Korona

UVODNIK


Gledališče na vsako dvorišče!

 

V Gledališču Ane Monro že skoraj 40 let ustvarjamo gledališke dogodke v javnem prostoru, pri katerih je bistvena interakcija in komunikacija z občinstvom. Ker smo v zadnjih tednih odrezani od vas, dragi ljubitelji uličnega gledališča, smo iskali način, kako bi kljub obstoječim omejitvam ostali v živem stiku z vami. In našli smo ga!

Zasnovali smo serijo dogodkov, ki smo jo poimenovali Ana pod oknom, ker na nek način obuja tradicijo podokničarstva. V okviru te bomo na javnih prostorih v blokovskih naseljih izvajali kratke umetniške intervencije, s katerimi želimo vam in sebi popestriti in polepšati dneve v izolaciji. Naše nastope si boste lahko ogledali skozi okna in/ali z balkonov, kot vedno pa vas bomo povabili k sodelovanju, a tokrat na varni razdalji.

Nastopajoči umetniki bodo upoštevali vse varnostne in zdravstvene zahteve. Da pa zadostimo tudi zakonskim in uredbenim zahtevam, bodo naši nastopi spontani in nenapovedani – mesto in čas nastopa bomo določali sami. Tu in tam pa se bomo odzvali tudi na kakšno povabilo. Lahko nas povabite v vašo stanovanjsko sosesko (pišite nam na gledalisceanemonro@gmail.com) in morda se vidimo tudi pod vašim oknom.

Ostanite doma in vse dobro vsem!


Veseli in ponosni smo, da je častno pokroviteljstvo nad akcijo Ana pod oknom sprejel Predsednik Republike Borut Pahor.


Našo akcijo lahko podprete tudi vi!

FESTIVALI

 

Ana Desetnica 2020

Zaenkrat brez sprememb in v skladu z načrti


Ko smo bili leta 2018 tik pred začetkom Ane Desetnice v Ljubljani primorani zamenjati skoraj vsa festivalska prizorišča, je bil to eden največjih izzivov, kar jih pomnimo. A kdo ve, če nas letos ne čaka še večji izziv – izpeljati festival v času, ko se bomo mi in svet privajali na čas po pandemiji. Dobrih 10 tednov pred predvidenim gostovanjem 23. mednarodnega festivala uličnega gledališča v prestolnici smo mnenja, da nam dobro kaže in da se bodo do poletja omejitve zbiranja in nastopanja v javnem prostoru vsaj deloma sprostile. Gotovo pa bo to poseben čas, saj smo se nekako navadili na medsebojno nezaupanje.

A izzive imamo radi in pripravljamo vam odličen program na novi lokaciji. Ker pa še nič ni zagotovljeno, se pripravljamo tudi na plan B. Toda zaenkrat velja – Ana Desetnica 2020 bo, in sicer bo po Sloveniji potovala med 29. junijem in 5. julijem (Ljubljana, 1. do 4. julij).

Sledite nam še naprej in obveščeni boste o vsem. 

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA

Pogumno naprej proti cilju


Zaradi pandemije novega Korona virusa in ukrepov, ki jih je Vlada RS sprejela za preprečevanje širjenja tega, je 8. generacija udeleženk ŠUGLE, Šole sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, tik pred zadnjim modulom predčasno zaključila izobraževanje in usposabljanje na 3. stopnji programa. Kljub temu pa našega sodelovanja ni konec. Šuglarke bodo namreč aktivno sodelovale pri produkciji naše nove predstave Zadnji ulov, o kateri poročamo v rubriki Kreacija.

Pedagoška vodja ŠUGLE Sara Šabec medtem že pripravlja program za novo generacijo udeležencev, ki se bo predvidoma začel jeseni.

 

KREACIJA

 

Nova produkcija

Zadnji ulov


Scenarij je pripravljen, igralska ekipa znana, kostumi se šivajo, scenografija nastaja, prav tako glasba, intenzivno pa poteka tudi delo na vseh drugih segmentih ustvarjanja naše nove avtorske produkcije Zadnji ulov, ki jo pripravljamo v sodelovanju z aktivisti mednarodne organizacije World Wildlife Fund Adria. Premiera je za enkrat predvidena konec junija, predstavo pa si boste lahko (med drugim) ogledali tudi na Ani Desetnici 2020 v Ljubljani.

 

Studio GAM

Program se bo nadaljeval jeseni


Predčasno se je zaključila tudi prva sezona umetniškega programa v naši gledališki dvorani Studio GAM. Nova sezona se bo predvidoma začela septembra, v kateri si boste med drugim lahko ogledali tudi predstave, ki naj bi jih gostili aprila in maja.

 

MEDNARODNO

 

URBana LJUBLJana 2020

Rok za prijavo smo podaljšali do 18. maja


V okviru festivala Ana Desetnica 2020 v Ljubljani (predvidoma 1.–4. julij) bo potekal natečaj za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020 za najboljšo predstavo slovenskih in v Sloveniji delujočih uličnih ustvarjalcev. Zaradi izrednih razmer smo sprejeli izredni ukrep in rok za prijavo podaljšali do 18. maja.


VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA

 

Evropski razpisi

Tudi v teh negotovih časih gradimo prihodnost


V tednih izolacije v Gledališču Ane Monro ostajamo dejavni, kolikor nam razmere dopuščajo. Prešli smo na nekakšen virtualni način dela, v okviru katerega komuniciramo večinoma preko spletnih video klicev in tako načrtujemo prihodnje dogodke. Med drugim intenzivno pripravljamo dokumentacijo za prijavo projektov na različne evropske razpise in v okviru tega utrjujemo stara strateška partnerstva ter gradimo nova. O vseh projektih vas bomo seveda redno obveščali.

 

Odzivi iz tujine

Najdimo poti. Živimo naprej!


Zaradi aktualne pandemične situacije so se spremenili naše delo, vsakdan in očitno bo tudi prihodnost precej drugačna, kot smo si predstavljali še pred kratkim. Po celem svetu organizatorji odpovedujejo dogodke in festivale in vsaj bližnja poklicna prihodnost umetnikov je zelo negotova, saj nihče ne ve, kdaj se bodo razmere umirile. Smo v času velikih vprašanj in izzivov, ki se v našem sektorju nanašajo tudi na prihajajočo sezono: bodo prireditve odpovedane ali prestavljene, kaj bo z izvedbo že financiranih projektov, kako bo marsikdo prišel do celoletnega zaslužka, kaj in kako v času omejitve gibanja lahko sploh delamo, …?

V tem zamrznjenem času zato v Novičniku uvajamo (pod)rubriko Odzivi iz tujine, v kateri bomo objavljali novice iz sveta naših partnerjev, organizatorjev dogodkov v javnem prostoru, umetnikov in pedagogov, s katerimi sodelujemo ob različnih priložnostih. Tako bomo imeli različne vpoglede v dogajanje v ulično-gledališkem sektorju po Evropi in svetu.

Kot prvega objavljamo zapis oziroma razmišljanje Bruna Coste, direktorja portugalske organizacije za podporo in razvoj umetnosti na prostem Bússola in enega od članov strokovne žirije za mednarodno nagrado odličnosti. Preberete ga lahko TUKAJ.