Dva 1

UVODNIK


KO PRIDE AVGUST, BO ČAS ZA DOPUST!


Piše: Goro Osojnik

Pred dobrim tednom dni se je končalo šest dni druženja z gledališčem, umetnostjo, ustvarjalci, igralci, pripovedovalci, glasbeniki, likovniki, pesniki in predvsem z ljudmi. Šest dni mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2019, po katerem imam občutek, smo po 22 letih dosegli nov preboj. Občinstvo ga je namreč povsod po Sloveniji lepo sprejelo, obisk v Ljubljani pa je spet presegel 20.000 gledalcev, ki so soustvarili edinstveno festivalsko vzdušje in tudi uživali v njem. Sam sem na primer doživel pohvale gledalcev na ulici, da je (bil) letošnji festival najboljši sploh! Lepo slišati…

Verjamem, da je k uspehu – poleg podpore in dela številnih predanih ljudi – pomembno prispevalo vestno delo celotne ekipe Gledališča Ane Monro v prvem polletju letošnjega leta, ko smo širši javnosti, pa tudi šolstvu in drugim strokovnim javnostim,  ponudili veliko raznovrstnih vsebin (KPM – Kultura po meri, ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake za učitelje, PPM – Proslava po meri, Tabletol, Ljubljanske zgodbe, mednarodna nagrada odličnosti, izPOSTAVI se V javni PROSTOR). Če k temu dodam še dejstvo, da smo se, po nekaj letih samorefleksije in preizpraševanja o pomenu in vsebinah, ki jih ponujamo in ustvarjamo, pomladili in se spet odprli navzven, tudi v mednarodno sfero, lahko zatrdim, da delamo dobro in uspešno. Prepričan sem, da bomo imeli to možnost tudi v bodoče.

Skratka, za nami je intenzivna in uspešna polovica leta in zadovoljno lahko gremo poletju naproti. Vi pa uživajte, kjerkoli že ste.

Se vidimo na ulicah – ampak šele septembra!

Ko pride avgust, gremo namreč tudi mi na dopust!

 

FESTIVALI

 

Po Ani Desetnici 2019

Segla je do srca in do neba

 

6 dni, 10 mest, 25 različnih predstav, skoraj 100 nastopajočih umetnikov, več kot 25.000 obiskovalcev in nešteto lepih spominov! To je festival Ana Desetnica 2019 v številkah, a vsega tega ne bi bilo brez podpore mnogih – tudi vas, dragi obiskovalci, ki ste skupaj z nami ustvarili še eno nepozabno ulično-gledališko zgodbo!

HVALA!


PREBERI IN POGLEJ

 

Še o Ani Desetnici 2019

22 podob festivala v Ljubljani


Za nas in za vas je že 10. leto zapored utrinke Ane Desetnice v Ljubljani v svoj objektiv lovil uradni fotograf te Luka Dakskobler. Prosili smo ga, da izbere 22 fotografij, ki po njegovem pripovedujejo zgodbo letošnjega festivala.


POGLEJ FOTOGRAFOV IZBOR

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA

Postani Šuglar


Septembra bomo na Šolo sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, (ŠUGLO) sprejeli že 8. generacijo udeležencev. Posodobljen program bo trajal eno leto, še vedno pa obsega 4 stopnje. V okviru teh bodo v dvorani Dijaškega doma Tabor v Ljubljani ob torkih in četrtkih od 18.00 do 21.00 potekali tedenski moduli, enkrat mesečno pa tudi intenzivni vikend moduli.

Vabljeni k vpisu!

 

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

ZGNUD

Z gledališčem nad učence in dijake spet jeseni


Po uspešni prvi sezoni, v kateri sta Sara Šabec in Tea Vidmar z uporabnostjo gledaliških tehnik v vzgojno-izobraževalnem procesu seznanili več kot 30 strokovnih pedagoških in mladinskih delavcev ter drugih zainteresiranih, že sprejemamo prijave na novi delavnici Z gledališčem nad učence in dijake. Potekali bosta 10. oktobra v dvorani Dijaškega doma Tabor v Ljubljani in 19. novembra v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Vabljeni!


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

KREACIJA

 

Ljubljanske zgodbe

Avantura se nadaljuje 2. avgusta

 

Če še vedno ne veste, kam bi jo letos mahnili na dopust, vas vabimo na poletno doživetje z uličnimi umetniki, ki vas bodo popeljali na edinstveno potovanje skozi čas.

Vabljeni spet na Ljubljanske zgodbe v petek, 2. avgusta ob 18.00 (predstava bo v slovenskem jeziku) in 20.00 (predstava bo v angleškem jeziku)!

 

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

Proslava po meri

Tradicija, združena z inovacijo


V Gledališču Ane Monro imamo dolgoletne izkušnje z organizacijo kulturno-družabnih dogodkov v javnem prostoru, na osnovi teh pa smo oblikovali ”storitev” PPM – Proslava pa meri, ki vsakemu naročniku zagotavlja enostavno izvedbo najrazličnejših manjših in večjih (tudi poslovnih) dogodkov!


PREBERI VEČ

 

MEDNARODNO

 

izPOSTAVI se V javni PROSTOR 2

Nove izkušnje za vse


Pred gostovanjem Ane Desetnice 2019 se je v Ljubljani začela mladinska izmenjava, v okviru katere smo že drugo leto zapored izvedli mednarodno interdisciplinarno raziskovalno delavnico, ki jo je spet uspešno koordinirala Tea Vidmar. Projekt izPOSTAVI se V javni PROSTOR 2 je prinesel nova znanja in izkušnje tako nam (organizatorjem in izvajalcem) kot udeležencem.


PREBERI VEČ

 

urbANA ljubljaANA 2019

Zmagali so Preostali


V okviru festivalskega programa Ane Desetnice 2019 v Ljubljani (3.–6.7.) je že drugič potekal natečaj za nagrado odličnosti za najboljšo predstavo mednarodnih uličnih ustvarjalcev. Mednarodna strokovna žirija in glas ljudstva so nagrado urbANA ljubljANA 2019 soglasno podelili irski skupini Turas Theatre Collective za predstavo Preostali, z obrazložitvijo, da »gre za predstavo, ki obravnava večno tematiko/problematiko človeštva – pregnanstvo in emigracijo – na brezčasen, a sodoben način, z odlično igro in presunljivimi prizori, in ki subtilno nagovarja publiko ter jo pritegne v dogajanje«.


PREBERI VEČ

 

Mednarodno sodelovanje in povezovanje

Slovensko-nemško festivalsko prijateljstvo se nadaljuje


V okviru Ane Desetnice 2019 se je uspešno nadaljevalo slovensko-nemško festivalsko prijateljstvo oziroma naše sodelovanje s festivalom Von Nord Nach West, na katerem letos gostuje Teater PolPet s predstavo Riba.


PREBERI VEČ