Sep 2020

UVODNIK


Ko kriza postane priložnost!

 

»Problemov ni, so samo izzivi!« To so besede, s katerimi člani ekipe Gledališča Ane Monro sami sebe in drug drugega spodbujamo in bodrimo, si krepimo voljo in samozavest in se kdaj tudi tolažimo na poti večjih kadrovskih, organizacijskih, programskih in ekonomskih sprememb, po kateri stopamo zadnja leta. V krizni situaciji je pomembno pogledati nanjo z drugega zornega kota in videti ”širšo sliko”, razmišljati izven okvirja, predvsem pa ostati zvest svojemu poslanstvu.

Naše poslanstvo je ohranjati javni prostor odprt za umetnost in ljudi in zato si v t. i. korona časih kljub obstoječim omejitvam pri izvedbi kulturno-družabnih dogodkov prizadevamo ostati prisotni na ulici in v živem stiku z vami, spoštovano občinstvo. In pri tem biti odgovorni do sebe in drugih in z izvajanjem preventivnih ukrepov zagotoviti varne dogodke ter tako podpirati ulično umetnost in umetnike doma in v tujini, predvsem pa zdaj, ko nam zapovedujejo fizično distanco, krepiti socialno bližino.

Ko se ozremo na poletje 2020, z veseljem in ponosom ugotavljamo, da smo ”novo realnost” izkoristili kot priložnost, da smo (po)iskali in (iz)našli nove možnosti za uresničevanje svojega poslanstva, ter dokazali, da sta tudi v njej čas in prostor za umetnost in druženje. Program uličnega gledališča je namreč po Sloveniji gostoval kar 24 dni, v okviru tega pa ste si lahko v 13 mestih (Ljubljana, Kamnik, Nova Gorica, Gornja Radgona, Sežana, Krško, Ilirska Bistrica, Ankaran, Vrhnika, Maribor, Postojna, Novo mesto, Šoštanj) ogledali 92 različnih dogodkov oziroma 31 odličnih predstav, v izvedbi več kot 100 nastopajočih umetnikov iz 5 držav (Slovenija, Italija, Avstrija, Hrvaška, Španija).

Vrhunec sezone je bil nedvomno 23. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, ki je potekal v dveh delih. V prvem delu (1.-4. julij) smo v prestolnici festivalska prizorišča ustvarili na javnih površinah večjih stanovanjskih sosesk, v drugem (17.-20- september) pa smo nabrežje Ljubljanice in urbane kotičke v neposredni bližini Cukrarne spremenili v prijeten ambient Dnevne sobe na ulici. V okviru festivalskega programa v Ljubljani je potekal tudi finalni izbor za nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020 za najboljšo predstavo slovenskih in v Sloveniji delujočih uličnih ustvarjalcev.

Hvala, da ste z nami soustvarili poletni utrip na ulicah, in vabljeni, da se nam pridružite tudi v nadaljevanju sezone. Če ne drugje, se zagotovo vidimo pod vašim oknom.

Vse dobro, ostanite zdravi in blizu nam, a na varni razdalji!

FESTIVALI

 

Po Ani Desetnici 2020

Uspešno smo uokvirili poletje


Zadnje dni poletja (16.-20. september) se je v Ljubljani, Šoštanju, Novem mestu in Krškem odvil še 2. del 23. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja. Na tem mestu se iskreno zahvaljujemo vsem srčnim ljudem v mestih, ki so letos gostila festivalski program, odločevalcem in uradniškemu osebju, organizatorjem, izvedbenim ekipam, partnerjem, sodelavcem, podpornikom, članom žirije, fotografom in ljudem v medijih ter seveda vam dragi umetniki in cenjeni obiskovalci. Hvala vsem za vse! Za izkazano zaupanje, podporo in dobro voljo – za vsak vaš trenutek in nasmeh.


FOTOGALERIJA


V nadaljevanju festivalske sezone v Ljubljani načrtujemo še jubilejno 10. izvedbo festivala noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita 2020 (13. november) in izvedbo 21. zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Mraz 2020 (26.-30. december).

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA

Nova generacija, motivacija in inspiracija


15. oktobra se na ŠUGLI, Šoli sodobnih performativnih in uličnih umetnosti začenja program neformalnega izobraževanja in usposabljanja za 9. generacijo udeležencev. V letnik 2020/21 smo sprejeli 15 posameznikov, ki jih navdušuje gledališče, in za katere verjamemo, da se bodo v naslednjih mesecih pod vodstvom priznanih slovenskih in tujih mentorjev razvili v odlične ulične ustvarjalce, ki se bodo med drugim predstavili na festivalu Ana Desetnica 2021.


