Ana Desetnica 2020 Logo

UVODNIK


Vabljeni na ulice vse poletje!

 

Izvedba 23. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2020 je bila do pred kratkim velika neznanka, a buhteča pomlad je prinesla odgovor: festival BO! Ker je zaradi posledic epidemije celoten program zaenkrat še neizvedljiv, smo se odločili, da ga bomo razdelili na dva dela. Ana Desetnica tako letos ne bo le oznanjala poletja, ampak ga bo tudi prijela za rep, zato na pot po Sloveniji odhaja s sloganom OKVIR POLETJA.

Prvi del se bo odvil v predvidenem terminu (od 27. junija do 4. julija), ogledali pa si boste lahko atraktivne nastope slovenskih in v Sloveniji živečih uličnih ustvarjalcev – tudi premiero naše nove produkcije Zadnji ulov (glej rubriko Festivali). V Ljubljani navdih za letošnjo obliko festivala in izbiro lokacij črpamo iz našega t. i. protikorona ukrepa, projekta Ana pod oknom, ki se je porodil v času omejitev gibanja in prepovedi druženja. Ta na nek način obuja tradicijo podokničarstva, saj člani Gledališča Ane Monro v okviru tega izvajamo kratke nenapovedane umetniške intervencije na dvoriščih, igriščih in zelenih površinah stanovanjskih sosesk, ki si jih lahko ljudje ogledajo z varne razdalje – z oken in balkonov svojih domov. Povabila, ki jih dobivamo, so nas spodbudila, da tudi s programom prvega dela festivala obiščemo različne soseske, in tako bo Ana Desetnica 2020 v Ljubljani gostovala v Celovških dvorih, Plavi laguni in BS3. Umetniški program bomo dopolnili z Zelenimi igrali in delavnico za otroke Dvorišče gibališče.

Drugi del festivala bo potekal od 17. do 20. septembra (Ljubljana, Novo mesto, Šoštanj, Nova Gorica). V prestolnici bomo na čudovitem novem prizorišču med Plečnikovimi zapornicami in Fabianijevim mostom, tik ob prenavljajoči se Cukrarni, poleg domačih uličnih umetnikov, ki se bodo potegovali za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020, gostili tudi odlične tuje umetnike. Festivalski program si boste spet lahko ogledali v udobnem ambientu Dnevne sobe pod milim nebom, kot vedno pa bomo poskrbeli tudi za prijetno druženje.

Ulične umetnike boste v poletnih mesecih lahko srečali tudi ”izven okvirja” (Maribor, Ankaran, Vrhnika) in vsi se že zelo veselimo druženja z vami. Bo pa letošnja novost vabilo k upoštevanju vseh (aktualnih) ukrepov, o čemer boste seveda pravočasno obveščeni.

Vse dobro in se kmalu vidimo – kje drugje, kot na ulici!

FESTIVALI

 

ANA DESETNICA 2020

Program I. dela festivala


8 dni, 8 mest, 38 dogodkov in čudovito poletno doživetje za vse, ki se ji boste pridružili. To obljublja Ana Desetnica 2020 za prvi del svoje poti po Sloveniji. Kje in kdaj bo gostovala in koga oziroma kaj bo pripeljala s sabo, preverite v FESTIVALSKEM PROGRAMU.

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA

Postanite član in člen 9. generacije


Udeleženke 8. generacije programa neformalnega izobraževanja na ŠUGLI, Šoli sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, te dni intenzivno soustvarjajo našo novo ulično produkcijo Zadnji ulov (več v rubriki Kreacija), mi pa že zbiramo prijave za novo ”šolsko leto”.


VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA

 

UMETNOST – NAČIN ŽIVLJENJA 

Drugačni časi, drugačne pedagoške metode

 

Tik pred koncem poletnih počitnic (28. avgusta) vse zainteresirane vabimo na Degustacijo gledaliških izobraževanj za otroke mladino in odrasle, na kateri bomo štiri nevladne kulturne organizacije, ki smo aktivne na področju uprizoritvene umetnosti, in smo se konec leta 2019 združile v konzorcij, predstavile svoje avtorske projekte na področju prenosa znanja in naš skupni projekt Umetnost – način življenja. Udeležba je brezplačna, prijave zbiramo do 17. 8. na tej povezavi.

