Ana Desetnica 2020 Logo

Izvedba 23. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2020 je bila do pred kratkim velika neznanka, a buhteča pomlad je prinesla odgovor: festival BO! Ker je zaradi posledic epidemije celoten program zaenkrat še neizvedljiv, smo se odločili, da ga bomo razdelili na dva dela. Ana Desetnica tako letos ne bo le oznanjala poletja, ampak ga bo tudi prijela za rep, zato na pot po Sloveniji odhaja s sloganom OKVIR POLETJA.

Prvi del se bo odvil v predvidenem terminu (od 27. junija do 4. julija), ogledali pa si boste lahko atraktivne nastope slovenskih in v Sloveniji živečih uličnih ustvarjalcev – tudi premiero naše nove produkcije Zadnji ulov (glej rubriko Festivali). V Ljubljani navdih za letošnjo obliko festivala in izbiro lokacij črpamo iz našega t. i. protikorona ukrepa, projekta Ana pod oknom, ki se je porodil v času omejitev gibanja in prepovedi druženja. Ta na nek način obuja tradicijo podokničarstva, saj člani Gledališča Ane Monro v okviru tega izvajamo kratke nenapovedane umetniške intervencije na dvoriščih, igriščih in zelenih površinah stanovanjskih sosesk, ki si jih lahko ljudje ogledajo z varne razdalje – z oken in balkonov svojih domov. Povabila, ki jih dobivamo, so nas spodbudila, da tudi s programom prvega dela festivala obiščemo različne soseske, in tako bo Ana Desetnica 2020 v Ljubljani gostovala v Celovških dvorih, Plavi laguni in BS3. Umetniški program bomo dopolnili z Zelenimi igrali in delavnico za otroke Dvorišče gibališče.

Drugi del festivala bo potekal od 17. do 20. septembra (Ljubljana, Novo mesto, Šoštanj, Nova Gorica). V prestolnici bomo na čudovitem novem prizorišču med Plečnikovimi zapornicami in Fabianijevim mostom, tik ob prenavljajoči se Cukrarni, poleg domačih uličnih umetnikov, ki se bodo potegovali za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020, gostili tudi odlične tuje umetnike. Festivalski program si boste spet lahko ogledali v udobnem ambientu Dnevne sobe pod milim nebom, kot vedno pa bomo poskrbeli tudi za prijetno druženje.

Ulične umetnike boste v poletnih mesecih lahko srečali tudi ”izven okvirja” (Maribor, Ankaran, Vrhnika) in vsi se že zelo veselimo druženja z vami. Bo pa letošnja novost vabilo k upoštevanju vseh (aktualnih) ukrepov, o čemer boste seveda pravočasno obveščeni.

Vse dobro in se kmalu vidimo – kje drugje, kot na ulici!