Okt 2020

UVODNIK


Biti sam med vsemi? Ne!

 

Piše: Goro Osojnik

Popolnoma varen svet okoli nas ne obstaja več – če je sploh kdaj obstajal! A s pametnim ravnanjem se lahko, kot že tolikokrat v zgodovini človeštva, naučimo prilagoditi. Virus COVID-19 bo v naša življenja tako ali drugače namreč ”posegal” še kar nekaj časa, zato menim, da ne gre zganjati panike kar na vrat na nos. Ravno nasprotno; najbolje bo, da kar najhitreje najdemo učinkovit način sobivanja z njim; da se skupaj s svetom spremenimo tudi mi! Situacija nikakor ni brezupna, saj o virusu vemo vsak dan več, in tudi obnašamo se vsak dan bolj odgovorno, zato verjamem, da se bomo z njim vedno bolj uspešno soočali in ”spopadali”.

V zadnjih dneh me ob naključnih srečanjih ogovarja vse več ljudi, in mnogi mi sporočajo, kako veliko jim pomeni to, kar počnemo v društvu Gledališče Ane Monro, in da naj to počnemo še naprej. Zaradi tega, pa tudi na osnovi spomladanskih izkušenj, sem še bolj prepričan, da ni potrebe, da se na aktualno situacijo odzovemo prehitro, brez temeljitega razmisleka in preveč samozapiralno. Predvsem pa sem sam izrazito proti temu, da zapademo v t. i. socialno distanciranje. Po mojem privatnem mnenju in rezultatih vse več raziskav, ima to namreč najbolj uničujoč vpliv na počutje ljudi. Zato bomo še naprej intenzivno iskali načine, da ostanemo aktivni in dobro razpoloženi, ter da uresničimo načrtovan program – zaradi sebe in zaradi vas!

FESTIVALI

 

Ana Plamenita 2020

Iskanje svetlobe v temi


Izvedbo jubilejnega 10. festivala noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita smo preložili na 27. november. Če ta zaradi epidemiološke situacije in z njo povezanih ukrepov tudi takrat ne bo mogoča, vam obljubljamo, da bomo našli drug(ačen) način, da v tem temačnem obdobju prižgemo plamen v srcu in iskro v očeh.

PRENOS ZNANJA

 

ZGNUD

Nove delavnice se začenjajo z novim letom


Aktualne razmere so nas spodbudile k odpovedi v novembru načrtovane delavnice za strokovne pedagoške delavce ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake. K spoznavanju in (pre)izkušanju uporabnosti gledaliških iger in tehnik v vzgojno-izobraževalnem procesu vas zato spet vabimo 21. januarja 2021.

 

UMETNOST – NAČIN ŽIVLJENJA

Vseživljenjsko učenje z gledališčem


Pod naslovom Povezovanje kulturno-umetniških praks v različnih starostnih obdobjih je v okviru Kulturnega bazarja 2020 potekala okrogla miza, na kateri smo partnerske organizacije Lutkovno gledališče FRU-FRU, Hiša otrok in umetnosti, Društvo IMPRO in Gledališče Ane Monro, ki smo se povezale s ciljem vzpostaviti prvo prakso vseživljenjskega učenja z gledališčem, predstavile svoje programe neformalnega izobraževanja za otroke, mladino in odrasle strokovni javnosti. Katalog teh si lahko ogledate TUKAJ.

 

KPM 

Če šolarji ne morejo v gledališče, ga mi pripeljemo v šolo


Ob zagotavljanju vseh preventivnih ukrepov smo na OŠ Cerknica (13.10.) in OŠ Mozirje (15.10.) izvedli program kulturno-umetnostne vzgoje KPM – Kultura po meri in tako omogočili šolarjem stik z gledališčem, za katerega so v teh časih zelo prikrajšani. Učenci so uživali v praktičnih delavnicah in ob ogledu predstav, mi pa si bomo še naprej prizadevali, da mladim ponudimo neposredno izkušnjo umetnosti, ki pomembno spodbuja razvoj njihovih čustveno-motivacijskih, socialnih, spoznavnih in gibalnih kompetenc.

 

KREACIJA

 

STUDIO GAM

Začetek programa je do nadaljnjega preložen


Takoj, ko bo možno, vas bomo spet povabili v našo majhno gledališko dvorano Studio GAM, v kateri bomo gostili atraktivne predstave najboljših domačih uličnih umetnikov, zato nam sledite za več informacij.

 

MEDNARODNO

 

FRESH STREET #4

Je sodobna ulična performativna umetnost samostojen žanr in umetniška disciplina?


Od 2. do 5. novembra bo v organizaciji evropske mreže za cirkuške in ulične umetnosti Circostrada potekala mednarodna spletna konferenca The Space in between. Pri tej bo sodeloval tudi predsednik društva Gledališče Ane Monro Goro Osojnik, ki bo imel govor o izobraževanju na področju sodobnih uličnih umetnosti, otvoritveni nagovor z naslovom Behind the mask: up from the mouth or down from the eyes, pa bo imela Vida C. Bren iz društva KUD Ljud. Če jima želite prisluhnite, se prijavite TUKAJ.