25. Ana Desetnica 2022 Ljubljana, 3. Dan

Reka sedmerih imen

Interdisciplinarni performativni spektakel

 

Odlični ustvarjalci z različnih umetniških področij na inovativen, atraktiven in inkluziven način z narativno pripovedjo, risanjem (digitalnih) ilustracij v živo in projekcijo teh, lutkami, živo avtorsko glasbo ter zračnim nastopom pripovedujejo in prikazujejo zgodbo o nastanku in mitski zgodovini Ljubljanice – na njenem nabrežju.

Poleg interdisciplinarnosti predstavi poseben pečat daje čudovito medgeneracijsko sodelovanje, ki se je spletlo med najstniškimi, zrelimi in izkušenimi umetniki ter ”veterani”, ki so sodelovali pri njeni kreaciji.

 

Reka sedmerih imen na inovativen način prepleta performativno, glasbeno in vizualno umetnost ter izpostavlja mitsko zgodovino Ljubljanice in kulturno dediščino/arhitekturo mesta. Je projekt, v katerem smo povezali urbano umetnost, znanost in javni prostor.

Razvijamo ga od leta 2020, pri čemer je v prvi fazi nastala predstava z naslovom Legenda o nastanku Ljubljanice (premiera septembra 2020), v drugi fazi smo izdali istoimensko knjižico (maj 2021), ki so jo zgodovinarji označili za pomemben doprinos k nesnovni kulturni dediščini, v tretji fazi pa smo ustvarili še predstavo z naslovom Muke in radosti Povodnega moža Ljubljanskega (premiera novembra 2021).

V letu 2022 smo obe zgodbi povezali v atraktiven interaktiven site specific spektakel, ki ga uprizarjamo na Šuštarjevem nabrežju med Šempetrskim mostom in Plečnikovo zapornico, ki mu skupaj s palačo Cukrarna daje čudovito kuliso.

Vsebinsko je Reka sedmerih imen zgodba o moči sovraštva in ljubezni, ki (te)ga premaga. Je domišljijska urbana legenda v dveh dejanjih.

Prvo dejanje je pripoved o Krimskem možu, godrnjavem divjaku, ki je imel nadnaravne moči in hčerko Anico. Ko se ta zaljubi v fanta, po imenu Ljubo, njenega očeta popade tak bes, da ju izžene. Posledica tega je nastanek reke Ljubljanice in mesta Ljubljana.

Drugo dejanje pripoveduje o mlajšem bratu Krimskega moža, ki je bil med kolegi velikani (po)znan kot Povodni mož Ljubljanski. Njegov vsakdanji mir kalijo ljudje, ki veseljačijo na splavih in smetijo reko – njegov dom – zato se jim želi maščevati. Zgodba o njem med drugim odkriva tančico skrivnosti z nikoli povsem pojasnjenega izginotja Uršike zale pod njeno gladino.

Reka sedmerih imen je novo, drugačno in posebno poglavje umetniškega in družbenega angažmaja Gledališča Ane Monro v javnem prostoru, oziroma urbane kulture in turistične ponudbe v mestu, ter obenem naš poklon mojstroma Plečniku in Prešernu.

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana!