Tabletolgam Fotolukadakskobler 002 (1)

UVODNIK


NOVA GLEDALIŠKA DVORANA V MESTU!


Ulična diva in večna popotnica Ana Monro s prosto dostopno uprizoritveno umetnostjo najrazličnejših žanrov že skoraj štiri desetletja nagovarja in razveseljuje ljudske množice ter (p)oživlja urbane kotičke po vsej Sloveniji in v širnem svetu. Vsi letni časi jo poznajo in vsak mesec ji je boter, saj v svoji bisagi malodane vse leto prenaša kvalitetne gledališke predstave, umetniške intervencije, ognjene utrinke in druge radožive ter iskrive vsebine, s katerimi med ljudi prinaša veselje, jih združuje in povezuje.

To pomlad pa smo člani ekipe Gledališča Ane Monro v svojih prostorih na Trgu Prekomorskih brigad 1 v Ljubljani uredili malo gledališko dvorano Studio GAM, ki bo od novembra gostil(a) vsaj eno odlično predstavo na mesec. Že v petek, 8. novembra ob 19.00, si lahko ogledate našo predstavo iz zdravstvenega okolja Tabletol, v petek, 6. decembra ob 20.00, pa Gledališki pevski zbor in njihov ulični hit tega poletja Ups!. V letu 2020 na obisk k Ani Monro med drugim prihajajo Teater PolPet  z lutkovno predstavo za male in velike Sosedi, Anja Bezlova ter njenih šest alteregov, ki (so)ustvarjajo predstavo Futraj moj ego, in še kdo ali kaj!

Informacije o programu v Studiu GAM bodo objavljene na www.anamonro.si, že zdaj pa prisrčno vabljeni v goste vsi ljubitelji kvalitetne (ulično)gledališke umetnosti!

FESTIVALI

 

Festival noči in ognjenih ambientov

Ana Plamenita 2019

 

Ko bo 15. in 16. novembra svetloba prešla v temo, bo ogenj prišel na sever in živi v bližino pokojnih! Jesenski festival noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita 2019 bo s stotinami plamenov in lučk letos namreč ožaril Severni mestni park (ob Železni cesti) v Ljubljani in ta, z mislijo na kulturo zasnovan urbani kotiček, za kratek čas (od 17.00 do 21.00) spremenil v prostor druženja, ki ga bodo popestrile umetniške intervencije udeležencev mladinske izmenjave Tabor Ane Plamenite. Ti bodo soustvarili tudi čarobno podobo festivala, ki se bo navdihoval(a) v tematiki Ogenj v meni.

Prisrčno vabljeni na sprehod skozi senco plamenov in luči izgorevanja!


Če bo iskrivost Ane Plamenite razplamtela vašo radodarnost, lahko to izkažete s prostovoljnim prispevkom ali z odmero 0,5 % vaše dohodnine Gledališču Ane Monro.


O FESTIVALU

 

Zimski mednarodni festival uličnega gledališča in cirkusa

Jubilej Ane Mraz

 

Pred koncem leta bo okroglih 20 let dopolnila Ana Mraz, mlajša sestra Ane Desetnice, ki je postala nepogrešljiva soustvarjalka prazničnega vzdušja v Ljubljani. Ta posebni dogodek bomo med drugim obeležili z dokumentarno razstavo izbranih fotografij iz njene pestre zgodovine, že zdaj pa vabljeni, da se ji od 26. do 30. decembra pridružite pod pergolo na Špici na jubilejnem 20. zimskem mednarodnem festivalu uličnega gledališča in cirkusa! Več informacij v naslednjem Novičniku.


O FESTIVALU

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA, Šola sodobnih performativnih in uličnih umetnosti

Prva stopnja je v polnem teku


Oktobra se je na ŠUGLI začela prva stopnja izobraževanja in usposabljanja, imenovana Performer, in sicer s tedenskim modulom Osnove skupinskega dela in razvoj prezence. V okviru tega so udeleženci 8. generacije pod mentorstvom Polone Prosen in Sare Šabec spoznavali, kako z uporabo gledaliških tehnik in orodij razvijati svojo odprtost/pozornost do skupine in imeti aktivno vlogo pri gradnji skupinske dinamike, pa tudi, kako z raziskovanjem diha in lastnega telesa (telesnih drž in gest oziroma telesne govorice) ter prek prostorskega zavedanja razvijati in/ali krepiti svojo prezenco. Program ŠUGLE se bo nadaljeval s tedenskim modulom Gibalec in prostor (mentorica Vita Osojnik).


PROGRAM(SKI CILJI) ŠUGLE

 

KPM – Kultura po meri

Sodelovanje z OŠ Savsko naselje

 

Na povabilo OŠ Savsko naselje je Ana Monro septembrske ponedeljke preživljala v družbi njihovih učencev, ki se udeležujejo šolskega gledališkega krožka. Ti so pod mentorstvom Sare Šabec, Gora Osojnika in Tee Vidmar razvijali in krepili zavedanje telesa in prezenco, zvočno ozaveščenost ter se učili graditi skupinsko dinamiko. Ker smo bili s sodelovanjem vsi zadovoljni, ga bomo v prihodnjih tednih nadaljevali in nadgradili, saj bodo učenci ustvarili svetlobno instalacijo za festival Ana Plamenita 2019.


