Julij 2020

UVODNIK


Ana Desetnica 2020 tudi na Lentu!

 

Zadnje čase so edina stalnica spremembe! Še pozno spomladi nismo vedeli, ali bomo lahko izpeljali 23. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica 2020, zdaj pa je že za nami – oziroma njegov prvi del. Potekal bo namreč v dveh delih; na začetku in koncu poletja, zato smo mu nadeli slogan Okvir poletja.

A izkazalo se je, da bo festivalski program po Sloveniji gostoval celo poletje. Atraktivne nastope uličnih umetnikov si boste v prihodnjih tednih lahko namreč ogledali v Ankaranu (Primorski poletni festival), na Vrhniki (Ulični petki), v Kamniku (Kamfest) in v Mariboru (Ana Desetnica na Lentu), grand finale sezone 2020 pa se bo odvil zadnji vikend koledarskega poletja (17.–20. september) v okviru 2. dela festivala Ana Desetnica 2020 – v Ljubljani, Novi Gorici, Novem mestu, Šoštanju in morda še kje.

Vse dobro in se kmalu spet vidimo na ulici! 


POLETNI PROGRAM ULIČNEGA GLEDALIŠČA


O morebitnih spremembah programa vas bomo pravočasno obvestili na naši spletni strani in družabnih omrežjih, zato nam sledite še naprej.

FESTIVALI

 

ANA DESETNICA 2020

Po 1. delu festivala sledi zahvala


Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da je lahko Ana Desetnica tudi v teh ok(o)ronanih časih oznanila poletje na slovenskih ulicah. Že 23. leto zapored! Hvala 75 nastopajočim umetnikom, ki so soustvarili program 1.dela letošnjega festivala (27. junij do 4. julij), 7 mestom, ki so jih v 8 dneh gostila na 13 različnih prizoriščih, vremenu, ki je dopustilo izvedbo 38 dogodkov, in seveda hvala vam, dragi obiskovalci, da ste se nam pridružili.

Zaostritev ukrepov glede zbiranja v javnem prostoru je sicer preprečila predvideno gostovanje v Šoštanju, kjer se bomo zato srečali v okviru 2. dela festivala, in močno okrnila program v Sežani.


FOTOGALERIJA

Foto: Luka Dakskobler

 

NOČNI OBISK

Pofestivalski (popol)nočni pogovor na radiu


Štirje stebri naše ekipe, Goro Osojnik, Polona Prosen, Sara Šabec in Tea Vidmar, so se odzvali na povabilo ustvarjalca in voditelja oddaje Nočni obisk na prvem programu nacionalnega radia, Sandija Horvata, in se v prvi uri in pol nedelje, 6. julija, z njim med drugim pogovarjali o svojih začetkih in ”vlogi” v Gledališču Ane Monro. 

Posnetku pogovora lahko prisluhnete TUKAJ.

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA

8. generacija uspešno ”diplomirala” in prestala festivalski krst, jeseni se začenja novo šolsko leto


»Bilo je intenzivno, a dobile smo veliko znanja, in odprli so se nam novi svetovi, predvsem pa smo se zelo povezale.« Tako so svoje vtise ob zaključku izobraževanja in usposabljanja na ŠUGLInaši Šoli sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, na kratko strnile udeleženke 8. generacije te (letnik 2019/2020) Sanja Gorišek, Ema Herlec, Mistral Majer, Urška Opeka in Doroteja Pukšič. Več bodo ”povedale” v naslednjem (avgustovskem) NOVIČNIK-u, zato ga nikar ne spreglejte.

Oktobra 2020 se bo na ŠUGLI začel program za udeležence 9. generacije. Vabljeni k vpisu, prijave že zbiramo!


PRIJAVNICA

 

KONZORCIJ

Degustacija gledaliških izobraževanj


Vas zanimajo inovativne pedagoške metode? Vabljeni 27. avgusta od 10.00 do 13.00 v Studio GAM (Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana) na Degustacijo gledaliških izobraževanj za otroke mladino in odrasle, ki smo jih ”zakuhale” partnerske organizacije Lutkovno gledališče Fru-Fru, Društvo Hiša otrok in umetnosti, Društvo IMPRO in Društvo Gledališče Ane Monro, združene v konzorcij Umetnost – način življenja

Udeležba je brezplačna, število mest pa omejeno, zato je potrebna predhodna prijava.


