Ljubljanske Zgodbe

UVODNIK


Vrnitev (skoraj) odpisanih!

 

Čas počitnic in dopustov se (pre)hitro izteka, toda sezona nepozabnih doživetij se šele začenja! Z velikim veseljem namreč sporočamo, da vam bomo tudi letos ”pripovedovali” Ljubljanske zgodbe! Na edinstveno raziskovanje urbanih kotičkov in pestre zgodovine Gornjega trga v Ljubljani vabimo petkrat: 3., 10., 17. in 24. septembra ter 1. oktobra – vselej ob 18.00.

Če vas zanima, kako je bilo živeti v Ljubljani, ko jo je obdajala bodeča žica, ali pa v času Ilirskih provinc, če bi se radi sprehodili po mestnem podzemlju, se preizkusili v beračenju, uživali v baročni umetnosti, se zapletli v ljubezenske niti prijateljic noči, doživeli izkušnjo rušilnega potresa in zaplesali s Povodnim možem, si nujno rezervirajte prostor v našem časovnem stroju na gledalisceanemonro@gmail.com.

Obljubljamo vam atraktivno izkušnjo urbane umetnosti v obliki interaktivnega ogleda manj znanih in obiskanih predelov mestnega središča pod vodstvom odličnih uličnih ustvarjalcev ter edinstveno doživetje popotovanja skozi čas.

Pohodna predstava Ljubljanske zgodbe je prava stvar za turiste in avanturiste vseh starosti in velikosti, več informacij o njej pa najdete TUKAJ.

Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite!

FESTIVALI

 

Ana Desetnica

Čas mine, spomini ostanejo


31. julija je minilo 5 let, odkar je Ana Desetnica kot eden od le štirih evropskih festivalov, ki so prejeli povabilo organizatorjev Evropske prestolnice kulture 2016, gostovala v Donostii/San Sebastianu (ŠPA). Na mostu Kursaal smo pripravili atraktiven celodnevni program uličnega gledališča, ki je obsegal 10 predstav v izvedbi več kot 50 uličnih ustvarjalcev.

 

KREACIJA

 

Zadnji ulov

Greta in Rado spet v akciji


26. avgusta ob 19.00 bo v Novem mestu med valove spet ”zarezala” ladjica Greta, ki je poleg Rada ribe glavna zvezda naše interaktivne ekološke predstave Zadnji ulov. Prisrčno vabljeni, da se jima/nam pridružite na ploščadi Kulturnega centra Janez Trdina (ali v primeru slabega vremena v njihovi dvorani).

 

Cirkus Korona

Nova dva ”odmerka” v Ljubljani


9. septembra bo družinski cirkus Ane M. s predstavo Cirkus Korona gostoval na dvorišču stanovanjske soseske na Bratovševi ploščadi , 10. septembra pa na dvorišču Slovenskega gledališkega inštituta – SLOGI. Obe uprizoritvi si boste lahko ogledali tudi v neposrednem prenosu na kanalu SIMS.

 

Sodelovanje z IPoP

Šolska ulica


Spomladi smo začeli sodelovati z Inštitutom za politike prostora (IPoP), ki se ukvarja s trajnostnim razvojem javnega/skupn(ostn)ega prostora, in raziskuje ter razvija nove in boljše možnosti koriščenja tega. Na njihovo povabilo bomo od 6. do 8. septembra v Solkanu soustvarili  projekt Šolska ulica – ukrep za izboljšanje varnosti in udobnosti šolske poti, katerega namen/cilj je omejevanje motornega prometa v času jutranje konice v neposredni okolici šole.

 

SIMS – sinhroni interaktivni multi stream

Provokativna umetnost s katalonskih ulic


Od 10. do 12. septembra bomo na kanalu SIMS z enega največjih evropskih festivalov Tarrega v Španiji neposredno prenašali umetniške intervencije katalonskih uličnih ustvarjalcev DES_KONECTAR. Ti prenosi bodo pomemben korak proti našemu dolgoročnemu cilju, da postane SIMS prosto dostopna platforma, ki bo umetnikom z vsega sveta omogočila oder za prezentacijo in prek te(ga) mreženje oziroma navezovanje (poslovnih) stikov. Obenem pa bodo predstavljali novo stopnjo v razvoju hibridne produkcijske forme, ki omogoča, da občinstvo dogodek sočasno spremlja v živo in prek spleta.

 

PRENOS ZNANJA

 

Zeleni zaklad

Spoznavanje narave in družbe


Tudi v septembru otroke in mladostnike (od 6 do 15 let) vsak torek, sredo in četrtek vabimo na brezplačne gibalno-ustvarjalne delavnice, ki jih skupaj s partnerji izvajamo v okviru projekta Zeleni zaklad


VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA

 

ŠUGLA

Vpis do 15. septembra

 

ŠUGLA, Šola sodobnih performativnih uličnih umetnosti je program neformalnega izobraževanja in usposabljanja, ki ga v Gledališču Ane Monro izvajamo od leta 2007. Poteka v 4 stopnjah – prve tri obsegajo praktične module, četrta pa kreacijo avtorske produkcije, ki je premierno uprizorjena na mednarodnem festivalu uličnega gledališča Ana Desetnica. Vabljeni k vpisu.


VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA

 

KPM – Kultura po meri

Kultura po meri tudi v šolskem letu 2021/22

 

Program kulturno-umetnostne vzgoje KPM – Kultura po meri, ki smo ga zasnovali s ciljem širjenja kreativnega partnerstva med mladimi, umetniškimi organizacijami in vzgojno-izobraževalnimi institucijami, na inovativen, interaktiven in integracijski način spodbuja oziroma krepi interes šolarjev za kulturne vsebine ter razvoj njihovih gibalnih, performativnih in socialnih kompetenc in veščin.


VEČ INFORMACIJ IN NAROČILO

 

MEDNARODNO

 

Von Nord nach West

Na turneji po Nemčiji letos UnderTree


V okviru izmenjave umetnikov, ki jo od leta 2016 izvajamo s partnerskim festivalom Von Nord nach West, je na Ani Desetnici 2021 s predstavo RAM – Random Acts of Music gostoval umetniški dvojec Teater Labaaz, na 10-dnevni turneji pa sta se med 20. in 30. julijem s predstavo Izruvani nemškemu občinstvu predstavila mlada slovenska ulična umetnika, ki ustvarjata pod imenom UnderTree.

 

SPASA & STAMP

Prenašamo znanje in izkušnje

 

Od 27. avgusta do 12. septembra bo v Tarregi v Španiji potekalo mednarodno usposabljanje na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti, pri katerem bo na povabilo organizatorja (SPASA – Street Performing Arts Summer Academy) kot voditelj 3-dnevne praktične delavnice z naslovom Building the Triangle sodeloval Goro Osojnik. Med 17. in 19. septembrom se bo v Hamburgu v Nemčiji kot govornik udeležil tudi simpozija o sodobnih performativnih uličnih umetnostih, ki bo potekal v okviru festivala STAMP.