Naslovnica Maj 2021

UVODNIK


Legenda o nastanku Ljubljanice!

 

»Prepotoval sem velik del sveta, a nikjer nisem videl reke, ki bi bila bolj primerna za uprizoritev, kot je Ljubljanica, ki je živ amfiteater! V meni je zato vrsto let tlela želja, da jo vsaj za kratek čas spremenim v ”oder”, in tako se je (po)rodila ideja o raziskovalnem inkluzivnem interdisciplinarnem umetniškem projektu Reka sedmerih imen, v okviru katerega smo urbano umetnost povezali z znanostjo«. Tako pravi Goro Osojnik, eden od soavtorjev besedila Legende o nastanku Ljubljanice, ki je nastala kot del omenjenega projekta, in plod domišljije njegovih ustvarjalcev.

Po uspešni javni predstavitvi legende, ki se je septembra 2020 odvila v okviru t. i. otvoritvenega spektakla Reke sedmerih imen na 2. delu festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja v Ljubljani, smo se odločili, da le-to tudi zapišemo, in jo v obliki lične knjižice ohranimo za zanamce. Po besedah enega od (pri)znanih slovenskih založnikov je Legenda o nastanku Ljubljanice namreč všečen primer nesnovne kulturne dediščine, po mnenju zgodovinarjev pa pomemben doprinos k bogati zgodovini reke, s katero je najtesneje povezan tudi človek, ki se je v njenem porečju naselil že pred tisočletji.

Z izjemnimi (digitalnimi) ilustracijami, v katerih jo je upodobil, je poseben pečat legendi nedvomno vtisnil odlični umetnik Ciril Horjak – dr. Horowitz. V knjižici, ki je sestavljena iz dveh delov, pa smo strnili tudi najpomembnejše informacije o našem večletnem projektu, ter jih ”pospremili” s čudovitimi fotografijami Luke Dakskoblerja, ki je fotodokumentiral jesenski dogodek.

Kje in kdaj bo knjižica dostopna najširši javnosti vas bomo seveda pravočasno obvestili, vas pa že zdaj vabimo, da se nam pridružite na novi uprizoritvi Reke sedmerih imen na Ani Desetnici 2021 (Ljubljana, 30.6.) in se potopite v zgodovino Ljubljanice, ter skupaj z nami odplujete do njenih ”začetkov”.

FESTIVALI

 

Ana Desetnica 2021

Častni gost festivala bo industrijski robot


V okviru mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica ponujamo ”oder” za prezentacijo tudi novim performativnim žanrom in eksperimentalnim projektom. V tem smislu je za nas že več let izredno zanimiva uporaba robotike v umetnosti, saj omogoča interaktivnost, oziroma sodelovanje med artistom in robotom ter – verjamemo, da kmalu – tudi z gledalci. Na festivalu Ana Desetnica 2021 (Ljubljana, 30.6.-3.7.) bomo kot nekakšen uvod v dolgoročno tovrstno programsko usmeritev gostili fascinantno t. i. robotsko predstavo Drumgod nemškega umetnika Ulika Robotika. Ne zamudite je!

Festivalski program bo spet gostoval tudi v drugih mestih (Maribor, Logatec, Gornja Radgona, Kamnik, Nova Gorica, Novo mesto, Sežana,…), posamezne predstave pa bomo neposredno prenašali na našem spletnem kanalu SIMS, ki smo mu – v sodelovanju z Akademsko in raziskovalno mrežo Slovenije (ARNES) – nadeli še bolj privlačno in priročno podobo. T. i. pro verzija, ki smo jo poimenovali SIMS 2.0, bo med drugim omogočala ogled vsebin za nazaj.

KREACIJA

 

Cirkus Korona

Premiera uspela, cirkuška karavana gre dalje


V soboto, 8. maja, smo na dvorišču enega od blokov v stanovanjski soseski BS3 v Ljubljani uspešno izvedli premiero naše nove atraktivne interaktivne predstave t. i. sosedskega gledališča Cirkus Korona. Čudovito je bilo po (pre)dolgem času spet nastopiti pred občinstvom in doživeti aplavz v živo, zato se že zelo veselimo naslednje uprizoritve, ki bo 16.6. ob 18.00. 

Predstavo si boste lahko v neposrednem spletnem prenosu na kanalu SIMS ogledali še v okviru programa festivala Borštnikovo srečanje (23.6. ob 9.00 in 11.00 ter 24.6. ob 17.00 in 20.00), na festivalu Ana Desetnica 2021 pa tudi v živo (Maribor, 25.6. ob 19.30; Ljubljana, 30.6. ob 18.00; Logatec, 3.7. ob 9.00).

 

Zadnji ulov

V pričakovanju novih plovb po ulicah


Z Ano Desetnico 2021 se bo na ulice vrnila tudi naša interaktivna ekološka predstava Zadnji ulov, ki smo jo ”splavili” v razburkanem letu 2020. Po 10 uspešnih uprizoritvah v premierni sezoni, se na horizontu za enkrat izrisujejo nove izvedbe v Ljubljani, Mariboru in Logatcu, z veseljem pa priplujemo tudi v vaše mesto.

Vabljeni, da se nam pridružite na najbolj razburljivi plovbi letošnjega poletja – obljubljamo vam nepozabno doživetje z Radom in Greto, ki se bo za vedno zasidralo v vašem spominu.

