Am 2019 Fb

UVODNIK


VSE NAJBOLJŠE ANA MRAZ!


Še je živ spomin na 20-letnico Ane Desetnice, pa najstniško obdobje za sabo pušča tudi njena mlajša sestra Ana Mraz, ki kvaliteten umetniški program na ulice prestolnice in nekaterih drugih mest prinaša pozimi. Med božičem in novim letom v domače mesto Ljubljano prihaja namreč že 20. leto zapored, njen ”oder” pa bo spet na Špici (ob sotočju Ljubljanice in Gradaščice). Pod tamkajšnjo pergolo smo zimski mednarodni festival uličnega gledališča prvič izvedli leta 2017, pred tem pa je Ana Mraz gostovala v najožjem mestnem središču – na nabrežju in mostovih Ljubljanice (Čevljarski in Mesarski most) ter v parku Zvezda, kjer je leta 2016 festivalsko prizorišče uredila pod streho cirkuškega šotora.

Festival prirejamo v sodelovanju z zavodom Turizem Ljubljana, ki je pred dvema desetletjema pogumno podprl (na področju uličnih umetnosti takrat še precej nenavadno idejo), da je mogoče nastopati na ulici tudi pozimi, in je zato zelo zaslužen, da je Ana Mraz danes tako rekoč tradicionalen prednovoletni dogodek v mestu.

Program Ane Mraz 2019 je barvit in atraktiven, zato prisrčno vabljeni, da se nam pridružite, in skupaj z nami nazdravite ob festivalskem jubileju ter letu 2020, ki naj vam prinese čim več lepih trenutkov.

 

Se kmalu vidimo na ulici!

FESTIVALI

 

Ana Mraz 2019

Program jubilejnega 20. festivala


V zadnjih decembrskih dneh bo praznično vzdušje v Ljubljani (Špica // 26. do 30. 12.) že 20. leto zapored popestrila Ana Mraz! V zimskih večerih bo ogrevala tudi srca prebivalcev in obiskovalcev štajerske prestolnice (Ana Mrzla Mariborska // Židovski trg // 26. do 28. 12.) in prestolnice čokolade (Ana Snežna v Radol’c // Linhartov trg // 25. in 29.12.). Umetniki bodo temperaturo na festivalskih prizoriščih dvigali s plesnimi in glasbenimi nastopi, z ognjenimi predstavami, s cirkuškimi veščinami ter seveda z uličnim gledališčem, kot vedno pa ne bo manjkalo smeha in pristnih stikov, da bomo vsi odšli novemu letu naproti z lepimi spomini na iztekajoče.


PROGRAM ANE MRAZ 2019

 

Razstava ob 20-letnici Ane Mraz

Beseda fotografa


Jubilej Ane Mraz obeležujemo z razstavo fotografij Mateja Štalcerja z naslovom Ana Mraz je v mestu!, ki je od 13. decembra 2019 do 7. januarja 2020 na ogled v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani. Na mestu povabila tokrat objavljamo zapis, s katerim je avtor/fotograf pospremil razstavo.

»Sam se (kot obiskovalec in fotograf) z Ano Mraz družim že dobro desetletje. Ulično gledališče je namreč nekaj čarobnega. Lahko te popelje na pustolovščine, te osupne, razveseli, nauči česa novega, ti pokaže ogledalo ali pa tudi jezik. Pri uličnem gledališču me najbolj pritegnejo nepredvidljivost, dinamika in interakcija med samimi nastopajočimi ter med nastopajočimi in publiko, ki včasih tudi usmerja dogajanje. Tudi fotografija, vsaj dobra, naj bi povedala zgodbo, napeljala k razmišljanju, vzbujala čustva. Zato pravzaprav ni presenetljivo, da sem ti dve strasti združil in sestavil v eno. S fotografijo se sicer ukvarjam že od malega. Ko so ulice zaživele z nastopi gledališč, je ta živahnost pritegnila in vzbudila mojo fotografsko radovednost. Zanimivo je opazovati vedno večje število obiskovalcev, po drugi strani pa tudi vedno znova srečevati znane obraze – tako na ”odru” kot pod njim. 

