Sims Direkt Z Ul'ce

SIMS 2.5

Platforma za digitalno gledališče


Izredno zanimiv in inovativen format neposrednega večkanalnega spletnega prenosa SIMS 2.5 (sinhroni interaktivni multi stream) s pomočjo strateško razpostavljenih kamer (uporabljamo tudi 360-stopinjsko) omogoča ogled živih performativnih dogodkov skozi 4 različne perspektive, ter igrivo izkušnjo menjavanja teh.

Uporabniku zato ponuja drugačno, privlačno in edinstveno doživetje sodobnih performativnih uličnih umetnosti, ki ga lahko (so)ustvari sam, in v dimenzijah, ki presegajo ogled v živo.

Priklopite se tudi vi!


Sims Gumb

 

”Oder” ulične umetnosti je javni prostor, ki je živeči ambient, v katerem umetnik ustvari svoj imaginarni svet, ga odpre za ljudi, in jih povabi vanj. V njem uprizarja in pripoveduje zgodbe, pri čemer intenzivno gradi dialog z občinstvom, da bi navezal (osebni) stik z njim in ga (oziroma bi se z njim) za kratek čas povezal v skupnost. T. i. interaktivnost ustvarja prav posebno vzdušje in atmosfero, zato je srečanje z uličnimi umetniki več kot to – je edinstveno in neponovljivo doživetje! To doživetje želimo prenesti in ”prevesti” prek spleta in omogočiti edinstveno izkušnjo umetnosti in druženja ljudem po vsem svetu.

SIMS format spletnega prenosa je novost, ki presega imitacijo resničnosti v virtualnemu svetu, in nadgradi izkušnjo ogleda ulične predstave v živo, saj omogoča zorne kote, ki sicer niso dosegljivi. Uporabniku daje možnost in priložnost, da med ogledom dogodka sam izbira perspektivo/kamero, skozi katero ga bo spremljal, s čimer v bistvu postane soustvarjalec lastnega doživetja, in spoznava sodobno performativno ulično umetnost v novih dimenzijah.

Zasnova formata SIMS, ki ga odlikujeta odlična slika in zvok, je izvirna tako v domačem kot tudi svetovnem okviru, saj nagovarja tehnično vsebino, tj. stream (pretočne multimedijske vsebine), ki postaja vse bolj popularna in razširjena. Izvedena je na visoki tehnični ravni, a obenem dovolj enostavna in obvladljiva, da omogoča neposredne spletne prenose, za katere uporabljamo mobilne telefona in mobilne podatke, z zelo različnih in raznolikih lokacij. Prenose izvajamo preko platforme video.arnes.si.

Projekt je še v eksperimentalni fazi in ga na osnovi vsakokratnih novih izkušenj kontinuirano razvijamo in nadgrajujemo.

V okviru tega procesa raziskujemo tudi t. i. hibridno produkcijsko formo, ki je kombinacija živega dogodka ter neposrednega spletnega prenosa tega, in bo nedvomno spremenila način, kako občinstvo spremlja in doživlja umetniške dogodke v javnem prostoru.

Obenem pa lahko takšna forma uspešno ”odgovori” na morebitne ustvarjalne in uprizoritvene izzive, s katerimi smo se soočali v t. i. korona časih, ko sta bila dostop do javnega prostora in uporaba tega zelo omejena.

V tujini, od koder že prihajajo povpraševanja po sodelovanju in/ali predlogi za partnerska povezovanja, so v formatu SIMS prepoznali tudi orodje za širšo mednarodno promocijo uličnih ustvarjalcev, ki lahko nadomesti, ali pa vsaj dopolni in nadgradi t. i. showcase festivale in dogodke, na katerih se ti običajno predstavljajo programskim selektorjem, kulturnim menedžerjem in agentom ter (drugim) potencialnim naročnikom.

Naš dolgoročni cilj je zato razviti prosto dostopno ter stabilno in enostavno platformo, ki bo ustvarjalcem z vsega sveta omogočila oder za prezentacijo, in prek te(ga) spoznavanje, povezovanje, mreženje oziroma navezovanje (poslovnih) stikov ter posledično nadaljnji umetniški razvoj, in ne nazadnje delo oziroma zaslužek. Obenem pa bo z uporabo naprednih 5G tehnologij omogočala tudi visoko kvalitetne video in avdio vsebine – tudi s časovnim zamikom oziroma ”za nazaj”.

Kontakt

Goro Osojnik
goro.anamonro@gmail.com
041 723 146