Rsi 8

UVODNIK


Reka sedmerih imen!

 

Ljubljanica že tisočletja življenjsko in gospodarsko povezuje kraje v Ljubljanski kotlini in njeno porečje je pomemben kulturni habitat, ki so ga v pradavnini naseljevali mostiščarji, v rimski dobi so ga zaznamovale utrdbe, v sodobnem času pa je postal(o) prostor urbanih struktur. Predvsem pa je naraven, živ in tekoč amfiteater! Njena zgodovina je namreč zaznamovana s številnimi zgodbami in legendami – spomnimo se le Urške in Povodnega moža!

Toda med reko in ljudmi že od nekdaj poteka nekakšna borba, in čeprav smo jo skozi čas uspeli ukrotiti in zregulirati, zna še dandanes pokazati svoje zobe in poplavljati. Podnebne spremembe pa grozijo, da se bo subtilno ravnovesje med naravo in mestnim okoljem dokončno porušilo: poplave namreč postajajo vse silovitejše in poletna vročina grozi, da bo izsušila barje in podvodne rezerve.

Vse to nas je spodbudilo, da poiščemo (nove) načine sobivanja med naravo, reko in ljudmi, in porodila se je ideja o Reki sedmerih imen! O projektu, ki bi povezal in združil zgodovino Ljubljanice z umetnostjo in znanostjo! Verjamemo namreč, da dobre ideje presegajo meje, in zato je naš dolgoročni cilj, da ustvarimo interdisciplinarni umetniški pohodni oziroma povodni spektakel; raziskovalno inkluzivno ulično gledališče, ki bo pripovedovalo zgodbe ljudi in prostorov ob reki, in nagovarjalo sodobne teme, ki pestijo planet in našo družbo.

Navdih zanj smo našli v ostankih rimske tovorne ladje, ki je napol zakopana v stari strugi Ljubljanice, in je simbol reke in ljudi, ki se spreminjajo v času, a ostajajo za vedno. Da dokažemo, da lahko ulična umetnost gradi mostove, oziroma poveže različne svetove, bomo zgradili ladjo, s katero bomo potovali od izvira Ljubljanice do Plečnikovih zapornic v središču prestolnice. Na pot(ovanje) bomo povabili prebivalce, različne umetniške ustvarjalce, (znanstvene) raziskovalce in turistične delavce – skratka vse, ki živijo in/ali delajo ob reki oziroma z njo in zaradi nje. In vsi skupaj se bomo soočili s perečimi vprašanji o vplivih in posledicah “nove” podnebne resničnosti. Kako ta vpliva na reko in barje? Kakšne spremembe se zaradi tega dogajajo v našem življenju? Kako jih lahko preprečimo oziroma izboljšamo svoj/naš odnos do reke in narave nasploh?

Javna predstavitev projekta se bo odvila 17. septembra, v okviru 2. dela festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, med zapornicami in Fabianijevim mostom, kamor vas že zdaj prisrčno vabimo!


Na fotografiji, katere avtor je Graal Lucignano (fotograf, snemalec in dokumentarist), je Ronja Kreč (artistka). Poleg njiju projekt Reka sedmerih imen soustvarjajo še: Goro Osojnik (idejni vodja in režiser), Anka Pirš (novinarka in scenaristka), Miran Erič (podvodni arheolog, dendrolog in restavrator), Ciril Horjak (ilustrator, karikaturist in stripovski umetnik), Rok Kušlan (radijski moderator in pripovedovalec), Žiga Golob (glasbeni ustvarjalec), Goran Završnik (glasbeni ustvarjalec), Tea Vidmar (pevka, glasbena ustvarjalka in performerka), Anže Kreč (tehnik in perfomer), Borut Cajnko (tehnični mojster, oblikovalec luči in zvoka) ter Ankica Radivojević (producentka in koordinatorka).

FESTIVALI

 

ANA DESETNICA 2020 – OKVIR POLETJA, 2. del

Grand finale poletja na ulici


Med 17. in 20. septembrom se bo v Ljubljani na čudoviti lokaciji ob Ljubljanici (Ambrožev trg, spodnji Fabianijev most, nabrežje ob Vrazovem trgu) odvil še 2. del festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja. Otvorila ga bo javna predstavitev intermedijskega umetniškega projekta Reka sedmerih imen, vrhunec bo atraktiven in zabaven spektakel Feliniana italijanske umetniške skupine Ondadurto teatro, ki ga bomo gostili v čast 100-letnice rojstva slavnega režiserja Federica Fellinija, festivalski program pa bomo sklenili z interaktivno ekološko predstavo Zadnji ulov in s podelitvijo nagrade URBana LJUBLjana 2020 za najboljšo predstavo slovenskih in v Sloveniji živečih uličnih ustvarjalcev.

