Marec 2021

UVODNIK


V pričakovanju dogodka leta!

 

Z veseljem in ponosom najavljamo največji mednarodni dogodek, ki ga bomo (v sodelovanju s partnerji) v letu 2021 izvedli v Gledališču Ane Monro – mednarodno spletno konferenco SAWA#5, z naslovom Sodobne performativne ulične umetnosti: Razvoj učnih metod, ki bo potekala od 23. do 25. marca!

Ta bo združila referenčne strokovnjake, umetniške ustvarjalce in zainteresirano javnost s celega sveta, saj govorci in udeleženci prihajajo iz 4 kontinentov in več kot 20 različnih držav: Španije, Turčije, Kanade, Rusije, Irske, Francije, Bolgarije, Češke, Velike Britanije, Portugalske, Avstrije, Nemčije, Litve, Nizozemske, Švice, Danske, Mehike, Čila, Trinidada, Urugvaja in seveda Slovenije.

Mednarodna spletna konferenca SAWA#5 bo potekala pod okriljem EFETSE, Evropskega združenja za izobraževanje in usposabljanje v uličnih umetnostih, katere soustanovitelj je tudi Gledališče Ane Monro, na njej pa bodo govorci predstavili obstoječe programe neformalnega izobraževanja in dobre prakse ter smernice za oblikovanje novih pedagoških pristopov. Po končani konferenci bo izšel zbornik prispevkov.

FESTIVALI

 

Ana Desetnica 2021

Po festivalskem, v Ljubljani še P2P program


Že vrsto let o tem razmišljamo, letos bomo to tudi izvedli! Trem umetniškim skupinam/ustvarjalcem, ki jih bomo gostili na Ani Desetnici 2021, bomo ponudili možnost t.i. peer to peer učne metode, pri kateri gre za izmenjavo znanj in izkušenj med ”enakovrednimi” udeleženci, kar (lahko) pomembno prispeva k njihovemu umetniškemu razvoju. Predstave sodelujočih v P2P programu si boste lahko od 4. do 7. julija na ljubljanskih ulicah (še enkrat) ogledali tudi vi. Za vse informacije nam sledite še naprej.

 

PRENOS ZNANJA

 

Kultura po meri ONLINE

Kultura po meri izobraževanja po modelu C


Naš program kulturno-umetnostne vzgoje za šolarje Kultura po meri ONLINE z neposrednimi večkanalnimi spletnimi prenosi atraktivnih predstav, ki jih uprizorimo na šolskem dvorišču, igrišču ali zelenici, omogoča šolarjem stik z gledališčem v živo in ”na daljavo”. Program lahko nadgradimo tudi s pedagoškimi vsebinami (delavnicami, evalvacijami, pogovori z umetniki…).


VEČ INFORMACIJ IN NAROČILO

 

ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake

Če ne bo šlo v resničnem svetu, se bomo pač srečali na spletu


Odločitev je padla! Če praktične delavnice za strokovne pedagoške delavce ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake, na kateri udeleženci spoznavajo inovativne načine podajanja učnih vsebin, gradnje in krepitve skupinske dinamike ter motivacije šolarjev, 6. maja ne bomo mogli izpeljati v živo, jo bomo prek spleta. Vabljeni k udeležbi, prijave že zbiramo!

Program ZGNUD je uvrščen v katalog KATIS, udeleženci pa dobijo potrdilo o opravljenem izobraževanju in 1,5 točke v skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive.


VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA

 

KREACIJA

 

SIMS

Z ulice na splet in v širni svet


Iz tujine že prihaja povpraševanje po partnerskem sodelovanju v okviru platforme SIMS! V njej so namreč prepoznali tudi kanal za širšo mednarodno promocijo uličnih ustvarjalcev, ki lahko nadomesti, ali pa vsaj dopolni in nadgradi t. i. showcase festivale in dogodke, na katerih se ti običajno predstavljajo programskim selektorjem, kulturnim menedžerjem in agentom ter (drugim) potencialnim naročnikom. Naš dolgoročni cilj je zato ustvariti prosto dostopno platformo, ki bo ustvarjalcem z vsega sveta omogočila oder za prezentacijo, in prek te spoznavanje, povezovanje, mreženje oziroma navezovanje (poslovnih) stikov, kar jim bo omogočilo nadaljnji umetniški razvoj, in ne nazadnje delo oziroma zaslužek.

 

Studio GAM

Pester program se bo nadaljeval tudi v aprilu


V torek, 23. marca ob 19.30, bomo v okviru programa mednarodne spletne konference SAWA#5 na kanalu SIMS neposredno prenašali z mednarodno nagrado odličnosti nagrajeno predstavo Gledališkega pevskega zbora UPS!. V petek, 26. marca ob 17.30, pa se bo nadaljeval program Studia GAM, in sicer s poetično predstavo Izruvani, dveh mladih, a izkušenih uličnih ustvarjalcev, združenih pod imenom Undertree. 9. aprila bomo ”gostili” cirkuškega umetnika Andreja Tomšeta, vsak torek ob 10.00 pa vabljeni, da se nam pridružite pri Anini dvižnici.


PRIKLOPI SE NA SIMS

 

Art Yard

Gledališče s socialnim učinkom


Aprila bomo zagnali projekt t. i. socialnega gledališča Art Yard, ki je ”zrasel” iz našega protikorona ukrepa Ana pod oknom, ki smo ga izvajali spomladi 2020, v času prvega vala epidemije. V prvi fazi bomo varen format živih gledaliških dogodkov v obliki podoknice, ki smo jih uprizarjali na dvoriščih blokovskih naselij v Ljubljani, nadgradili v intervencijo, s katero bomo nagovorili občutke, ki jih v ljudeh vzbuja življenje v času korone. Končni cilj projekta pa je ustvariti umetniško, socialno in digitalno platformo, ki bo povezala umetniške ustvarjalce, lokalne skupnosti in aktualne družbene teme. Več informacij kmalu, zato ostanite v stiku z nami.

 

MEDNARODNO

 

urbANA ljubljANA 2021

Nagrado odličnosti bo podelila žirija odličnih strokovnjakov 


V okviru programa 24. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2021 bo od 30. junija do 3. julija v Ljubljani potekal finalni izbor za že 3. mednarodno nagrado odličnosti za najboljšo predstavo mednarodnih uličnih ustvarjalcev. Prejemnika nagrade urbANA ljubjANA 2021 bodo izbrali eminentni profesionalci na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti: Miriam Dunne (programska vodja festivalov in prireditev na Irskem), Vida C. Bren (soustanoviteljica domače umetniške skupine KUD Ljud in avtorica strokovnega priročnika o ustvarjanju v javnem prostoru), Gert Rudolph (umetniški vodja nemškega potujočega festivala Von Nord nach West in kulturni menedžer), ter Goro Osojnik (umetniški vodja Gledališča Ane Monro in festivala Ana Desetnica). Strokovni žiriji se bo spet pridružil tudi predstavnik občinstva oziroma t. i. glas ljudstva, njegovo ime pa naj za enkrat ostane še skrivnost.


VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA