Februar 2021

UVODNIK


Prihodnost je v hibridnosti!

 

Časi za gledališča in gledališčnike so negotovi. Čeprav si vsi želimo, da bi se čim prej vrnili v ”normalen”svet, v katerem smo živeli pred epidemijo, to gotovo ne bo povsem mogoče. Svet enostavno ne bo več isti! Kakšen pa bo, je težko odgovoriti. Še posebej to verjetno velja za življenje in dogajanje v javnem prostoru. V času med t. i. prvim in drugim valom se je namreč izkazalo, da ljudje kar sami ohranjajo fizično distanco, ki se počasi preveša tudi v socialno distanco. Obenem pa ljudje ugotavljajo, da je ”funkcioniranje od doma” udobno, saj so internetna orodja dostopna, lajšajo časovne obremenitve in podobno.

Ker je za enkrat torej zelo težko napovedati, kakšna bo nova realnost vseh, ki ustvarjamo v kulturi, predvsem pa nas, ki kulturo ustvarjamo v javnem prostoru, smo se v Gledališču Ane Monro podali na inovativno raziskovalno pot. Zasnovali smo spletno platformo SIMS (sinhroni interaktivni multi stream), v okviru katere z uporabo 4 kamer, ki gledalcu omogočajo nove in drugačne perspektive (vp)ogleda – tudi malo ”voajerski” in ”igričarski” pogled preko ramena igralca – razvijamo večkanalni neposredni prenos živih uličnih dogodkov prek spleta.

Že v obdobju prvega poskusnega oddajanja na platformi SIMS (Ana Mraz, december 2020) smo spoznali kar nekaj posebnosti in prednosti našega novega formata, pri čemer je bila verjetno najbolj »drastična« ugotovitev to, da kamera ni več objektivno in nevidno oko, ampak postane aktiven akter v predstavi, nekakšen digitalni gledalec. Izkazalo se je, da SIMS ponuja še bolj večdimenzionalno izkušnjo gledališke umetnosti, kot smo pričakovali, in da ima velik potencial za razvoj nove produkcijske forme, zato bomo ustvarjalce na področju uprizoritvenih in drugih vizualnih umetnosti, različnih starosti in z različnimi tehnološkimi (pred)znanji ter interesi, povabili k sodelovanju pri projektu t. i. raziskovalnega digitalnega gledališča.

V okviru tega bomo skupaj (raz)isk(ov)ali nove možnosti kreacije, ki jih ponuja platforma SIMS. Posebej nas zanima hibrid žive uprizoritve in neposrednega spletnega prenosa te. Verjamemo namreč, da je to forma gledališke umetnosti v javnem prostoru, ki bo uspešno ”odgovorila” na ustvarjalne in uprizoritvene izzive, ki jih s sabo prinaša negotova prihodnost.

Pri zbiranju sredstev za stroške kritja razvoja platforme SIMS in njenih vsebin (tehnična oprema, tehnološka podpora/programiranje, honorarji za umetnike in sodelavce, produkcija in postprodukcija umetniškega programa) nam lahko pomagate tudi vi z donacijami! Vse informacije o tem, kako nas lahko podprete najdete TUKAJ!

Že vnaprej HVALA – vam VRNEMO NA ULICI!

FESTIVALI

 

Ana Desetnica 2021

V Ljubljani spet ob Ljubljanici


Delo na pripravi in izvedbi 24. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2021 poteka s polno paro. V prestolnici se bo festival od 30. junija do 3. julija spet odvil v čudovitem in navdihujočem ambientu ob Ljubljanici, v bližini Cukrarne. Atraktivne nastope domačih uličnih ustvarjalcev in vrhunskih umetniških skupin iz tujine (predvidoma iz Irske, Italije, Nemčije, Nizozemske, Argentine in Francije) si boste lahko ogledali tudi v nekaterih partnerskih mestih, ki so umetniški program gostila že v zadnjih letih, ali pa kar prek spleta, saj bomo del programa neposredno prenašali na kanalu SIMS.

Več informacij kmalu, zato nam sledite še naprej!

 

PRENOS ZNANJA

 

KPM – Kultura po meri

Strokovnjaki šolarjem priporočajo Kulturo po meri ONLINE


Strokovna komisija (teatrolog, razvojni psiholog in pedagog) nacionalne spletne platforme za dvig gledališke pismenosti in izobraževanje z gledališčem Zlata paličica, je naš projekt Kultura po meri ONLINE, uvrstila v izbor kakovostnih programov kulturno-umetnostne vzgoje, ki krepijo vedenje in znanje otrok, mladih in strokovnih delavcev o gledališču, ter o ustvarjalni (upo)rabi gledaliških tehnik, metod in orodij v vzgojno-izobraževalnem procesu.

Povežite se z nami, priklopite se na SIMS in omogočite šolarjem stik z gledališko umetnostjo in spoznavanje te v novih dimenzijah – kjerkoli in kadarkoli!


VEČ INFORMACIJ IN NAROČILO

 

ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake

Razširjena 8-urna delavnica za pedagoške delavce


6. maja se bo v Ljubljani (dvorana Dijaškega doma Tabor, od 9.00 do 17.00) začela 2. sezona praktične delavnice za strokovne pedagoške delavce ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake, na kateri udeleženci spoznavajo inovativne načine podajanja učnih vsebin, gradnje in krepitve skupinske dinamike ter motivacije šolarjev. V novi sezoni ponujamo razširjen, 8-urni program, ki zdaj poleg vodene skupinske delavnice obsega tudi individualni prenos oziroma aplikacijo tehnik in orodij v praktično pedagoško delo. Vabljeni k udeležbi, prijave že zbiramo!

Program ZGNUD je uvrščen v katalog KATIS, udeleženci pa dobijo potrdilo o opravljenem izobraževanju in 1,5 točke v skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive.


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

KREACIJA

 

Studio GAM

Vsak torek Anina dvižnica, ob petkih atraktivne predstave


Pester online program Studia GAM se nadaljuje! Zadnji petek v januarju (29.1.) ste si lahko ogledali Srčevo dvojko, zadnji petek v februarju (26.2.) pa Impro ulični kviz. V marcu bomo na kanalu SIMS neposredno prenašali kar dve predstavi – z mednarodno nagrado odličnosti nagrajeno predstavo UPS! (12.3. ob 20.00) in predstavo, ki bo to poletje gostovala na uličnogledališki turneji po Nemčiji, Izruvani (19.3. ob 17.00) – vsak torek ob 10.00 pa se nam lahko pridružite pri kratkem vadbeno-motivacijskem programu Anina dvižnica.


PRIKLOPI SE NA SIMS

 

Reka sedmerih imen

Legenda o nastanku Ljubljanice


To pomlad bo luč sveta ugledala slikanica Legenda o nastanku Ljubljanice, kot so jo zapisali ustvarjalci projekta Reka sedmerih imen. V njej bodo poleg te zbrane izjemne ilustracije Cirila Horjaka – dr. Horowitza, (pri)znanega ustvarjalca na področju upodobitvenih umetnosti, pa tudi fotografije (pri)znanega fotografa Luke Dakskoblerja, ki je jeseni 2020 dokumentiral izvedbo otvoritvenega spektakla, ter seveda opis oziroma vsebinska prestavitev projekta in njegovih ustvarjalcev. Slikanico, ki bo predvidoma izšla marca, bomo javno(sti) predstavili v aprilu. Sledite nam za več informacij!

 

MEDNARODNO

 

SAWA#5

V interesu in za interese najširše ulične skupnosti


Od 23. do 25. marca bo pod okriljem EFETSE, Evropskega združenja za izobraževanje in usposabljanje v uličnih umetnostih, in v organizaciji Gledališča Ane Monro ter partnerskih organizacij, potekala spletna konferenca SAWA #5, z naslovom Sodobne performativne ulične umetnosti: Razvoj učnih metod. Na konferenci bodo predavali ugledni strokovnjaki iz Slovenije, Španije, Francije, Nizozemske, Rusije, Velike Britanije, Avstrije, Bolgarije, Litve in Turčije. Govorci bodo udeležencem predstavili obstoječe programe neformalnega izobraževanja in dobre prakse ter smernice za oblikovanje novih pedagoških pristopov. Po končani konferenci bo izšel tudi zbornik prispevkov. Veseli nas, da je glas o konferenci segel po vsem svetu, saj so za enkrat prijavljeni udeleženci iz 15 različnih držav, registrirate pa se lahko še do 16. marca.


VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA

 

urbANA ljubljANA 2021

Odprt je poziv za mednarodno nagrado odličnosti


V okviru programa 24. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2021 bo od 30. junija do 3. julija v Ljubljani potekal finalni izbor za že 3. mednarodno nagrado odličnosti za najboljšo predstavo mednarodnih uličnih ustvarjalcev urbANA ljubljANA 2021. Prejemnika te bo izbrala ugledna mednarodna strokovna žirija, ki se ji bo spet pridružil tudi predstavnik občinstva oziroma t. i. glas ljudstva.


VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA