Novičnik September 2019

UVODNIK


NOVIM DOGODIVŠČINAM NAPROTI!


V prvem Novičniku, ki je bil objavljen pred letom dni, smo zapisali, da so v Gledališču Ane Monro edina stalnica spremembe. In to dejstvo ostaja nespremenjeno. Toda spremembe so dobre, saj nam preprečujejo, da bi ostajali v coni udobja, in nas spodbujajo k stalnemu učenju in prilagajanju na mnoge dejavnike, ki tako ali drugače vplivajo na delovanje Gledališča Ane Monro. To pa nam omogoča stalni razvoj, ki je edino zagotovilo za dolgoročni obstoj društva.

Naše poslanstvo je kontinuirano uporabljati, raziskovati in razvijati javni prostor kot prostor kreacije in prezentacije najširšim množicam prosto dostopne gledališke umetnosti, pa tudi kot prostor izobraževanja in umetniške komunikacije ter prostor srečevanja, druženja in povezovanja ljudi, ki tvorijo naše občinstvo. Vizija društva Gledališča Ane Monro je ohranjati javni prostor v Sloveniji odprt za umetnost in ljudi ter krepiti vlogo oziroma funkcijo uličnega gledališča pri tem, zato si prizadevamo za čim večjo prepoznavnost tudi v t. i. nekulturnih sferah, kot so turizem, poslovni svet, izobraževanje, zdravstvo ipd.

Svoje poslanstvo, vizijo in ne nazadnje družbeni učinek želimo krepiti tudi v prihodnje, zato smo se ta čudovit septembrski vikend odpravili na morje, na t. i. teambuilding druženje, na katerem smo zasnovali nadaljnji program. Ve(rjame)mo, da nas čaka še ena super sezona, in prisrčno vabljeni, da jo doživite z nami.

Se kmalu vidimo na ulici!

 

FESTIVALI

 

Koledar 2019/20

Na ulicah Ljubljane boste spet lahko srečali tri Ane


V Gledališču Ane Monro novo festivalsko sezono začenjamo s festivalom noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita 2019 (15. in 16. november), prednovoletno praznično vzdušje bo popestril jubilejni 20. zimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz 2019 (26. do 30. december), poletje pa bomo pozdravili z Ano Desetnico 2020 (1. do 4. julij). Vse tri dame obljubljajo pestro dogajanje in prijetno druženje, kaj pripravljajo, pa vas bomo pravočasno obvestili na spletni strani www.anamonro.si, prek družbenih omrežij in seveda v Novičniku.


PREBERI VEČ

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA – Šola sodobnih performativnih in uličnih umetnosti

Dobrodošla 8. generacija


V začetku septembra je potekala avdicija za ŠUGLO, Šolo sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, v okviru katere že od leta 2007 izvajamo program neformalnega izobraževanja in usposabljanja za vse, ki jih zanima ustvarjanje in nastopanje v javnem prostoru, ali bi radi razširili svoja performativna znanja. Udeleženci 8. generacije bodo svojo pot na ulico začeli z obiskom festivala CirkoBalkana 7 v Beogradu, ”šolanje” pa bodo nadaljevali na tedenskih in vikend modulih v Ljubljani, ter ga zaključili s produkcijo, ki bo premiero doživela na festivalu Ana Desetnica 2020.


PREBERI VEČ

 

ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake

Vlogi učitelja in umetnika sta podobni


Če ste aktivni na področju vzgoje in izobraževanja in/ali dela z mladimi, vas vabimo na praktično delavnico Z gledališčem nad učence in dijake, na kateri boste spoznali možnosti uporabe gledaliških iger in tehnik pri oblikovanju inovativnih načinov podajanja učnih vsebin, gradnji in razvijanju skupinske dinamike ter vzbujanju in krepitvi motivacije. Udeležite se je lahko  15. oktobra v Ljubljani ali  19. novembra v Mariboru.


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

KPM – Kultura po meri

Smo šli v Kranj na kulturni dan


Z novim šolskim letom je šolski prag spet prestopila tudi Ana Monro. Na povabilo Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju smo 5. septembra za njihove dijake namreč izvedli Kulturni dan po meri. V okviru programa kulturno-umetnostne vzgoje so ti na praktičnih delavnicah, ki so jih vodili Sara Šabec, Tea Vidmar, Polona Prosen, Mojca Sovdat in Luka Piletič, spoznavali gledališke vsebine in si (na šolskem igrišču) ogledali atraktivno ulično predstavo Pot v Tadam v izvedbi umetniške skupine Globus Hystericus.


