NoviČnik Januar

UVODNIK


S KULTURO ZA NATURO!


Ulično gledališče je umetnost, ki ohranja javni prostor odprt, spodbuja ljudi k druženju v njem in jih za kratek čas poveže v skupnost, pri čemer neposredno in učinkovito pogosto nagovarja tudi tiste, ki običajno ne konzumirajo kulturnih vsebin. Je torej angažirana umetnost, ki ima pomemben družben učinek. Tega si bomo v Gledališču Ane Monro v prihodnjih letih prizadevali krepiti tudi z naslavljanjem okoljske tematike in z njo povezanih klimatskih, energetskih in biodiverzitetnih izzivov. Začeli se bomo namreč povezovati z znanstveno-raziskovalnimi, okoljevarstvenimi in drugimi organizacijami in posamezniki ter v sodelovanju z njimi ustvarjati predstave in druge projekte, katerih primarni cilj bo ozaveščanje in spodbujanje najširše javnosti k ukrepanju.

V sodelovanju z aktivisti mednarodne organizacije World Wildlife Fund Adria bomo ustvarili produkcijo Zadnji ulov (2020), s katero želimo opozoriti na problem izropanega in osiromašenega Jadranskega morja kot posledice prelova (pretiranega izlova rib). Zasnovali smo večletni projekt Reka sedmerih imen (od 2020), ki bo med drugim vključeval zgodovinarje, ekologe in urbaniste, in katerega končni produkt bo velika multimedijska interaktivna predstava na Ljubljanici. Priključili pa smo se tudi velikemu večletnemu mednarodnemu projektu CLINE – Climate neibourhoods (2021–2024), pri katerem bodo sodelovale kulturno-umetniške organizacije iz Nemčije, Belgije, Francije, Grčije, Italije, Nizozemske in skandinavskih držav. Pomembna cilja tega projekta, ki se povezuje s konkretnim okoljem in aktivno vključuje lokalne skupnosti in lokalne umetnike, sta vplivanje na okoljsko politiko in spodbujanje oblikovanja trajnostne strategije na tem področju.

Menimo, da je (skrajni) čas, da se ljudje (z)družimo in poskrbimo za skupno dobro – za ta svet, za naš planet. Zato vsi vabljeni na ulice s kulturo prispevat’ za naturo!

FESTIVALI

 

Best of Culture Ljubljana 2020

Glasujte za Ano Desetnico


Tudi v letu 2020 so tuji novinarji iz uredništva turističnega vodnika Ljubljana In Your Pocket festival Ana Desetnica nominirali na naziv najboljši vsakoletni kulturni dogodek v prestolnici (Best Annual Event 2020). Po volji ljudstva je postala ponosna lastnica tega v letih 2018 in 2019, z vašo podporo pa se lahko z njim okiti še tretje leto zapored, zato vabljeni h glasovanju. Že vnaprej iskrena HVALA za vsak glas in vam – kot vselej – vrnemo na ulici!

Glasovanje poteka od 20. januarja do 3. februarja (do 12.00) in je brezplačno. Svoj glas lahko oddate TUKAJ.

 

Festivali v letu 2020

Nujno na koledarju označite te datume

 

Že več kot 20 let se poletje v Ljubljani začenja z Ano Desetnico, ki bo letos v domačem mestu gostovala od 1. do 4. julija, in odštevanje do novega leta z Ano Mraz, ki bo spet popestrila praznične decembrske dni (26. do 30. december). Vmes pa bo poseben jubilej obeležila njuna mlajša sestra Ana Plamenita, ki bo (v petek) 13. novembra v prestolnici zažarela že 10. leto.

Vabljeni na druženje z vsemi tremi!

 

Po jubilejnem 20. festivalu

Zgodba Ane Mraz 2019


Zgodba jubilejnega 20. zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča se je začela 13. decembra z odprtjem razstave fotografij Mateja Štalcerja Ana Mraz je v mestu!, ki je do 23. januarja na ogled v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani. Svoj prihod je naša slavljenka napovedala s kratko umetniško intervencijo na stopnišču pred to, vrhunec praznovanja pa se je odvil v zadnjih dneh leta 2019, ko ste si lahko na Špici v 5 festivalskih večerih ogledali skoraj 13 ur umetniškega programa, ki je obsegal 14 različnih predstav/intervencij oziroma 31 atraktivnih nastopov v izvedbi več kot 40 odličnih umetnikov.

