Okvir Poletja

UVODNIK


Ana Desetnica 2020 – okvir poletja!

 

Epidemije je konec, negotovosti, ki so nas begale v preteklih tednih, počasi izginjajo, in z veseljem sporočamo, da bo Ana Desetnica tudi v letu 2020 naznanila poletje v več slovenskih mestih, v nekaterih pa ga bo celo uokvirila!

Ker predvidevamo, da bo prehajanje meja še nekaj časa omejeno, bomo program 23. mednarodnega festivala uličnega gledališča namreč izvedli v dveh delih. V Ljubljani bodo ulični umetniki med 1. in 4. julijem po ”vzoru” Ane pod oknom pripeljali gledališče tudi na dvorišče katere od stanovanjskih sosesk, od 17. do 20. septembra pa si boste na čudoviti novi lokaciji lahko ogledali še nastope odličnih umetnikov iz tujine.

Zgodbo Ane Desetnice 2020 želimo ustvariti v sodelovanju z vami, zato Ljubljančane pozivamo, da nas povabite v svoje domače okolje (pišite nam na društveni elektronski naslov gledalisceanemonro@gmail.com) in nam tako pomagate izbrati (ustrezne) lokacije za prvi del festivala.

Hvala in se kmalu vidimo – morda tudi pod vašim oknom!

FESTIVALI

 

Ana Desetnica 2020

Dopustujte z uličnimi umetniki


Letos imate še posebej dober razlog, da se pridružite Ani Desetnici na njeni poti po Sloveniji. Doživite poletni utrip mest, v katerih se bo ustavila, in se pridružite karavani uličnih umetnikov v Ljubljani, Sežani, Ankaranu, Šoštanju, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Ilirski Bistrici, Krškem in/ali Gornji Radgoni. Več informacij kmalu.

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA

Zadnje dejanje in novo poglavje

 

22. maja se je za šuglarke tudi uradno začela 4. oziroma zadnja stopnja programa ŠUGLE, Šole sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, v okviru katere sodelujejo pri kreaciji naše nove produkcije Zadnji ulov. Zbiramo pa že prijave za vpis 9. generacije udeležencev, ki bo izobraževanje in usposabljanje začela jeseni.


PRIJAVNICA

 

KREACIJA

 

Ana pod oknom

Dobrodošli pri vas doma


Ko smo bili prisiljeni ostati znotraj svojih domov, smo začeli razmišljati izven okvirjev in tako se je v kriznih časih rodil nov žanr, t. i. ulično-gledališka podoknica. V okviru projekta Ana pod oknom, katerega namen je pripeljati gledališče na vsako dvorišče, smo namreč zasnovali varen format kulturnih dogodkov, ki nam omogoča živi stik z občinstvom, ljudem pa dostop do umetniških vsebin kljub omejitvam druženja.


VIDEO

 

Zadnji ulov

Iz prve v tretjo


Pandemija je zavrla delo na naši novi produkciji Zadnji ulov, zato smo pošteno zavihali rokave, da bomo ujeli predvideno časovnico. Premiera bo konec junija v Kamniku, predstavo pa si boste lahko ogledali tudi na Ani Desetnici 2020.

 

Ljubljanske zgodbe

Za dobre zgodbe ni nikoli prepozno

 

Pripravljamo se tudi na novo sezono atraktivne interaktivne pohode predstave Ljubljanske zgodbe. Prvo dogodivščino na Gornjem trgu in potovanje skozi čas načrtujemo že v naslednjem mesecu, zato nam sledite za več informacij.

 

MEDNARODNO

 

URBana LJUBLJana 2020

Natečaj bo potekal septembra

 

Natečaj za nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020, ki jo bo mednarodna strokovna žirija podelila za najboljšo predstavo slovenskih in v Sloveniji delujočih uličnih ustvarjalcev, bo potekal v okviru drugega dela festivala Ana Desetnica 2020 v Ljubljani (17.-20. september).

 

Odzivi iz tujine

Sprememba ponuja možnost učenja in rasti!


Tudi v časih, ko osebna srečanja niso možna, ostajamo v stiku z mednarodno ulično-gledališko skupnostjo. V rubriki Odzivi iz tujine tokrat objavljamo dopis oziroma razmišljanje našega ljubega prijatelja, performerja, režiserja in pedagoga Craiga Westona, ki je tudi dolgoletni mentor na ŠUGLI in režiser nekaterih predstav Gledališča Ane Monro. Preberete ga lahko TUKAJ.