UVODNIK


SIMS – Direkt z ul’ce v vaš dom!

 

Javni prostor smo skonstruirali in zgradili ljudje – zato, da ga uporabljamo! Tudi kot ”oder” ustvarjanja in prezentacije ulične umetnosti. Toda v zadnjem času je dostop do njega zelo omejen, in ker vas ne moremo povabiti na ulice, se bomo povabili k vam domov!

V Gledališču Ane Monro razvijamo platformo za inovativen večkanalni t. i. SIMS (sinhroni interaktivni multi stream) spletni prenos ulično-gledaliških dogodkov, ki si jih boste lahko na sims.anamonro.si brezplačno ogledali v okviru programa Direkt z ul’ce. Prvič že od 26. do 30.12., vsak dan ob 18.00, ko bomo neposredno prenašali atraktivne nastope odličnih domačih uličnih ustvarjalcev, ki jih gostimo na festivalu Ana Mraz 2020.

SIMS prenos je novost, ki presega imitacijo resničnosti v virtualnemu svetu in nadgradi izkušnjo ogleda ulične predstave v živo, saj omogoča zorne kote, ki sicer niso dosegljivi. Ogled dogodka v SIMS formatu vam daje možnost in priložnost, da sami izbirate perspektivo/kamero, skozi katero ga boste spremljali, s čimer postanete režiser tega.

Prisrčno vabljeni, da se priklopite in si privoščite edinstveno doživetje Direkt z ul’ce v zavetju svojega doma.

Vabljeni pa tudi, da podprete projekt. Sredstva zbiramo za kritje stroškov razvoja, organizacije in izvedbe tega, vse informacije o načinih podpore pa najdete TUKAJ.

Hvala – vam, kot vselej, vrnemo na ulici!


Ob tej priložnosti vam člani ekipe Gledališča Ane Monro želimo mirne praznike in srečno, manj omejujoče in obremenjujoče ter predvsem zdravo novo leto 2021, ki naj vsem skupaj prinese več veselja in lepih trenutkov, kot jih je leto, ki se poslavlja. Obljubimo, da bomo k temu po svojih najboljših močeh prispevali tudi mi. Vse dobro vsem in nasvidenje na ulici!

FESTIVALI

 

Ana Mraz 2020

Pester prednovoletni program uličnega gledališča


Cel svet se seli na net in bomo vanj vnesli nove dimenzije! Prisrčno vabljeni k ogledu SIMS prenosa programa 21. zimskega festivala uličnega gledališča Ana Mraz 2020 (vsak dan od 26. do 30.12. ob 18.00 na sims.anamonro.si), ki bo tudi letos močno požlahtnjen s cirkusom.

 

Ana Plamenita 2020

Jubilejni 10. festival bo zažarel jeseni 2021


T. i. lockdown je dokončno pokopal naše upe, da bi v novembru v Ljubljani že desetič zasijal festival noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita. Okrogli jubilej smo člani ekipe zato simbolično proslavili na daljavo, z mini intervencijami, ki smo jih ustvarili vsak v svojem domačem okolju. Se vidimo torej jeseni 2021, do takrat pa ohranite ogenj v srcu in iskrico v očeh!

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA

Vse ali nič


Zaradi obstoječih razmer in omejitev ne moremo zagotoviti vsebin in kvalitete, ki jih udeleženci in mi sami pričakujemo od ŠUGLE, Šole sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, zato letnika 2020/21 ne bomo izvedli, upamo in želimo pa si, da bo lahko 9. generacija program izobraževanja in usposabljanja začela jeseni 2021.

 

ZGNUD

Praktična delavnica za pedagoške delavce bo 6. maja 2021


Praktična delavnica za strokovne pedagoške delavce Z gledališčem nad učence in dijake, ki bi morala potekati 21. januarja 2021, je prestavljena na 6. maj 2021. Vabljeni k udeležbi, prijave že zbiramo!

 

KREACIJA

 

Zadnji ulov

Priplujemo lahko tudi na šolsko dvorišče


Interaktivna ekološka predstava Zadnji ulov je uvrščena v spletno platformo Zlata paličica, ki je referenčna baza za iskanje in prvo spoznavanje kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino. Kot mnoge druge predstave domačih uličnih ustvarjalcev je izredno primerna za kulturne dneve, ki jih v okviru našega programa kulturno-umetnostne vzgojeza učence in dijake KPM – Kultura po meri enostavno in praktično izvedemo v šolskem okolju (na dvorišču, športnem igrišču, v telovadnici, avditoriju ali razredu) in za želeno število šolarjev (od enega razreda do celotne šole) – seveda v skladu z obstoječimi zahtevami ter preventivnimi ukrepi. Izvedbi predstave zlahka dodamo pogovor z ustvarjalci, razne gledališke delavnice in druge vsebine, ukrojene po meri in željah posameznega vzgojno-izobraževalnega zavoda.

 

Reka sedmerih imen

Legenda o nastanku Ljubljanice se bo nadaljevala v letu 2021


Po uspešnem otvoritvenem spektaklu našega večletnega projekta raziskovalnega inkluzivnega uličnega gledališča Reka sedmerih imen septembra na 2. delu festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, je epidemija zaustavila tudi nadaljnji razvoj tega. Z delom bomo nadaljevali takoj, ko bo to mogoče. Med drugim načrtujemo nove ponovitve, izdelavo slikanice Legenda o nastanku reke Ljubljanice in produkcijo nove, še bolj ambiciozne predstave – na vodi!

 

Studio GAM

SIMS prenosi tudi iz Studia GAM


Že januarja 2021 bomo v okviru projekta SIMS – Direkt z ‘ulce neposredno prenašali umetniški program tudi iz naše majhne gledališke dvorane Studio GAM. Koga bomo gostili in kdaj, vam bomo pravočasno sporočili prek naših komunikacijskih kanalov, zato nam sledite še naprej.

 

 

MEDNARODNO

 

EFETSA

Mednarodna spletna konferenca o izobraževanju na področju uličnih umetnosti


Od 23. do 25. marca 2021 bo pod okriljem EFETSE, Evropskega združenja za izobraževanje in usposabljanje v uličnih umetnostih, in v organizaciji Gledališča Ane Monro ter partnerskih organizacij potekala spletna konferenca SAWA#5, z naslovom Contemporary Performing Street Arts: is it a Performing Arts Genre in its own right? / Education in Contemporary Performing Street Arts: Possible Curricula and Teaching Methods.