PROGRAM ŠUGLE 2020/21

 

ZGNUD

Z gledališčem nad učence in dijake


Z novim šolskim letom se nadaljuje serija naših izobraževanj za strokovne pedagoške delavce ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake. V četrtek, 19. novembra, bo v dvorani Dijaškega doma Tabor v Ljubljani od 9.00 do 17.00 pod vodstvom Sare Šabec in Tee Vidmar potekala 8-urna praktična delavnica o uporabnosti gledaliških iger in tehnik pri oblikovanju inovativnih pedagoških metod. Vabljeni k udeležbi!


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

KONZORCIJ

Umetnost – način življenja tudi na Kulturnem bazarju 2020

 

Pred dobrim mesecem dni je izšel katalog Umetnost – način življenja, v katerem štiri nevladne kulturne organizacije (Lutkovno gledališče FRU-FRU, Društvo Hiša otrok in umetnosti, Društvo Impro in Gledališče Ane Monro), ki smo se s ciljem, vzpostaviti prvo prakso vseživljenjskega učenja z gledališčem v Sloveniji, povezale v konzorcij, predstavljamo svoje programe neformalnega izobraževanja. Te(ga) smo javno predstavili 27. avgusta v Studiu GAM na dogodku Degustacija gledaliških izobraževanj za otroke, mladino in odrasle. Naslednji promocijski dogodek, tj. okrogla miza Povezovanje kulturno-umetniških vzgojnih praks v različnih starostnih obdobjih se bo odvil 6. oktobra med 10.30 in 11.30 v okviru Kulturnega bazarja 2020 v Štihovi dvorani v Cankarjevem domu v Ljubljani. Vabljeni!


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

KPM 

Varen format kulturnih dogodkov za šolarje


KPM – Kultura po meri je program kulturno-umetnostne vzgoje za učence in dijake, ki ga vsebinsko prilagodimo željam oziroma potrebam posameznega vzgojno-izobraževalnega zavoda, izvajamo pa ga v šolskem okolju – na dvorišču, športnih igriščih, zelenicah in/ali prostorih, ki so dovolj veliki, da omogočajo izvedbo kulturnega dogodka tudi v časih, ko je dostop do tovrstnih vsebin zelo omejen, oziroma v skladu z obstoječimi zahtevami in/ali preventivnimi ukrepi. V oktobru bomo program zasnovali in izvedli za učence OŠ Cerknica (13.10.) in OŠ Mozirje (15.9.).


VEČ INFORMACIJ IN NAROČILO

 

KREACIJA

 

REKA SEDMERIH IMEN

Legenda o nastanku Ljubljanice je ustvarjena


17. in 18. septembra zvečer se je na nabrežju Ljubljanice v bližini Cukrarne odvil kompleksen, vizualno, glasbeno in vsebinsko močan otvoritveni spektakel našega večletnega interdisciplinarnega umetniškega projekta Reka sedmerih imen, v okviru katerega smo skupaj z gledalci ustvarili legendo o nastanku reke.

 

VEČ INFORMACIJ

 

STUDIO GAM

Vrata spet odpira Studio GAM


Jeseni vas vabimo tudi v našo majhno gledališko dvorano Studio GAM (Ljubljana, Trg Prekomorskih brigad 1, I. nads., št. 112), v kateri bo ob četrtkih zvečer od 8. oktobra do 17. decembra gostoval raznovrsten in prvovrsten umetniški program. Otvorila ga bo Anja Bezlova oziroma Majdina večerna šola (8.10. ob 19.00), k sodelovanju pa smo povabili še dobitnike nagrade URBana LJUBLJana 2020 Gledališki pevski zbor, UnderTree, Društvo IMPRO, Grega Močivnika iz KUD Ljud in Balkan Experience.

Število mest za ogled posamezne predstave je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava oziroma rezervacija na gledalisceanemonro@gmail.com.

 

MEDNARODNO

 

FESTIVAL APPRODI

Živa slika pri Cukrarni


18. septembra, smo v okviru programa 2. dela festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja v Ljubljani gostili italijanskega uličnega umetnika Giulija Maserija, ki ob zvokih žive glasbe njene ritme preslikava v ekspresivne in impresivne podobe na slikarskem platnu. Z njegovim nastopom se je sklenilo naše sodelovanje s tržaškim festivalom Approdi v sezoni 2020, v okviru katere(ga) je 30. julijav gradu Miramarv bližini Trsta gostoval Gledališki pevski zbor s predstavo UPS!.


S festivalom Approdi na nivoju izmenjave umetnikov sodelujemo od leta 2018, ko je na Ani Desetnici nastopil Baby Gelido, leta 2019 pa je v Trstu gostoval Aerial Circus.