Dogovarjamo se, da bi del programa gostoval tudi v drugih mestih. Celoten festivalski program bo sicer objavljen kmalu, zato nam sledite še naprej!

 

ANA DESETNICA NA LENTU

Po lanskoletnem premoru ulični umetniki spet tudi v Mariboru


2 prizorišči, 4 dnevi, 9 odličnih predstav in 11 dogodkov!

Ana Desetnica na Lentu bo nedvomno lepo poletno doživetje, zato vsi ljubitelji uličnega gledališča od 21. do 24. avgusta prisrčno vabljeni v Maribor.


FESTIVALSKI PROGRAM

 

POLETNI PROGRAM

Ko ne veste kam, je tu poletni ulični program


V naslednjih dneh vas vabimo tudi v Postojno na Zadnji ulov (25. avgust ob 19.30) in glasbeno ulično uspešnico UPS! (1. september ob 20.00), ter na Vrhniko, kjer si boste lahko ogledali kabaret Cirkus na mesec (28. avgust ob 19.00).

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA

Več kot šola uličnega gledališča


Do 10. septembra se lahko prijavite na ŠUGLO, Šolo sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, na kateri se bo 15. oktobra začel program izobraževanja in usposabljanja za 9. generacijo udeležencev. Namesto povabila tokrat objavljamo vtise dveh udeleženk 8. generacije, ki to poletje blesti(ta) na ulici v predstavi Zadnji ulov.

»ŠUGLA je the best! Poleg tega, da podpira najpomembnejše elemente performinga, mi je pomagala razviti tudi odnos do lastne vrednosti in samospoštovanje ter sprejeti nekatere osebne odločitve. Vse stopnje učnega programa so skupinski ustvarjalni proces, ki pa omogoča in spodbuja tudi individualni osebnosti razvoj.« (Doroteja Pukšič)

»Program ŠUGLE je intenziven proces in zahteva veliko dela,, a ti da ogromno znanja, ki se iz stopnje v stopnjo prepleta in nadgrajuje. Med nami (udeleženkami) se je razvila močna skupinska dinamika, učila sem se od odličnih mentorjev in odprli so se mi novi svetovi, ki sem jih z veseljem razisk(ov)ala, in jih bom še.« (Mistral Majer)


PRIJAVNICA

 

KONZORCIJ

Degustacija gledaliških izobraževanj


Vabljeni 27. avgusta od 10.00 do 13.00 v Studio GAM (Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana) na Degustacijo gledaliških izobraževanj za otroke mladino in odrasle, da (pre)izkusite dobre prakse, ki smo jih ”zakuhale” partnerske organizacije Lutkovno gledališče Fru-Fru, Društvo Hiša otrok in umetnosti, Društvo IMPRO in Društvo Gledališče Ane Monro, združene v konzorcij Umetnost – način življenja. 

Udeležba na dogodku, ki bo potekal kot kombinacija okrogle mize in krajših interaktivnih delavnic, je brezplačna, število mest pa omejeno, zato je potrebna predhodna prijava. Zbiramo jih do 24. avgusta.


PRIJAVNICA

 

ZGNUD

Čas je za drugačne pedagoške metode


19. novembra bosta Sara Šabec in Tea Vidmar v Ljubljani spet izvedli praktično delavnico za strokovne pedagoške delavce ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake, na kateri udeleženci preko gledaliških iger in tehnik spoznavajo pristope za oblikovanje inovativnih pedagoških metod, ki so uporabne tudi za razvijanje in gradnjo skupinske dinamike ter motivacijo učencev in dijakov. Program obsega 8 ur, udeleženci pa dobijo potrdilo o opravljenem izobraževanju in 1,5 točke v skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive. Prijave zbiramo do 11. novembra.

POSEBNA PONUDBA! Do 28. avgusta delavnico za pedagoške kolektive (do 30 udeležencev, izvedba na šoli) ponujamo po znižani ceni!