Pričujoča razstava pripoveduje nekaj zgodb s festivala Ana Mraz od leta 2008 dalje. Dotakne se predstav Gledališča Ane Monro in njihovega podmladka, ki ustvarja v okviru ŠUGLA gledališča, ter drugih domačih in tujih uličnih ustvarjalcev. Popelje nas tudi po vseh dosedanjih festivalskih prizoriščih (od Mesarskega mosta do Špice) in prikaže povezanost nastopajočih in publike. Upam, da sem na svojih fotografijah ujel nekaj čarobnih trenutkov, s katerimi so nas ulični umetniki razvajali v tem obdobju.«

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA – Šola sodobnih performativnih in uličnih umetnosti

Začela se je II. stopnja


Konec novembra se je na ŠUGLI začela II. stopnja programa neformalnega izobraževanja in usposabljanja na področju sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, imenovana Performer v prostoru. Udeleženci  8. generacije so v okviru te že zaključili prvi tedenski modul  Osnove fizično-interaktivnega gledališča v javnem prostoru, ki ga je vodil Jaša Jenull, in intenzivni vikend modul, na katerem so pod mentorstvom umetnic iz vrhunske ženske akrobatske skupine mednarodnega slovesa Mimbre (VB), Silvie Fratelli in Rosy Roberts, spoznavali ekskluzivne akrobatske in acrobalance tehnike.  Program ŠUGLE se bo nadaljeval v drugi polovici januarja z modulom Dih in govor skozi prezentno telo (mentorica Alida Bevk).


O ŠUGLI

 

ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake

Naslednji delavnici januarja in marca 2020


19. novembra sta Sara Šabec in Tea Vidmar v Mariboru izvedli zadnjo praktično delavnico o oblikovanju inovativnih pedagoških metod ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake v letu 2019, že 21. januarja pa vas vabita na naslednjo, ki bo potekala v Ljubljani. Če se je ne boste mogli udeležiti, boste imeli priložnost, da spoznate in preizkusite uporabnost gledaliških tehnik in iger v vzgojno-izobraževalnem procesu, spet 19. marca. Prijave na obe delavnici že sprejemamo.


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

KREACIJA

 

Studio GAM

Na obisk prihajata Sosedi


V petek, 10. januarja 2020 ob 19.00, se bo redni mesečni program v Studiu GAM nadaljeval z lutkovno predstavo za male in velike Sosedi, v izvedbi Teatra Polpet, v kateri v glavnih vlogah nastopata godrnjava samotarka Roberta in hrupna veseljakinja Brigitte.

Prijave za ogled predstave sprejemamo na gledalisceanemonro@gmail.com. Vstopnine ni, vas bosta pa umetnici ob koncu nagovorili za ”izstopnino” (prostovoljni prispevek).

 

MEDNARODNO

 

Mednarodna kulturna projekta

LPCF in CLINE


Pomemben segment našega delovanja, ki nam omogoča stalno rast oziroma razvoj, je tudi mednarodno povezovanje in sodelovanje. V zadnjih tednih smo na razpis Creative Europe skupaj s partnerji iz drugih evropskih držav prijavili dva velika mednarodna kulturna projekta, ki jih bomo, če bomo zanje pridobili evropska sredstva, izvedli v prihodnjih letih: Learning from Past, Creating for Future (LPCF) in CLINE – Climate Neibourghoods.

V okviru projekta Learning from Past, Creating for Future (LPCF) smo se povezali festivali Ana Desetnica (Slovenija), SPRAOI (Irska), Altonale (Nemčija) in Za Dvermi (Češka) ter umetniška organizacija Novo kulturno naselje (Srbija). In sicer z namenom inovativne poustvaritve, petih ”klasičnih” ulično-gledaliških predstav iz pretekle produkcije vseh partnerjev s sodobnimi umetniškimi pristopi in v izvedbi novih generacij uličnih ustvarjalcev. Projekt sledi tudi cilju izobraževanja in mobilnosti mladih umetnikov in si prizadeva za povezovanje različnih generacij mednarodnega občinstva.

CLINE – Climate Neibourghoods je medkulturni, medgeneracijski, participatorni kulturno-umetniški projekt, katerega cilj je (o)krepiti družben angažma v boju proti podnebnim spremembam oziroma posledicam teh, ter vplivanje na okoljsko politiko in spodbujanje oblikovanja trajnostne strategije na tem področju. Projekt se neposredno povezuje s konkretnim okoljem in aktivno vključuje lokalne skupnosti in lokalne umetnike, pri njem pa bodo sodelovale tudi kulturno-umetniške organizacije iz Nemčije, Belgije, Francije, Grčije, Italije, Nizozemske in skandinavskih držav.