Art Yard

UVODNIK


Prihaja ART YARD in z njim CIRKUS KORONA!

 

7. maja ob 18.00 se z novo, atraktivno interaktivno predstavo Cirkus Korona, vračamo na misijo, da pripeljemo gledališče na vsako dvorišče, na katero smo se podali spomladi 2020, v obdobju prvega vala epidemije!

Pod vašimi okni in balkoni se bo tokrat ustavil svetovno znani cirkus Anabele M., prve in edine originalne bradate ženske, ki je prepotoval že ves svet. Člani tega, njen praprapravnuk, cirkuški direktor in oče familije Alessandro M., njegov s čistočo obsedeni brat Džezva M., primadona wannabe hči Anastazija M., nečakinja Magda M. z razklano glavo, ter s strimanjem obsedena deloholična posvojenka Valentina M., so posebneži, ki pravijo, da je Cirkus Korona mešanica komedije, drame absurda in freak showa – skratka zrcalna slika realnosti, v kateri živimo že dobro leto dni!

Predstava, s katero začenjamo dolgoročni projekt t. i. sosedskega gledališča Art Yard, ki je zrasel iz našega protikorona ukrepa Ana pod oknom, in bo povezal ulične ustvarjalce in prebivalce stanovanjskih skupnosti, na zabaven in lahkoten način opozarja na, oziroma nagovarja občutke, stiske in konkretne bivanjske situacije, s katerimi se vsakodnevno soočamo v času korone, ko je življenje postalo tako rekoč cel cirkus.

Posamezne uprizoritve bomo neposredno prenašali v večkanalnem spletnem prenosu na platformi SIMS, ko bo dovoljeno izvajanje kulturnih dogodkov in združevanje v javnem prostoru, pa vas bomo povabili, da si predstavo ogledate tudi v živo.

Naš dolgoročni cilj v okviru projekta Art Yard je ustvariti umetniško, socialno in digitalno platformo, ki bo nekakšen podporni sistem za soočanje z izzivi, ki jih prinaša (so)bivanje v ”novi realnosti”.


Projekt Art Yard poteka pod častnim pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije.

FESTIVALI

 

Ana Desetnica

Glas ljudstva je odločil: Ana Desetnica letos tudi v Logatcu


Pred dnevi nas je razveselila novica, da so prebivalci Logatca izglasovali, da se v participatorni del občinskega proračuna za leto 2021 uvrsti mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Hvala za zaupanje in dobrodošli v naši Desetničarski družini, ki zdaj šteje že 26 članov! Festivalski program je od leta 1998 namreč gostoval v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Celju, Kranju, Kamniku, Piranu, Novem mestu, Šoštanju, Črnomlju, Izoli, Litiji, Grosupljem, Cerknem, Brežicah, Sežani, Rušah, Krškem, Škofji Loki, Kočevju, Šmartnem v Brdih, Ilirski Bistrici, Gornji Radgoni in Radovljici, posamezne ulične predstave pa tudi v Žalcu, Ankaranu in na Vrhniki.

 

PRENOS ZNANJA

 

ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake

Učna ura je govorni nastop z vsemi prvinami gledališča


6. maja vas spet vabimo na delavnico za strokovne pedagoške delavce ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake, na kateri udeleženci v okviru 8-urnega programa spozna(va)jo in (pre)izkusijo uporabnost gledaliških tehnik in iger za oblikovanje inovativnih vzgojno-pedagoških metod in/ali načinov podajanja učnih vsebin, razvijanje novih komunikacijskih veščin za motivacijo šolarjev, ter gradnjo in krepitev skupinske dinamike med njimi. Delavnica bo potekala v živo v dvorani Dijaškega doma Tabor v Ljubljani – seveda v skladu z obstoječimi preventivnimi ukrepi.

Program ZGNUD je uvrščen v katalog KATIS, udeleženci pa dobijo potrdilo o opravljenem izobraževanju in 1,5 točke v skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive.