Hvala vsem, ki ste soustvarili Ano Mraz 2019!


FOTOGALERIJA

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA

Dih, govor in improvizacija


Januarja se na ŠUGLI, Šoli sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, program neformalnega izobraževanja in usposabljanja nadaljuje s tedenskim modulom Gledališki govor in uporaba govora v različnih prostorih. Udeleženke 8. generacije se bodo v okviru tega pod mentorstvom Barbare Pie Jenič, mednarodno priznane ustvarjalke na področju senzoričnega gledališča, med drugim (na)učile, kako z dihanjem (o)krepiti zavedanje lastnega telesa, in (po)iskale svojo glasovno moč, avtentičnost ter govorno svobodo.

Naslednji tedenski modul bo potekal v prvi polovici februarja, in sicer pod vodstvom Sare Šoukal, predsednice društva Impromobile, vodje izobraževanja v Impro ligi in Šili (Šolski impro ligi) ter članice mednarodnega evropskega združenja improvizatorjev (Ohana), ki bo Šuglarke popeljala v svet Improvizacije!


O ŠUGLI

 

ZGNUD

Šola ni šala, a učenje je lahko zabavno


Naslednja praktična delavnica ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake, na kateri udeleženci spoznajo in preizkusijo uporabnost gledaliških tehnik in iger pri oblikovanju inovativnih pedagoško-vzgojnih metod, bo potekala 19. marca v Ljubljani.

Vabljeni!


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA


Delavnico ZGNUD izvajamo tudi po naročilu in ”po meri’. Konec januarja bomo tako izvedli razširjen program oziroma dvodnevno delavnico za pedagoški kolektiv vrtca Vodmat v Ljubljani.

 

KPM

Gledališče na vsako šolsko dvorišče


KPM – Kultura po meri je program kulturno-umetnostne vzgoje, ki smo ga v Gledališču Ane Monro zasnovali z željo in s ciljem, da šolarjem omogočimo neposreden stik z uprizoritveno umetnostjo oziroma edinstveno izkušnjo uličnega gledališča v njihovem okolju. Oblikujemo ga v sodelovanju s posameznim vzgojno-izobraževalnim zavodom/naročnikom.


O KULTURI PO MERI

 

KREACIJA

 

Studio GAM

Čas je za nov odmerek TABLETOL-a


Redni mesečni program v naši gledališki dvorani Studio GAM se bo nadaljeval v petek, 14. februarja ob 19.00, ko si boste lahko spet ogledali našo najnovejšo produkcijo – predstavo iz zdravstvenega okolja s komunikacijsko delavnico, Tabletol.


O PREDSTAVI


Vstopnine ni, se pa priporočamo za ”izstopnino” (prostovoljni prispevek). Sprejmemo lahko omejeno število obiskovalcev, zato je za ogled predstave potrebna predhodna prijava na gledalisceanemonro@gmail.com.

 

PPM

Ko dogodek postane doživetje


PPM – Proslava po meri ponuja inovativen in celovit način za izvedbo sproščenega dogodka ob različnih priložnostih. V okviru tega vam zagotavljamo kvaliteten umetniško-animacijski program, ki na zabaven način vključuje tudi obiskovalce/goste, in je vsebinsko in prostorsko zelo prilagodljiv.


O PROSLAVI PO MERI

 

MEDNARODNO

 

Mednarodni simpozij

Je sodobna ulična umetnost žanr ali disciplina


To je eno od vprašanj, o katerem bodo 6. in 7. oktobra letos razpravljali udeleženci simpozija na temo izobraževanja na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti, ki bo potekal v okviru mednarodne konference Fresh Street #4 v Torinu v Italiji. Pobudnik tega je Goro Osojnik, glavna organizatorja pa sta Gledališče Ane Monro in italijanska zveza za ulične umetnosti FNAS (Associazione Federazione Nazionale Arti in Strada).

Več informacij kmalu!