 

Sodelovanje z IPoP

Odprta ulica


Na povabilo Inštituta za politike prostora (IPoP) bomo 5. junija v Postojni soustvarili program njihovega projekta Odprta ulica, katerega namen je (vsaj začasno) zapiranje javnega prostora za promet – s ciljem, da ga odpremo za ljudi. Za vrvež na Tržaški ulici in dobro vzdušje med obiskovalci bodo z atraktivnimi interaktivnimi umetniškimi vsebinami med drugim poskrbeli Jernej in Simona Žnidar iz cirkuške skupine Čupakabra ter Camilo Acosta Mendoza.

Več informacij o projektu, pa tudi o Inštitutu in njihovih aktivnostih, preberite TUKAJ.

 

Studio GAM

Spomladanska sezona je zaključena


Z majem se je zaključila Anina dvižnica, kratek in zabaven vadbeno-motivacijski program, s katerim smo (skoraj) vsak torek dopoldan (12 izvedb) sebi in vam krepili telo in moralo v težkem obdobju, imenovanem drugi val epidemije. Kljub omejitvam smo vas med drugim ”peljali” na pustni karneval, na morje in na smučišče. Skupaj smo lovili sanje in ustvarjali nove modne trende, in ko so nas ”zaprli dol”, smo vas dvigovali gor s svojih domov. Hvala vsem, ki ste spremljali naše spletne prenose na kanalu SIMS, in migali z nami, ustvarjalcem (Goro Osojnik, Tea Vidmar, Ankica Radivojević in Tina Žen) ter gostujočim umetnikom (Camilo Acosta Mendoza, Silvia Viviani, Matjaž Ocvirk).

Od januarja ste si lahko v okviru online programa Studia GAM ogledali tudi 6 ”prenovljenih” predstav odličnih uličnih ustvarjalcev. Na tem mestu se zato zahvaljujemo Anji Bezlovi (Majdina večerna šola), Gregi Močivniku in Nini Vombergar (Srčeva dvojka), Gledališkemu pevskemu zboru (UPS!), Društvu Impro (Impro kviz), umetniškemu dvojcu UnderTree (Izruvani) ter Andreju Tomšetu (Po klobuk).

PRENOS ZNANJA

 

Zeleni zaklad

Učenje v naravi skozi igro in druženje


V sodelovanju s športno-kulturnim društvom Gibatorij, OŠ Franca Rozmana Staneta in šolo brazilske kulturne veščine Capoeira Balanço da Meia Lua bomo to poletje izvajali projekt Zeleni zaklad, ki je zasnovan na okoljskih tematikah in izkustvenem učenju. V okviru tega bodo na različnih zelenih površinah v Ljubljani potekale brezplačne gibalno-ustvarjalne delavnice za otroke in mladostnike, stare od 6 do 15 let, na katerih bodo udeleženci skozi raziskovanje igro in druženje v naravi razvijali in krepili različne veščine ter pridobivali nova znanja. 

Več informacij in kontakt za prijavo najdete TUKAJ. 

 

ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake

Znanje in izkušnje predajamo v okviru 8-urnega programa


“Majhna, a zelo vedoželjna skupina, in čudovita energija – skratka odlična izkušnja za naju in (po njihovih besedah) tudi za udeleženke!” To sta po prvi praktični delavnici za strokovne pedagoške delavce ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake v letošnjem letu, ki sta jo 6. maja v živo izvedli v dvorani Dijaškega doma Tabor v Ljubljani, povedali Tea Vidmar in Sara Šabec. Delavnica je prvič potekala v obliki razširjenega, 8-urnega programa neformalnega izobraževanja in praktičnega usposabljanja, udeleženci pa so pridobili ”osnove” za oblikovanje inovativnih pedagoških metod in 1,5 točke v skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive.

Kdaj in kje bo potekala naslednja delavnica vam bomo seveda pravočasno sporočili, zato nam sledite še naprej.

 

KPM – Kultura po meri

Šolski dan z uličnimi umetniki


V četrtek, 20. maja, so ulični ustvarjalci Goro Osojnik, Tea Vidmar, Sara Šabec in Silvia Viviani izvedli Kulturni dan po meri na OŠ Šmartno pri Kopru. V okviru tega so učenci pod njihovim mentorstvom v teoriji in praksi spoznavali posebne značilnosti uličnega gledališča, se preizkusili v improvizaciji in svoje ”kreacije” ter občutke o novi izkušnji delili drug z drugim in z učitelji(cami), v sodelovanju s katerimi smo zasnovali vsebino 5-urnega programa.

KPM – Kultura po meri je inovativen, interaktiven in integracijski program kulturno-umetnostne vzgoje, ki šolarjem zagotavlja kreativno izkušnjo gledališke umetnosti in spoznavanje te v novih dimenzijah.

MEDNARODNO

 

urbANA ljubljANA 2021

Finalisti so znani, glas ljudstva bo ženski 


V okviru programa Ane Desetnice 2021 bo v Ljubljani od 30.6. do 3.7. potekal finalni izbor za 3. mednarodno nagrado odličnosti za najboljšo predstavo mednarodnih uličnih ustvarjalcev urbANA ljubljANA 2021. Zanjo se bodo potegovali: Theatre Vokrug (RUS), Circopitanga (ŠVI), Gaia Matulli (ITA), Dario Marodin (ITA), Theatre Labaaz (NEM) in Norbert Busschers & Joyce van Esch (NIZ).

Prejemnika nagrade bo izbrala strokovna žirija v sestavi Miriam Dunne (IRL), Vida C. Bren (SLO), Gert Rudolph (NEM) in Goro Osojnik (SLO), ki se ji bo v vlogi glasu ljudstva pridružila naša dolgoletna prijateljica, spremljevalka in sodelavka – prevajalka in velika ljubiteljica uličnega gledališča Lučka Lučovnik.