PREBERI VEČ

 

KREACIJA

 

Ljubljanske zgodbe

Dogodivščina na Gornjem trgu se počasi končuje

 

V petek, 2. avgusta in 13. septembra, se je nadaljevala sezona interaktivne pohodne predstave Ljubljanske zgodbe, ki si jo boste v letu 2019 lahko ogledali samo še 4. oktobra ob 17.00 (v slovenskem jeziku) in 19.00 (v angleškem jeziku). Vabljeni!


Nova sezona Ljubljanskih zgodb se bo začela spomladi 2020.


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

Studio GAM

Vabljeni na obisk k Ani Monro

 

Jeseni bo vrata spet odprla naša mini gledališka dvorana Studio GAM (Trg Prekomorskih brigad 1 v Ljubljani), v kateri je marca javno premiero (in kasneje še dve ponovitvi) doživela naša najnovejša produkcija Tabletol, v prvi polovici leta pa sta v njej gostovala še Teater Polpet s predstavo Sosedi in Anja Bezlova s predstavo Futraj moj ego. Poleg teh si boste lahko v novi sezoni ogledali tudi druge predstave, o programu v Studiu GAM pa vas bomo redno obveščali.

 

PPM – Proslava po meri

Presenetite in navdušite svoje goste

 

V okviru projekta PPM – Proslava po meri zagotavljamo oblikovanje in izvedbo inovativnega in sproščenega družabnega dogodka ob različnih priložnostih, kot so promocijske prireditve, poslovne zabave, pikniki, proslave in praznovanja ter podobne oblike preživljanja kvalitetnega časa, katerih cilj je krepitev poslovnih in prijateljskih vezi med naročnikom in njegovimi partnerji, javnostjo ali drugo ciljno publiko. Če želite presenetiti in navdušiti svoje goste ter jih obenem aktivno vključiti v dogajanje, stopite v stik z nami, in skupaj bomo zasnovali kvaliteten dogodek pri vas in po vaši meri!


VEČ INFORMACIJ IN NAROČILO

 

MEDNARODNO

 

Festivalska partnerstva

Poletje je čas za aktivni oddih 

 

V Gledališču Ane Monro že vrsto let aktivno navezujemo nove in krepimo obstoječe stike s sorodnimi organizacijami doma in v tujini, se povezujemo z njimi v partnerstva in v okviru teh razvijamo in izvajamo različne projekte. S tem ciljem je tudi to poletje, ki vsako leto predstavlja vrhunec ulično-gledališke (festivalske) sezone, direktor in umetniški vodja društva Goro Osojnik obiskal več evropskih festivalov: STAMP in PERFORMANCE v Nemčiji, La Strada v Avstriji, SPRAOI na Irskem in Fira Tarrega v Španiji.

Na področju mednarodnega sodelovanja in udejstvovanja želimo na tem mestu izpostaviti še uspešno gostovanje Teatra PolPet s predstavo Riba na festivalu Von Nord nach West (Bremen, Osnabrück, Mülheim an der Ruhr, Löhne, Troisdorf, Kronberg) in Gledališkega pevskega zbora s predstavo Ups! na festivalu Amplion na Slovaškem (Banska Štiavnica).

 

Sodelovanje z Minimundusom

Po Fantastični zimi še poletna avantura


Po uspešnem gostovanju pozimi, so ulični umetniki dobili povabilo, da celovški Minimundus obiščejo tudi poleti. Obiskovalce tega so 29. julija ter 5. in 26. avgusta med svetovnimi znamenitostmi zabavali Silvia Viviani, Rada Kikelj, Manca Uršič, Polona Prosen in Camilo Acosta Mendoza.

 

Mednarodna mladinska izmenjava

Tabor Ane Plamenite

 

Po dveh uspešnih mladinskih izmenjavah (izPOSTAVI se V javni PROSTOR, 2018 in IzPOSTAVI se V javni PROSTOR 2, 2019) se že veselimo naslednjega mednarodnega projekta, podprtega s strani programa Evropske unije Erasmus+: Mladi v akciji in Zavoda za razvoj mobilnosti mladih MOVIT, tj. Tabor Ane Plamenite, ki bo potekal od 11. do 17. novembra. V okviru tega smo se povezali z umetniškimi in mladinskimi organizacijami iz Slovenije, Italije, Avstrije in Belgije, in sicer z namenom, da prek skupnega orodja dela, ki je umetnost (gledališče, ulično gledališče in umetniška inštalacija v javnem prostoru), mlade z različnimi sposobnostmi, potrebami in interesi spodbudimo k ustvarjalnemu druženju v javnem prostoru. Koordinatorka projekta je Tea Vidmar, pri njegovi izvedbi pa bosta aktivno sodelovala tudi Polona Prosen in Goro Osojnik.

Za več informacij o Taboru Ane Plamenite ne spreglejte naslednjega Novičnika, ki bo objavljen 21. oktobra.