Sims Direkt Z Ul'ce

SIMS

Platforma za raziskovalno digitalno gledališče


Od konca leta 2020 razvijamo izredno zanimiv in inovativen format neposrednega večkanalnega spletnega prenosa SIMS (sinhroni interaktivni multi stream), ki s pomočjo strateško razpostavljenih kamer omogoča ogled živih performativnih dogodkov skozi 4 različne perspektive, ter igrivo izkušnjo menjavanja teh.

Format SIMS uporabniku zato ponuja drugačno, privlačno in edinstveno doživetje ulične umetnosti, ki ga lahko (so)ustvari sam, in zato morda celo presega ogled v živo.

Priklopite se tudi vi!

 

 

”Oder” ulične umetnosti je javni prostor, ki je živeči ambient, v katerem umetnik ustvari svoj imaginarni svet, ga odpre za ljudi, in jih povabi vanj. V njem uprizarja in pripoveduje zgodbe, pri čemer intenzivno gradi dialog z občinstvom, da bi navezal (osebni) stik z njim in ga (oziroma bi se z njim) za kratek čas povezal v skupnost. T. i. interaktivnost ustvarja prav posebno vzdušje in atmosfero, zato je srečanje z uličnimi umetniki več kot to – je edinstveno in neponovljivo doživetje! To doživetje želimo prenesti in ”prevesti” prek spleta in omogočiti edinstveno izkušnjo umetnosti in druženja ljudem po vsem svetu.

SIMS format spletnega prenosa je novost, ki presega imitacijo resničnosti v virtualnemu svetu, in nadgradi izkušnjo ogleda ulične predstave v živo, saj omogoča zorne kote, ki sicer niso dosegljivi. Uporabniku daje možnost in priložnost, da med ogledom dogodka sam izbira perspektivo/kamero, skozi katero ga bo spremljal, s čimer v bistvu postane soustvarjalec lastnega doživetja, in spoznava sodobno performativno ulično umetnost v novih dimenzijah.

Zasnova formata SIMS, ki ga odlikujeta odlična slika in zvok, je izvirna tako v domačem kot tudi svetovnem okviru, saj nagovarja tehnično vsebino, tj. stream (pretočne multimedijske vsebine), ki postaja vse bolj popularna in razširjena. Izvedena je na visoki tehnični ravni, a obenem dovolj enostavna in obvladljiva, da omogoča neposredne spletne prenose, za katere uporabljamo mobilne telefona in mobilne podatke, z zelo različnih in raznolikih lokacij. Prenose izvajamo preko platforme video.arnes.si, saj smo se povezali z Akademsko in raziskovalno mrežo Slovenije (ARNES), s katero gradimo partnerski odnos.

Format SIMS smo zasnovali decembra 2020, do julija 2021 pa smo v živo ”oddajali” že iz društvenih pisarn, iz naših domov, z dvorišč stanovanjskih sosesk in domov za starostnike, z ulic in drugih urbanih prostorov, s festivalskih prizorišč ter celo iz tujine (iz obmorskega letovišča Pakoštane na Hrvaškem)!

Projekt je še v eksperimentalni fazi, oziroma ga na osnovi vsakokratnih novih izkušenj v sodelovanju z ARNES-om kontinuirano razvijamo in nadgrajujemo.

V okviru tega procesa raziskujemo tudi t. i. hibridno produkcijsko formo, ki je kombinacija živega dogodka in neposrednega spletnega prenosa tega. Verjamemo namreč, da bo ta(kšna) forma uspešno ”odgovorila” na ustvarjalne in uprizoritvene omejitve ter izzive, s katerimi se soočamo v t. i. novi realnosti, in vsem nam omogočila stik s sodobno performativno ulično umetnostjo tudi v časih, ko se ne moremo srečevati na ulicah.

V tujini, od koder že prihajajo povpraševanja po sodelovanju in/ali predlogi za partnerska povezovanja, so v formatu SIMS prepoznali tudi orodje za širšo mednarodno promocijo uličnih ustvarjalcev, ki lahko nadomesti, ali pa vsaj dopolni in nadgradi t. i. showcase festivale in dogodke, na katerih se ti običajno predstavljajo programskim selektorjem, kulturnim menedžerjem in agentom ter (drugim) potencialnim naročnikom.

Naš dolgoročni cilj je zato razviti prosto dostopno ter stabilno in enostavno platformo, ki bo ustvarjalcem z vsega sveta omogočila oder za prezentacijo, in prek te(ga) spoznavanje, povezovanje, mreženje oziroma navezovanje (poslovnih) stikov ter posledično nadaljnji umetniški razvoj, in ne nazadnje delo oziroma zaslužek. Obenem pa bo z uporabo naprednih 5G tehnologij omogočala tudi visoko kvalitetne video in avdio vsebine – tudi s časovnim zamikom oziroma ”za nazaj”.

SIMS razvijamo v sodelovanju z Akademsko in raziskovalno mrežo Slovenije – ARNES!