 

PRIJAVNICA

 

KPM

Neposredna izkušnja gledališke umetnosti za šolarje


KPM – Kultura po meri je program kulturno-umetnostne vzgoje, ki ga razvijamo v okviru naših prizadevanj za širjenje kreativnega partnerstva med mladimi, umetniškimi organizacijami in vzgojno-izobraževalnimi institucijami. Izvajamo ga v šolskem okolju, njegovo vsebino in trajanje pa prilagodimo željam oziroma potrebam posameznega zavoda. Projekt učencem in dijakom zagotavlja neposredno izkušnjo gledališke umetnosti in spodbuja razvoj njihovih čustveno-motivacijskih, socialnih, spoznavnih in gibalnih kompetenc, pedagogom pa ponuja možnost sooblikovanja kvalitetnega in ciljni skupini šolarjev ustreznega kulturnega programa, ki ga izvajajo profesionalni ulični umetniki.

V okviru programa ponujamo tudi uprizoritev interaktivne ekološke predstave Zadnji ulov, ki si jo lahko ogleda večje število šolarjev, odigramo pa jo na dvorišču, igrišču, zelenici ali v telovadnici. 


NAROČILO

 

KREACIJA

 

LJUBLJANSKE ZGODBE

Voden ogled mesta na ulično-gledališki način


Dogodivščina na Gornjem trgu je v polnem zagonu! Po dveh uspešnih uprizoritvah atraktivne interaktivne pohodne predstave Ljubljanske zgodbe (24.7. in 14.8.) vas na potovanje skozi pestro zgodovino pogosto prezrtih kotičkov mestnega središča spet vabimo 28. avgusta ter 11. in 25. septembra ob 18.00. Pridružite se nam!


PRIJAVA

 

ZADNJI ULOV

Rado in Greta – najbolj vroč par tega poletja


Na vrhuncu je tudi sezona interaktivne ekološke predstave Zadnji ulov, v kateri so svojo ustvarjalno energijo združili izkušeni igralci in šuglarke 8. generacije. Ulični umetniki bodo zadnjo ribo v Jadranu spet lovili 24. avgusta ob 20.00 v Mariboru, 25. avgusta ob 19.30 v Postojni in 20. septembra na 2. delu festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja. Prisrčno vabljeni! 

ANA POD OKNOM

To jesen morda pripeljemo gledališče tudi na vaše dvorišče


Projekt Ana pod oknom, ki smo ga zasnovali v času karantene, ko smo iskali način, kako kljub omejitvam ostati v stiku z vami, cenjeni ljubitelji uličnega gledališča, bomo nadaljevali tudi jeseni – z novimi predstavami, na novih lokacijah. Povabila že zbiramo!  

 

STUDIO GAM

Program 2020/21 je pred vrati


Z oktobrom se bo nadaljeval program v Studiu GAM. Ob torkih zvečer si boste lahko med drugim ogledali predstave Majdina večerna šola, Kako je nastal svet, Izruvani in UPS!. Program bo objavljen v prihodnjem Novičniku, zato ga nikar ne spreglejte.

 

MEDNARODNO

 

URBana LJUBLJana 2020

Kdo si bo nadel krono v korona letu


Od 17. do 20. septembra bo v okviru 2. dela festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja v Ljubljani potekal izbor najboljše predstave slovenskih in v Sloveniji živečih uličnih ustvarjalcev. Mednarodni strokovni žiriji, ki jo bo okronala z nagrado URBana LJUBLJana 2020, se bo tudi letos pridružil predstavnik občinstva oziroma t. i. glas ljudstva.

 

FESTIVAL APPRODI

UPS! na gradu Miramar


30. julija je v gradu Miramar (Castello di Miramare) v bližini Trsta v okviru programa našega partnerskega festivala Approdi gostoval Gledališki pevski zbor z ulično uspešnico UPS!. Vrhunski pevci in pevke so pod vodstvom virtuozne dirigentke Tee Vidmar izvedli še enega v vrsti svojih vizualno privlačnih in glasovno presenetljivih koncertov in navdušili tamkajšnje občinstvo.

S festivalom Approdi na nivoju izmenjave umetnikov sodelujemo od leta 2018, ko je na Ani Desetnici nastopil Baby Gelido. Leta 2019 je v Trstu gostoval Aerial Circus, v okviru 2. dela festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja (17.-19. september) pa bomo v Ljubljani gostili uličnega umetnika Giulija Maserija.