Marec 2020

UVODNIK


LJUDJE, ZDAJ JE PRILOŽNOST ZA RESET!

 

Ja, korona je dodobra pretresla (naš) svet.

Toda zdaj ni čas za znoret’ – čas je za reset!

Naj si odpočije planet,

in naj vsak od nas končno razmisli spet,

za kaj se v bistvu res splača živet’.

Nekateri pa moramo žal tudi,

kako sploh preživet’.

Vse dobro vsem!

FESTIVALI

 

Ana Desetnica 2020

Poletje bo – mora biti!


Zavedamo se resnosti trenutnih razmer, a verjamemo, da bo vse v redu in da bomo lahko že 23. leto zapored skupaj pozdravili poletje. Zato intenzivno snujemo program mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2020, trkamo na vrata desetničarskih mest (letos bodo ulični umetniki gostovali tudi v Gornji Radgoni!) in se pripravljamo na vrhunec sezone. Sledite nam za več informacij in se vidimo na ulici!

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA

Zaključuje se 3. stopnja programa


Prvi vikend v marcu (6.–8.3.) je potekal še zadnji intenzivni modul na ŠUGLI, Šoli sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, tj. Triangulacija v uličnem gledališču (mentorja Craig Weston in Goro Osojnik). Ko bodo omejitve in uredbe zaradi epidemije preklicane, se bo program neformalnega izobraževanja in usposabljanja za udeleženke 8. generacije nadaljeval in tudi zaključil s tedenskim modulom Site specific gledališče (mentor Grega Močivnik) Šuglarke bodo nato sodelovale pri kreaciji nove predstave Gledališča Ane Monro Zadnji ulov, premiera katere je (bila) predvidena konec maja, ogledali pa si jo boste lahko tudi na Ani Desetnici 2020.

 

ZGNUD

Delavnica odpade


Zaradi epidemije in v skladu z uredbo Vlade RS, da se prepove zbiranje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, delavnica ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake v četrtek, 19. marca, ODPADE! O morebitnem novem terminu izvedbe vas bomo pravočasno obvestili. Hvala za razumevanje.

 

KPM

Še več kulture po meri šolarjev


Zavod RS za šolstvo vsako leto pripravi Katalog programov zunanjih izvajalcev obveznih izbirnih (OIV) vsebin in interesnih dejavnosti za srednješolce. Ponosni in veseli smo, da bo v šolskem letu 2020/21 vanj vključen tudi naš program kulturno-umetnostne vzgoje KPM – Kultura po meri, ki šolarjem ponuja neposredno izkušnjo gledališke umetnosti in spodbuja razvoj njihovih čustveno-motivacijskih, socialnih, spoznavnih in gibalnih kompetenc.

 

Konzorcij

Umetnost – način življenja

 

Jeseni smo se z Lutkovnim gledališčem Fru-Fru, Društvom Hiša otrok in umetnosti in Društvom IMPRO povezali v konzorcij, naš skupni cilj pa je v okviru projekta Umetnost – način življenja vzpostaviti prvo prakso vseživljenjskega učenja z gledališčem v Sloveniji. Trenutno pripravljamo katalog, v katerem bodo predstavljene vsebine projekta (oziroma aktivnosti posamezne organizacije) in primeri dobrih praks.

 

KREACIJA

 

Studio GAM

V aprilu sta (bili) predvideni kar dve predstavi


Program v Studiu GAM bi se moral nadaljevati 3. aprila ob 18.00 s predstavo za otroke Kako je nastal svet? v izvedbi Grega Močivnika (KUD Ljud), 10. aprila ob 19.00 pa je bilo predvideno tudi gostovanje umetniške skupine Sign Dance Collective (VB) s predstavo Turtle trials. Kdaj si boste obe predstavi lahko dejansko ogledali, vam bomo pravočasno sporočili, zato nam sledite še naprej.

 

Tabletol

Prva uprizoritev na velikem odru

 

V ponedeljek, 2. marca, smo predstavo Tabletol prvič uprizorili na odru večje dvorane, tj. v Delavskem domu Zagorje, in sicer za 250 dijakov tamkajšnje srednje šole, na kateri potekajo štirje različni programi poklicnega in strokovnega izobraževanja. Dijaki so se izkazali za zelo dobro občinstvo in so aktivno sodelovali v zadnjem prizoru predstave, ki je zasnovan kot komunikacijska delavnica.

 

MEDNARODNO

 

Mednarodna nagrada odličnosti

URBana LJUBLJana 2020


V okviru festivala Ana Desetnica 2020 v Ljubljani (1.–4. julij) bo potekal natečaj za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020 za najboljšo domačo ulično predstavo. Vabljeni k sodelovanju!


VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA

  

Evropski razpisi

Pomlad je čas za setev


V naslednjih tednih bomo oddali kar tri prijave na evropske razpise. V okviru programa Creative Europe – Western Balkan smo se povezali s partnerskima organizacijama CirkoBalkana (HRV/SRB) in Ondadurto Teatro (ITA), v okviru programa Erasmus+ pa smo sklenili strateško partnerstvo z univerzami v Franciji, Turčiji, Libanonu in Braziliji. Več informacij kmalu.