Felliniana2 Photo By Serena Cremaschi

UVODNIK


SLADKO ŽIVLJENJE NA ULICI!

 

Piše: Goro Osojnik

Zima se počasi poslavlja – če nas je sploh obiskala – in začenja se življenje, ter za Gledališče Ane Monro tudi čas, ko bomo spet redno na ulici. Tako boste v naslednjih mesecih na njih lahko srečevali naše šuglarje, si ogledali vaje in izvedbo predstave Zadnji ulov, ki jo na temo pretiranega izlova rib pripravljamo skupaj s pandami, ki jih po vsem svetu poznamo tudi kot zaščitni znak fundacije WWF, in še kaj.

Pripravljamo pa se tudi na novo izvedbo Ane Desetnice, o kateri vam za sedaj izdamo dva podatka. Najprej o lokaciji, ki bo v Ljubljani ob reki Ljubljanici, ob Plečnikovi monumentalni vodni zapornici, ki stoji na koncu reguliranega korita Ljubljanice, med Poljanskim nasipom in Vrazovim trgom v bližini Cukrarne vzhodno od stare Ljubljane. Druga specialiteta pa je spektakularna predstava Felliniana, italijanske ulično gledališke skupine Ondadurto teatro. Zgodba predstave, kot namiguje že naslov, se naslanja na tematike filmov znamenitega italijanskega filmskega režiserja Federica Fellinija, ki so bili navdih marsikateremu slovenskemu in tujemu umetniku naše generacije, in čigar 100-letnico rojstva slavimo letos. Čeprav poznavanje Mojstrovih filmov ni pogoj za uživanje v predstavi, pa bo tistim, ki jih poznajo, doživetje še povečalo in poglobilo. Definitivno  vrhunski, atraktiven, zabaven spektakel, ki se bo tisočem gledalcev usedel v spomin.

Pomlad se torej prebuja, z njo pa tudi ulice in trgi. In z njimi tudi mi in naše akcije.

Se vidimo!

FESTIVALI

 

Best of Culture 2020

Ana Desetnica je osvojila ”bronasto medaljo”

 

Hvala vsem, ki ste glasovali za festival Ana Desetnica v izboru za naziv najboljši vsakoletni kulturni dogodek v Ljubljani (Best of Ljubljana Culture 2020), saj je z vašo podporo osvojila 3. mesto! Hvala tudi uredništvu turističnega vodnika In Your Pocket za nominacijo in čestitke zmagovalcu.

 

Ana Desetnica 2020

Popotovanje od kljuna do repa

 

Tudi letos bo Ana Desetnica naznanila in pozdravila poletje v vsaj 10 slovenskih mestih, saj bo program 23. mednarodnega festivala uličnega gledališča predvidoma gostoval v Ljubljani, Novem mestu, Novi Gorici, Celju, Radovljici, Ilirski Bistrici, Škofji Loki, Šoštanju in Krškem, karavana umetnikov pa se bo sploh prvič ustavila še v Gornji Radgoni, in (upamo da) spet tudi v Mariboru. Več informacij kmalu.


O FESTIVALU

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA

Od improvizacije k osnovam in publiki


Šuglarke 8. generacije so v prvi polovici februarja na modulu Improvizacija pod mentorstvom Sare Šoukal spoznavale spontanost, iskrenost in interaktivnost improvizacijskega gledališča, v drugi polovici meseca pa se bodo na modulu Larvalne maske in osnove fizičnega gledališča (mentorja Alenka Marinič in Justin Durel) naučile razvijati gledališke karakterje z vidika fizične igre. Z marcem se bo na ŠUGLI, Šoli sodobnih performativnih in uličnih umetnosti začela III. stopnja izobraževanja in usposabljanja, imenovana Performer v odnosu s publiko, v okviru katere bosta potekala intenzivna vikend modula Triangulacija v uličnem gledališču (mentorja Craig Weston in Goro Osojnik) in Skrivnostno življenje predmetov (mentor Rudi Galindo), ter tedenski modul Site specific gledališče (mentor Grega Močivnik).


O ŠUGLI

 

ZGNUD

Z gledališčem tudi nad otroke v vrtcu

 

Konec januarja sta Sara Šabec in Tea Vidmar za kolektiv vzgojiteljev v ljubljanskem vrtcu Vodmat prvič izvedli razširjen program neformalnega izobraževanja za strokovne pedagoške delavce ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake, ki je obsegal kar 8 ur vodene delavnice o uporabnosti gledaliških tehnik in iger v vzgojno-izobraževalnem procesu ter aplikacijah teh v praktično delo. Kot sta povedali, je bil odziv udeležencev zelo dober, in so izkazali interes za nadaljnje sodelovanje z Gledališčem Ane Monro, o čemer bomo seveda redno poročali.

8-urni program za zdaj izvajamo zgolj po naročilu, vabljeni pa na ”javno” delavnico, ki bo potekala 19. marca od 15.00 do 19.00 v Ljubljani!


VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA

 

KPM

Program kulturno-umetnostne vzgoje po vaši meri

 

Gledališče na obisku ali kulturni dan, vikend, teden ter celo mesec z uličnimi umetniki! Tudi tako bi lahko opisali projekt KPM – Kultura po meri, ki ga v Gledališču Ane Monro izvajamo po naročilu vzgojno-izobraževalnih zavodov, in ga vsebinsko zasnujemo v sodelovanju z njihovimi pedagoškimi delavci, da bi šolarjem oziroma mladim zagotovili neposredno in nepozabno izkušnjo uprizoritvene umetnosti. V torek, 25. februarja, jo bodo doživeli učenci 4. razreda OŠ Borovnica, program kulturno-umetnostne vzgoje pa lahko pripravimo tudi po vaši meri!


O KULTURI PO MERI

 

KREACIJA

 

Studio GAM

Ta prava predstava za dan žena


V čast mednarodnega dneva žena bomo v petek,  6. marca ob 19.00, v Studiu GAM gostili odlično ulično umetnico Anjo Bezlovo in njenih 6 altergov, ki (so)ustvarjajo atraktivno predstavo Futraj moj ego. Prisrčno vabljeni, da se jim/nam pridružite!


PRIJAVA

 

PPM

Kulturno-družabni dogodek po vaših željah


PPM – Proslava po meri zagotavlja kvaliteten, interaktiven in vsebinsko ter prostorsko prilagodljiv gledališko-animacijski program v izvedbi najboljših domačih uličnih umetnikov, s katerim v Gledališču Ane na lahkoten način pletemo niti med kulturo in t. i. nekulturnimi sferami, kot so gospodarstvo, vzgoja in izobraževanje, turizem, zdravstvo in druga področja človekovih (poslovnih in družabnih) dejavnosti. Zasnujemo ga lahko tudi za vašo prireditev!


O PROSLAVI PO MERI

 

MEDNARODNO

 

Mednarodno sodelovanje

Srečanje v Frankfurtu, kjer je prostor za vizije

 

V začetku februarja sta bila Goro Osojnik in Tea Vidmar gosta pri skupini ANTAGON TheaterAKTion, na otvoritvi festivala Winterwerft. Ta poteka na njihovem domačem ozemlju, ki domuje v opuščenih skladiščnih halah v industrijski coni mesta. A spretne roke gledališčnikov so zapuščen objekt spremenile v fascinantno kulturno središče, gledališko dvorano in bivanjske prostore umetnikov. Ob otvoritvi so potekala tudi  srečanja in pogovori o bodočih sodelovanjih, EU projektih in gostovanjih – tudi našega Gledališkega pevskega zbora s predstavo UPS! na festivalu Sommerwerft.