zbrane TUKAJ.

FESTIVALI

 

Ana Plamenita 

Jubilejni festival je izgorel, preden je sploh zažarel 


Že drugo leto zapored smo morali zaradi slabe epidemiološke situacije in posledičnih omejitev javnega življenja odpovedati jubilejno 10. izvedbo festivala noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita, ki je bila predvidena 19. 11. Srčno upamo, da bo obveljal rek, da gre v tretje rado, in se bomo jeseni 2022 končno spet srečali in družili med stotinami plamenov, do takrat pa ohranite ogenj v srcu in iskrico v očeh.

 

Ana Mraz

Decembrskim dobrim možem bomo pisali za Ano Mraz


V prihodnjih tednih bomo bolj kot od mraza trepetali zaradi negotovosti glede izvedbe Ane Mraz, ki jo v Ljubljani načrtujemo in pričakujemo v tradicionalnem terminu, tj. od 26. do 30. 12.. Če se nam uresniči želja, da bomo zimski mednarodni festival uličnega gledališča lahko izvedli po planu A, bo program tega tudi letos gostoval še v Mariboru (predvidoma od 26. do 28. 12.), premierna izvedba v Logatcu pa je zaradi obstoječe situacije žal že odpovedana.

 

KREACIJA

 

Art Yard

Umetnost, ki gradi skupnost


V začetku jeseni (28. 9.–2. 10.) smo v ”mladi” ljubljanski soseski Novo Brdo premierno izvedli projekt sosedskega gledališča Art Yard, ki presega okvire umetniškega ustvarjanja, oziroma tega na inovativen način povezuje s socialnim angažmajem. Z njim želimo prebivalcem stanovanjskih sosesk omogočiti neposreden stik s performativno umetnostjo v njihovem domačem okolju in prek te(ga) spodbuditi interakcijo in sodelovanje med njimi – s ciljem, da jih povežemo v skupnost. V okviru dolgoročne programske usmeritve bomo projekt Art Yard razvijali tudi kot strateško orodje za nagovarjanje novega občinstva, odpiranje drugačnih urbanih prostorov, oblikovanje inovativnih umetniških pristopov in produkcijskih form ter umetniško rast uličnih ustvarjalcev. Vse informacije o projektu najdete TUKAJ.

 

Cirkus Korona

Vsega lepega je enkrat konec


Z uprizoritvijo v okviru programa projekta Art Yard se je (najverjetneje?!) izteklo kratko, a sladko življenje naše atraktivne interaktivne predstave Cirkus Korona, s katero smo nastavili zrcalo t. i. novi realnosti, in ponudili roko vsem, ki se z njo težko soočajo. Od 8. 5. do 28. 9. smo jo uprizorili 15-krat, in sicer na dvoriščih stanovanjskih sosesk in Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) v Ljubljani, v okviru festivalov Borštnikovo srečanje, Lent, Ana Desetnica in Zmaj ‘ma mlade, ter na gostovanju v hrvaškem obmorskem letovišču Pakoštane. Vse uprizoritve smo neposredno prenašali prek spleta.

 

SIMS

Nove perspektive za nove dimenzije


Konec oktobra nas je neskončno razveselila odločba Ministrstva za javno upravo, da je bila naša prijava na razpis Digitalna preobrazba nevladnih in prostovoljnih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021-2023 uspešna! Ponosni in hvaležni smo, da smo pridobili sredstva, s katerimi bomo lahko nadalje razvijali naš inovativen format neposrednih večkanalnih spletnih prenosov živih uličnih dogodkov SIMS – sinhroni interaktivni multi stream. Že 20. 11. ob 18.00 si boste lahko ogledali novo predstavo, ki smo jo ustvarili v okviru projekta Reka sedmerih imen – Muke in radosti Povodnega moža Ljubljanskega. Vabljeni, da se priklopite!