Ob tej priložnosti smo v Gledališču Ane Monro pripravili posebno akcijo, v okviru katere od 17. do 28. avgusta ponujamo izvedbo delavnice o uporabnosti gledaliških iger in tehnik v vzgojno-izobraževalnem procesu Z gledališčem nad učence in dijake za pedagoške kolektive (do 30 udeležencev) po znižani ceni.


VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA

 

KULTURA PO MERI 

Gledališče pripeljemo tudi na šolsko igrišče

 

Teoretične in praktične delavnice, ogled ulične predstave in možnost kreacije avtorske produkcije. V okviru programa kulturno-umetnostne vzgoje Kultura po meri, ki učencem in dijakom ponuja edinstveno izkušnjo uprizoritvene umetnosti in živi stik z njo, lahko pripeljemo gledališče tudi na vaše šolsko dvorišče.


VEČ INFORMACIJ

 

KREACIJA

 

ZADNJI ULOV

Premiera nove predstave je pred vrati


Interaktivna ekološka ulična predstava v sedmih spevih Zadnji ulov, ki na lahkoten način interpretira perečo tematiko totalnega izlova rib in onesnaženosti morij z odpadno plastiko, da bi jo približala čim širši javnosti, in le-to ozavestila o njej, bo na ulice med drugim pripeljala ribiško ladjo, podvodna mitološka bitja in zadnjo ribo v Jadranu, obetate pa si lahko tudi odlično glasbo in seveda veliko zabave.

Prisrčno vabljeni na premierni uprizoritvi v Kamnik (27.6. ob 19.00, Glavni trg) in Ljubljano (1.7. ob 19.00, Fabianijev most), Zadnji ulov pa si boste lahko to poletje ogledali tudi v Novi Gorici (2.7. ob 20.00, Bevkov trg), Gornji Radgoni (3.7. ob 11.30, Tržnica), Ankaranu (19.7. ob 19.00, plaža Valdoltra) in Mariboru (24.8. ob 20.00, Glavni trg).


VEČ INFORMACIJ

 

ANA POD OKNOM

Dva meseca nepozabnih srečanj


Ko smo sredi aprila zasnovali projekt Ana pod oknom in se z njim podali na misijo, da kljub omejitvam zaradi epidemije ostanemo zvesti svojemu poslanstvu in v stiku z vami, nismo pričakovali, da nam bo ta dal(a) še veliko več. V zadnjih dveh mesecih smo gledališče pripeljali na dvorišče, pod okna in balkone na 21 različnih lokacijah – obiskali smo 13 stanovanjskih sosesk v Ljubljani, 5 zaselkov na Primorskem, dom starejših občanov, materinski dom in se ustavili pred Infekcijsko kliniko. Prav vsak ”obisk” je bil nepozabno doživetje – za nas in naše gostitelje – zato bomo s projektom nadaljevali in ga nadalje razvijali.


VEČ INFORMACIJ

 

MEDNARODNO

 

URBana LJUBLJana 2020

Selekcija je zaključena, kandidati so znani

 

V okviru drugega dela festivala Ana Desetnica 2020 (17. do 20. september) bo v Ljubljani potekal izbor za nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020 za najboljšo predstavo slovenskih in v Sloveniji delujočih uličnih ustvarjalcev. Zanjo se bo potegovalo 9 kandidatov, prejemnika pa bo izbrala mednarodna žirija, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki s področja uličnih umetnosti in predstavnik občinstva oziroma t. i. glas ljudstva.


VEČ INFORMACIJ

 

ODZIVI IZ TUJINE

Ulična umetnost za preobrazbo družbe


Tokrat v rubriki Odzivi iz tujine objavljamo manifest Street arts for social transformation, ki so ga v okviru mednarodne iniciative za podporo uličnim umetnostim spisali katalonski ulični ustvarjalci. Njihovi akciji so se pridružile umetniške organizacije iz več evropskih držav, podpiramo pa jo tudi v Gledališču Ane Monro. V petek, 12. junija, smo vsak v svojem mestu izvedli javno manifestacijo in se zavezali skupnim ciljem.


VEČ INFORMACIJ