PRIJAVNICA  

 

ZGNUD

Šola nikoli ni bila šala, toda zdaj je pravi izziv postala


Preteklo šolsko leto so bili učitelji (in učenci) primorani (pre)izkusiti poučevanje na daljavo, in ker je tudi prihodnost zelo negotova, so še kako aktualne pedagoške metode, ki presegajo običajne okvire. V Gledališču Ane Monro smo zato pripravili posebno akcijo – od 17. do 28. avgusta po znižani ceni ponujamo delavnico o uporabnosti gledaliških iger in tehnik v vzgojno-izobraževalnem procesu Z gledališčem nad učence in dijake za pedagoške kolektive (do 30 udeležencev, izvedba na šoli).

Vse informacije na sara.anamonro@gmail.com in 041 889 001 (Sara Šabec, pedagoška vodja kulturno-umetniških izobraževalnih projektov).

KREACIJA

 

ZADNJI ULOV

Uspešen začetek ”križarjenja” po ulicah

 

Po dveh uspešnih premierah (Kamnik, 27. junij in Ljubljana, 1. julij) ter gostovanjih v Novi Gorici (2. julij) in Gornji Radgoni (3. julij), si boste lahko našo novo produkcijo, interaktivno ekološko ulično predstavo Zadnji ulov, to poletje ogledali še v Ankaranu (19.7. ob 19.00, ploščad pred stavbo Občine Ankaran), Mariboru (24.8. ob 20.00, Glavni trg) in ponovno tudi v Kamniku (9.8. ob 18.00, Glavni trg), v okviru 2. dela festivala Ana Desetnica 2020 pa še enkrat tudi v Ljubljani.

Atraktivna interaktivna predstava z igralci na hoduljah, odlično glasbo ter atraktivnimi kostumi, rekviziti in scenskimi elementi, ki so izdelani iz recikliranih odpadnih materialov, na lahkoten način interpretira aktualen problem prelova (pretiranega izlova rib). V njej so svojo ustvarjalno energijo združili izkušeni igralci in šuglarke zadnje (8.) generacije, več informacij o vsebini Zadnjega ulova in njegovih ustvarjalcih pa najdete TUKAJ.

 

LJUBLJANSKE ZGODBE

Vrnitev skoraj odpisanih


Veseli smo, da vas bomo lahko vendarle tudi letos povabili na potovanje skozi čas! Vabljeni, da se nam pridružite na Ljubljanskih zgodbah že v petek, 24. julija ob 18.00. Se vidimo na Gornjem trgu.

 

ANA POD OKNOM

Čas je za naslednji korak

 

Z dvema uprizoritvama v okviru programa 1. dela Ane Desetnice 2020 (Nova Gorica, 29. junij in Ljubljana, 1. julij) smo po skoraj 3 mesecih izvajanja sklenili projekt Ana pod oknom – v obliki, v kakršni je zaživel spomladi (v času karantene). Jesen ga bomo namreč nadalje razvijali, dolgoročni cilj pa je, da postane platforma za naš socialni angažma in hkrati metoda za razvoj občinstva.

Na tem mestu se iskreno zahvaljujemo srčnim umetnikom Goru Osojniku, Tei Vidmar, Ankici Radivojević, Camilu Acosta Mendoza, Katjuši Kovačič in Nikoli Orešković, ki so pro bono izvedli 24 umetniških intervencij, in gledališče pripeljali na dvorišče 15 stanovanjskih sosesk v Ljubljani, med bloke v Novi Gorici, 5 zaselkov na Goriškem/Primorskem in na dvorišče Doma starejših občanov v Notranjih Goricah ter Infekcijske klinike in Materinskega doma v Ljubljani. Bravo in poklon!

 

MEDNARODNO

 

URBana LJUBLJana 2020

Že imate svojega favorita?

 

V okviru 1. dela festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja ste si lahko ogledali tudi 9 predstav, med katerimi bo mednarodna žirija izbrala prejemnika nagrade odličnosti URBana LJUBLJana 2020. Izbor najboljše predstave slovenskih in v Sloveniji delujočih uličnih ustvarjalcev bo potekal od 17. do 20. septembra, ko se bo v Ljubljani odvil še 2. del festivala.

 

Sodelovanje s festivalom Aprodi

Kantata odbitosti v Trstu

 

V četrtek, 30. julija ob 20.30, bo v gradu Miramar (Castello di Miramare) v bližini Trsta v okviru programa našega partnerskega festivala Aprodi gostoval Gledališki pevski zbor z ulično uspešnico UPS!. Prisrčno vabljeni na nepozaben koncert, na katerem boste z vsemi čuti doživeli sozvočje raznovrstnosti, kakršnega svet še ni videl oziroma občutil!