 

Ljubljanske zgodbe

Nova sezona, nova izkušnja


Kljub številnim izzivom smo med 3. 9. in 1. 10. uspešno izpeljali že 8. sezono interaktivne pohodne ulične predstave Ljubljanske zgodbe, ki gledalcem ponuja atraktivno izkušnjo urbane umetnosti in edinstveno doživetje mestne zgodovine. Hvala vsem, ki ste se nam pridružili na potovanju skozi čas, in hvala scenaristu in režiserju dokumentarnega filma z naslovom Nič nas ne sme presenetiti Amirju Muratoviću, ki je naše umetnike povabil k sodelovanju pri ustvarjanju tega. Film je bil 14. 9. premierno predvajan na 1. programu RTV Slovenija.

 

PRENOS ZNANJA

 

Zeleni zaklad

Kreativno preživljanje prostega časa v dialogu z naravo


Konec oktobra se je zaključil projekt Zeleni zaklad, v okviru katerega smo v sodelovanju s partnerji od začetka poletja na zelenih površinah v Ljubljani izvajali brezplačne gibalno-ustvarjalne delavnice za otroke in mladostnike (od 6 do 15 let), na katerih so udeleženci skozi raziskovanje, igro in druženje v naravi razvijali in krepili različne veščine ter pridobivali nova znanja. Projekt je bil tudi del programa festivala Ana Desetnica 2021 v Ljubljani in premierne izvedbe projekta sosedskega gledališča Art Yard.

 

KPM – Kultura po meri

Dve izvedbi na Štajerskem


18. in 19. 10. smo v okviru programa kulturno-umetnostne vzgoje za šolarje KPM – Kultura po meri za učence OŠ Lovrenc na Pohorju in OŠ Zreče izvedli praktični delavnici, na katerih so preko gledaliških iger in tehnik na inovativen, interaktiven in integracijski način spoznavali osnove nastopanja, gradnje skupinske dinamike in umetniške interakcije, ter ustvarili avtorsko kreacijo. 23. 11. bomo gostovali na OŠ Vitanje.

 

ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake

Naslednja delavnica bo spomladi 2022


Tudi v šolskem letu 2021/22 je naša praktična delavnica za strokovne pedagoške delavce ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake uvrščena v Katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja (KATIS). Potekala bo 19. 4. 2022, po naročilu pa jo izvajamo tudi za kolektive vzgojno-izobraževalnih zavodov.

 

MEDNARODNO

 

SPASA

Stari maček teorije in prakse v akciji


Od 27. 8. do 12. 9. je v Tarregi v Španiji potekalo mednarodno usposabljanje na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti, pri katerem je na povabilo organizatorja (SPASA – Street Performing Arts Summer Academy) sodeloval tudi Goro Osojnik. Pod njegovim mentorstvom je 14 udeležencev 3-dnevne praktične delavnice z naslovom Building the Triangle spoznavalo osnov(n)e (zakonitosti) ustvarjanja oziroma nastopanja v javnem/urbanem prostoru.

 

STAMP

Govorniški nastop, ki odmeva


Med 17. in 19. 9. je v Hamburgu v Nemčiji potekal festival STAMP in v okviru tega simpozij o sodobnih performativnih uličnih umetnostih. Na njem je kot govornik nastopil Goro Osojnik, ki je s svojim prispevkom navdušil tako prisotne mednarodne strokovnjake/profesionalce kot izbrane nadobudne mlade ustvarjalce iz vse Evrope, ki so bili na dogodek povabljeni s strani organizatorja.

 

Mesec prenosa znanja

Pripravljamo serijo izobraževanj in usposabljanj


Spomladi 2022 bomo izvedli serijo intenzivnih programov neformalnega izobraževanja in usposabljanja na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti, v okviru katerih bomo prenašali znanje in izkušnje začetnikom, izkušenim ustvarjalcem in tistim, ki jih zanima raziskovanje in razvijanje novih in drugačnih dimenzij tega umetniškega področja. Od 1. do 10. 4. bo potekala ŠUGLA na hitro, od 20. 4. do 1. 5. Master Class, od 3. do 5. 5. pa SIMS delavnica. Več informacij kmalu, zato nam sledite še naprej.