NoviČnik

UVODNIK


Čudovito pol(l)etje!

 

Čeprav smo hitro ugotovili, da leto 2021, ki smo ga (vsi) pričakovali z nestrpnostjo in velikim upanjem, ne bo prineslo nič novega, smo vanj (v)stopili trdno odločeni, da bomo kljub vsem ukrepom, ki so nam to omejevali in preprečevali, sebi in umetnikom zagotovili stik z vami, spoštovano občinstvo, vam pa stik z ulico.

To nam je  omogočil inovativen format večkanalnega neposrednega spletnega prenosa SIMS, ki smo ga začeli razvijati decembra 2020, in v katerem smo v prvih mesecih leta ”oddajali” program Studia GAM ter serijo zabavnih vadbeno-motivacijskih vsebin Anina dvižnica. Vaš odziv nam je dal zagon, da vztrajno delamo dalje, in ko se danes oziramo nazaj, z veseljem in ponosom ugotavljamo, da smo naredili še več, kot smo načrtovali.

Do julija smo namreč izvedli tudi mednarodno spletno konferenco o izobraževanju na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti SAWA #5 in praktično delavnico za strokovne pedagoške delavce ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake, z ekipo Ljubljanskih zgodb sodelovali pri snemanju dokumentarnega filma NNNP – Nič nas ne sme presenetiti, se v okviru projekta Odprta ulica povezali z Inštitutom za politike prostora, s partnerji zasnovali serijo brezplačnih poletnih delavnic za otroke in mladino Zeleni zaklad, pripravili in izdali knjižico Legenda o nastanku Ljubljanice / Reka sedmerih imen ter ustvarili interaktivno predstavo Cirkus Korona, s katero smo uradno zagnali dolgoročni projekt sosedskega gledališča s socialnim učinkom Art yard.  Z njo smo med drugim gostovali na festivalu Borštnikovo srečanje in seveda na festivalu Ana Desetnica 2021, ki je bil(a) že 24. leto zapored vrhunec ulične sezone. V okviru programa te(ga), del katerega smo prvič prenašali tudi prek spleta (na kanalu SIMS, seveda), je na ulice spet zaplula interaktivna ekološka predstava Zadnji ulov, slovensko premiero pa je doživela naša mednarodna koprodukcija Dante 453.

Za nami je torej aktivno in uspešno polletje, pred nami pa (upamo, da dolgo in čudovito) poletje, med katerim si bomo ”napolnili” baterije, in se pripravili na novo sezono, ki se bo začela septembra, in v kateri lahko spet računate na nas, mi pa seveda računamo na vas!

Do takrat vam želimo vse dobro, ostanite zdravi in uživajte v vsakem trenutku.

Se kmalu spet vidimo na ulici!

FESTIVALI

 

Ana Desetnica 2021

Še znamo biti skupaj


10 dni, 11 mest, 36 različnih predstav v izvedbi več kot 90 uličnih ustvarjalcev, 93 brezplačnih dogodkov, več kot 10.000 obiskovalcev in eno zelo pomembno dejstvo – še znamo biti skupaj! To je 24. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica 2021 v številkah, obširnejše poročilo v besedi in sliki pa najdete TUKAJ.


						

KREACIJA

 

Cirkus Korona

Z dvorišča prek festivalskih odrov do obmorskega letovišča


10 tednov, 10 uprizoritev! Prvi ”val” interaktivne predstave sosedskega gledališča Cirkus Korona je za nami, zaključil pa se je s prvim mednarodnim gostovanjem (Pakoštane na Hrvaškem, 13.7.). Naslednje nastope cirkuške družine Ane M. lahko pričakujete jeseni, ko bo ”na polno” zaživel tudi projekt Art Yard, ki smo ga uradno zagnali prav s to predstavo. Vse informacije smo strnili TUKAJ.

 

Zadnji ulov

Nov veter v jadra


Na ulicah smo uspešno splavili tudi drugo sezono interaktivne ekološke predstave Zadnji ulov, ki ste si jo v okviru festivala Ana Desetnica 2021 lahko ogledali v Mariboru, Ljubljani, Logatcu in Ilirski Bistrici. Za več informacij kliknite TUKAJ.

 

Reka sedmerih imen

Pripoved o zgodovini Ljubljanice bomo nadaljevali jeseni


S tretjo uprizoritvijo interaktivne interdisciplinarne predstave o nastanku Ljubljanice, ki se je na bregu te odvila v okviru festivala Ana Desetnica 2021, smo zaključili prvo poglavje projekta Reka sedmerih imen. Legendo o tem smo zapisali tudi v knjižici, ki jo lahko kupite na www.buca.si, pripoved o pestri zgodovini reke pa bomo nadaljevali jeseni, ko bo premiero doživela nova predstava, pri kreaciji katere bodo prav tako sodelovali ustvarjalci z različnih umetniških področij in drugi ljudje, ki so tako ali drugače povezani z Ljubljanico. Vse informacije o projektu najdete TUKAJ.


						

PRENOS ZNANJA

 

Zeleni zaklad

Zakladnica edinstvenih doživetij


V sodelovanju s partnerji to poletje izvajamo serijo brezplačnih gibalno-ustvarjalnih delavnic za otroke in mladino (6-15 let) Zeleni zaklad, na katerih udeleženci skozi raziskovanje, igro in druženje v naravi razvijajo in krepijo različne veščine ter pridobivajo nova znanja, izkušnje in (po)znanstva. Povezava do več informacij je TUKAJ.

 

ŠUGLA

V pričakovanju nove generacije ”študentov”


Jeseni bomo na ŠUGLO, Šolo sodobnih performativnih uličnih umetnosti sprejeli 9. generacijo mladih z različnimi umetniškimi interesi, ki jih zanima gledališko ustvarjanje v javnem prostoru. Vsebine in urnik našega programa neformalnega izobraževanja in usposabljanja bomo objavili v avgustu, do takrat pa več informacij najdete TUKAJ.

 

KPM

Gledališče po meri vseh modelov izobraževanja


Program kulturno-umetnostne vzgoje KPM – Kultura po meri učencem in dijakom omogoča stik z gledališko umetnostjo in edinstveno izkušnjo te ne glede na model izobraževanja, v katerega so vključeni, saj ga izvajamo v živo in/ali prek spleta oziroma ”na daljavo”. Vse informacije o njem so zbrane TUKAJ.


						

MEDNARODNO

 

DANTE 453

Poklon ljubezni


V čast 700-letnice Dantejeve smrti smo v koprodukciji s partnerskim festivalom Approdi (ITA) po motivih Božanske komedije zasnovali dvojezični pohodni gledališki performans DANTE 453, ki je italijansko premiero doživel 26.6. v Trstu, slovensko pa 30.6. na Ani Desetnici 2021 v Ljubljani. Za več informacij kliknite TUKAJ.

 

urbANA ljubljANA 2021

Nagrada je šla na dvoje


V finalnem izboru za mednarodno nagrado odličnosti v uličnem gledališču urbANA ljubljANA 2021, ki se je odvil od 30.6. do 3.7. na Ani Desetnici 2021 v Ljubljani, je sodelovalo 5 predstav, 5-članska žirija pa jo je razdelila. Tri četrtine denarnega sklada, nagrado ter plaketo za odličnost izvedbe predstave Poročne vrvi je namreč podelila umetniškemu dvojcu Circo Pitanga, četrtino denarne nagrade in plaketo pa sta si za inovativnost formata in v spodbudo za nadaljnji razvoj predstave Shakespeare za s seboj prislužila nizozemska umetnika Norbert Busschers in Ramona Suresh. Več informacij preberite TUKAJ.