O KULTURI PO MERI

 

ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake

Ljubljana hvala, Maribor prihajamo


15. oktobra se je v Ljubljani začela nova sezona praktične delavnice za strokovne pedagoške delavce in druge, ki delajo na področju vzgoje in izobraževanja oziroma z mladimi Z gledališčem nad učence in dijake. Naslednja delavnica bo potekala 19. novembra v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Vabljeni!


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

KREACIJA

 

Tabletol

Za paciente vseh starosti

 

3. oktobra smo na povabilo Oddelka za kulturo MOL v okviru spremljevalnega programa 19. Festivala za tretje življenjsko obdobje prvič v novi sezoni uprizorili predstavo Tabletol. Ogledali si jo boste lahko spet 8. novembra ob 19.00 v Studiu GAM, v izogib čakalnim vrstam pa je potrebna predhodna prijava na gledalisceanemonro@gmail.com. Prisrčno vabljeni!


Vstopnine ni, vas bodo pa umetniki po predstavi nagovorili za ”izstopnino” (priporočen prispevek je 10 EUR za odraslo osebo).


O TABLETOLU

 

Ljubljanske zgodbe

Vabljeni na potovanje skozi čas spet spomladi 2020

 

4. oktobra so se na Gornjem trgu v Ljubljani zadnjič letos odvile Ljubljanske zgodbe / Ljubljana Stories. Ob koncu sezone lahko zapišemo, da smo interaktivno pohodno ulično predstavo po daljšem premoru uspešno (p)oživili, zato se že veselimo pomladi 2020, ko vas bomo spet povabili na edinstveno dogodivščino potovanja skozi čas.


O LJUBLJANSKIH ZGODBAH

 

PPM – Proslava po meri

Naj se praznovanje začne


Pripravljate promocijsko prireditev, poslovno ali novoletno zabavo, kolektivni piknik, proslavo ali kakšen drug družabni dogodek? Bi radi za svoje goste pripravili nekaj inovativnega, jih presenetili in naredili vtis nanje? Potem smo pravi naslov za vas mi, ki ne ustvarimo le dogodka, ampak doživetje! V okviru storitve PPM – Proslava po meri vam zagotavljamo oblikovanje in izvedbo sproščenega in atraktivnega umetniško-animacijskega programa po vaši meri, ki ga odlikujejo kvaliteta, interaktivnost in prostorska prilagoditev.


O PROSLAVI PO MERI

 

MEDNARODNO

 

Mladinska izmenjava

Tabor Ane Plamenite

 

Med 11. in 17. novembrom bomo v Ljubljani izvedli projekt mednarodne mladinske izmenjave Tabor Ane Plamenite. V okviru tega bo 16 mladih iz Slovenije, Italije, Avstrije in Belgije na praktičnih delavnicah razvijalo svojo ustvarjalnost in se (na)učilo graditi ognjene inštalacije,  delati z ognjem, pripovedovati zgodbe skozi ognjene pokrajine ter razvijati umetniški karakter in prek njega vzpostaviti stik z občinstvom. S svojimi kreacijami bodo soustvarili ambient in vsebine festivala Ana Plamenita 2019.

Nekateri udeleženci bodo pridobljeno (neformalno) znanje in izkušnje uporabili pri razvoju lastnih umetniških projektov, ali pri iskanju zaposlitve na področju umetniškega ustvarjanja. Med udeleženci so tudi mladi s posebnimi potrebami, ki bodo s pomočjo novih veščin in znanj nadalje razvijali svojo gledališko skupino.

Projekt podpirata program Evropske unije Erasmus+: Mladi v akciji in Zavod za razvoj mobilnosti mladih MOVIT. Nosilec projekta je Gledališče Ane Monro, koordinira pa ga Tea Vidmar. Partnerji projekta so Dwaallicht (BEL), Kulturverein Compania Teatre (AVT) in VZS Mitja Čuk (ITA).

 

Mednarodna konferenca Fresh Street #4

Ob letu osorej o izobraževanju


Od 6. do 9. oktobra 2020 bo Torino (Italija) gostil mednarodno konferenco Fresh Street #4, v okviru katere se od leta 2015 (vsaj) bienalno srečujemo strokovnjaki ter ustvarjalci na področju uličnih umetnosti in cirkusa iz več kot 30 različnih držav, ki smo člani Evropske mreže za cirkuške in ulične umetnosti Circostrada. Septembra je bil na festivalu Firra Tarrega v Španiji sprejet predlog Gora Osojnika, da Gledališče Ane Monro pred konferenco organizira enodnevni simpozij na temo izobraževanja v uličnem gledališču. Novembra 2017 smo v Ljubljani, v čast 10. obletnice delovanja ŠUGLE, izvedli sploh prvi tovrstni mednarodni strokovni posvet.

 

Mednarodni kulturni projekt

Connecting past to the future

 

3. in 4. novembra bo v Ljubljani potekalo delovno srečanje partnerjev mednarodnega kulturnega projekta Connecting past to the Future pred prijavo tega na razpis Creative Europe. Pri projektu, katerega primarni namen in cilj je inovativna re-kreacija petih ”klasičnih” predstav iz zgodovine evropske produkcije uličnega gledališča s sodobnimi umetniškimi pristopi novih generacij uličnih ustvarjalcev, sodelujemo štirje festivali: Ana Desetnica (Slovenija), SPRAOI (Irska), STAMP (Nemčija) in Za Dvermi (Češka). Poleg kulturnega sodelovanja in povezovanja so pomembni cilji projekta tudi izobraževanje in mobilnost mladih umetnikov ter povezovanje različnih generacij občinstva.