VSE INFORMACIJE IN PRIJAVE

 

KPM – Kultura po meri

Gledališče pripeljemo na šolsko dvorišče ali pa šolarjem na dom


KPM – Kultura po meri je inovativen, interaktiven in integracijski program kulturno-umetnostne vzgoje, v okviru katerega šolarjem zagotavljamo kreativno izkušnjo gledališke umetnosti in spoznavanje te v novih dimenzijah. Program je zelo primeren za izvedbo v okviru izobraževanja po modelu C, saj si lahko šolarji atraktivno ulično predstavo, ki jo izvedemo na šolskem igrišču, dvorišču ali zelenici, ogledajo v živo, ali pa v neposrednem večkanalnem spletnem prenosu (na kanalu SIMS). Umetniški program po dogovoru nadgradimo z različnimi pedagoškimi vsebinami.


VEČ INFORMACIJ IN NAROČILO

 

KREACIJA

 

Anina dvižnica

Korona vztraja, mi pa tudi


Od 26. januarja vas vsak torek ob 10.00 vabimo, da se nam pridružite pri kratkem vadbeno-motivacijskem programu Anina dvižnica, s katerim krepimo telo in duha sebi in vam – vsakič z novimi in drugačnimi vsebinami oziroma vajami, ki jih popestrijo zanimivi liki, ki jih samo za vas ustvarjajo najboljši domači ulični umetniki. 27. aprila zaradi praznika Anine dvižnice ne bo, se pa že veselimo ponovnega druženja z vami 4. maja.

 

Studio GAM

Atraktivne ulične predstave v novih dimenzijah


Od januarja si lahko na kanalu SIMS ogledate tudi program Studia GAM, v okviru katerega smo gostili že 5 uličnih ustvarjalcev oziroma umetniških skupin, ki so posebej za to priložnost prenovili svoje atraktivne predstave – da bi vam približali ulično umetnost v novih dimenzijah in vam omogočili povsem novo izkušnjo te. V petek, 16. aprila, ste si lahko ogledali nastop cirkuškega umetnika Andreja Tomšeta, program pa se bo 7. maja nadaljeval s premierno uprizoritvijo naše t. i. podokničarske predstave Cirkus Korona. Priklopite se!

 

Reka sedmerih imen

Zaprmej resnična legenda


V začetku poletja si boste lahko na festivalu Ana Desetnica 2021 v Ljubljani spet ogledali atraktiven interdisciplinarni spektakel Reka sedmerih imen, ki je na voljo tudi za gostovanja – najraje ob toku reke Ljubljanice. Te dni pa v okviru istoimenskega večletnega projekta v Gledališču Ane Monro pripravljamo knjižico z naslovom Legenda o nastanku Ljubljanice. Ko bo ugledala luč sveta, vas bomo o tem seveda takoj obvestili, zato ostanite v stiku z nami.

 

MEDNARODNO

 

Nagrada odličnosti

Rok za prijavo se izteka


Prijave za mednarodno nagrado odličnosti urbANA ljubljANA 2021 sprejemamo še do 5. maja. Finalni izbor bo potekal od 30. junija do 3. julija, v okviru programa 24. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2021 v Ljubljani. Prejemnika nagrade bo izbrala mednarodna žirija, ki jo bodo sestavljali Miriam Dunne (programska vodja festivalov in prireditev na Irskem), Vida C. Bren (soustanoviteljica umetniške skupine KUD Ljud in avtorica strokovnega priročnika o gledališkem ustvarjanju v javnem prostoru), Gert Rudolph (umetniški vodja nemškega potujočega festivala Von Nord nach West in kulturni menedžer), ter Goro Osojnik (umetniški vodja Gledališča Ane Monro in festivala Ana Desetnica). Strokovni žiriji se bo spet pridružil tudi predstavnik občinstva.


VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA

 

SAWA #5

Od Mehike do Moskve


Od 23. do 25. marca je pod okriljem EFETSE, Evropskega združenja za izobraževanje in usposabljanje v uličnih umetnostih, in v organizaciji Gledališča Ane Monro ter partnerjev potekala mednarodna spletna konferenca SAWA#5, z naslovom Sodobne performativne ulične umetnosti: Razvoj učnih metod. V okviru te s(m)o predstavniki različnih organizacij iz 15 držav izmenjevali znanja in izkušnje ter prek tega spoznavali obstoječe učne metode, dobre pedagoške in raziskovalne prakse, izobraževalne programe in študije konkretnih primerov teh. Prispevke udeležencev bomo zbrali v e-publikaciji z naslovom From Mexico to Moscow, ki bo predvidoma objavljena junija, v njej pa bomo strnili tudi izsledke obširne raziskave o trenutnem stanju in nadaljnjem razvoju izobraževanja na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti.