Rsi 1

Reka sedmerih imen

Interdisciplinaren umetniški projekt


Reka sedmerih imen je večletni raziskovalni inkluzivni interdisciplinarni umetniški projekt, ki je povezal urbano umetnost z zgodovino Ljubljanice in z znanostjo!

V prvi fazi tega smo leta 2020 ustvarili performativni spektakel, ki je bil uprizorjen 17. in 18. septembra na nabrežju Ljubljanice, kot del programa 2. dela mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2020, v letu 2021 pa smo izdali knjižico z naslovom Legenda o nastanku Ljubljanice / Reka sedmerih imen in izvedli še eno ponovitev, prav tako v okviru festivalskega programa, in sicer Ane Desetnice 2021.

Naš dolgoročni cilj je ustvariti atraktivno interaktivno predstavo, ki bo pripovedovala zgodbe ljudi in prostorov ob reki, in nagovarjala sodobne teme, ki pestijo planet in našo družbo.

Ljubljanica že tisočletja življenjsko in gospodarsko povezuje kraje v Ljubljanski kotlini in njeno porečje je pomemben kulturni habitat, ki so ga v pradavnini naseljevali mostiščarji, v rimski dobi so ga zaznamovale utrdbe, v sodobnem času pa je postal(o) prostor urbanih struktur. Predvsem pa je naraven, živ in tekoč amfiteater! Njena zgodovina je namreč zaznamovana s številnimi zgodbami in legendami – spomnimo se le Urške in Povodnega moža!

Toda med reko in ljudmi že od nekdaj poteka nekakšna borba, in čeprav smo jo skozi čas uspeli ukrotiti in zregulirati, zna še dandanes pokazati svoje zobe in poplavljati. Podnebne spremembe pa grozijo, da se bo subtilno ravnovesje med naravo in mestnim okoljem dokončno porušilo: poplave namreč postajajo vse silovitejše in poletna vročina grozi, da bo izsušila barje in podvodne rezerve.

Vse to nas je spodbudilo, da poiščemo (nove) načine sobivanja med naravo, reko in ljudmi, in porodila se je ideja o Reki sedmerih imen. Navdih za projekt smo našli v ostankih rimske tovorne ladje, ki je napol zakopana v stari strugi Ljubljanice, in je simbol reke in ljudi, ki se spreminjajo v času, a ostajajo za vedno.

Da dokažemo, da lahko ulična umetnost gradi mostove, smo k sodelovanju povabili različne umetniške ustvarjalce, (znanstvene) raziskovalce, pa tudi ljudi, ki živijo in/ali delajo ob reki, oziroma z njo in zaradi nje. In vsi skupaj se bomo soočili s perečimi vprašanji o vplivih in posledicah ”nove” podnebne resničnosti. Kako ta vpliva na reko in barje? Kakšne spremembe se zaradi tega dogajajo v našem življenju? Kako jih lahko preprečimo oziroma izboljšamo svoj/naš odnos do reke in narave nasploh?

Izbor fotografij

Rsi 16

Rsi 9

Rsi 7

Rsi 8

Rsi 5

Rsi 10

Rsi 14

Rsi 3

Rsi 11

Rsi 4

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana!