Zahvala

UVODNIK


UMETNOST – NAČIN ŽIVLJENJA!


To je naziv projekta, v okviru katerega smo se v konzorcij povezale štiri nevladne organizacije, ki delujemo na polju uprizoritvene umetnosti, a se ukvarjamo z različnimi oblikami gledališča in/ali nagovarjamo različne ciljne skupine. Nosilec projekta je Lutkovno gledališče Fru-Fru, ki se ukvarja z lutkovnim gledališčem in nagovarja otroke zadnjih let vrtca ter učence prvih dveh triad osnovne šole, pridruženi partnerji pa smo: Društvo Hiša otrok in umetnosti, ki izvaja interaktivne izkustvene predstave in ponuja kulturno-umetnostne vsebine za vrtčevske in predvrtčevske otroke; Društvo IMPRO, ki se razvija improvizacijsko gledališče, njihova ciljna skupina pa so učenci zadnje triade osnovne šole in srednješolci; in Gledališče Ane Monro, ki smo strokovnjaki za ulično gledališče in na področju prenosa znanj in izkušenj nagovarjamo predvsem študente ter odrasle.

Primarni namen našega skupnega sodelovanja je izobraževanje oziroma vzgajanje različnih generacij prebivalstva v aktivne prejemnike kulturnih dobrin preko spoznavanja različnih gledaliških praks. Sekundarni namen je kontinuirano izobraževanje in usposabljanje mentorjev na tem področju, končni cilj projekta Umetnost – način življenja pa je vzpostaviti prvo prakso vseživljenjskega učenja z gledališčem v Sloveniji.

Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za javno upravo, pri izvajanju tega (predvsem pri mreženju in promociji) pa nam bosta podporo in pomoč nudila pridružena partnerja, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Dijaški dom Tabor.

O poteku projekta vas bomo seveda redno obveščali v Novičniku in prek naših drugih komunikacijskih kanalov, zato nam sledite še naprej!

FESTIVALI

 

Po Ani Plameniti 2019

Čaroben prihod in predčasno slovo


V petek, 15. novembra, je v Severnem mestnem parku v Ljubljani zažarela Ana Plamenita 2019. Ognjeni ambient in vsebine letošnjega festivala smo morali nekoliko prilagoditi spremenljivim vremenskim razmeram, a sodeč po zelo dobrih odzivih obiskovalcev na prizorišču in kasneje na družbenih omrežjih, smo spet ustvarili prijeten dogodek. Obiskovalci so si uvodoma lahko ogledali čarobno parado s svetlobnimi rekviziti,  kasneje pa so jim sprehod po festivalskem prizorišču popestrili še knjižni škrat, vilinka v ognjenem tipiju, skrivnostno bitje na vrtiljaku, žonglaža s svetlečimi kroglami in gledališko-zvočne interakcije na zibajoči ladji. Vse te umetniške intervencije so bile avtorsko delo udeležencev mladinske izmenjave Tabor Ane Plamenite (več v rubriki Mednarodno). Ana Plamenita 2019 je bila sicer načrtovana kot dvodnevni dogodek, a je drugi festivalski dan žal odplaknil dež. Jeseni 2020 bo v prestolnici potekal jubilejni 10. festival noči in ognjenih ambientov .

 

FOTOGALERIJA  (avtor Luka Dakskobler)


VIDEO (avtor Camilo Acosta Mendoza)

 

Pred Ano Mraz 2019

Ples, glasba, ogenj, cirkus in seveda ulično gledališče


Letos Ana Mraz praznuje 20 let! Ob tem jubileju si boste lahko v okviru programa zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča med 26. in 30. decembrom na ljubljanski Špici ogledali atraktivne nastope odličnih umetnikov, ki vas bodo (o)greli ne glede na zunanjo temperaturo. To bodo med drugimi dvigali plesalci plesne šole Kazina s predstavo Ade Kogovšek Oni, Gledališko-pevski zbor z uspešnico tega poletja UPS!, KD Priden Možic s klasično komedijo Počivajte v miru! in italijanski virtuoz z ognjem Il Drago Bianco s spektaklom Lumi. Celoten program festivala Ana Mraz 2019 bo objavljen v prihodnjem Novičniku (16. decembra), že zdaj pa si rezervirajte čas za druženje z našo slavljenko!

Konec decembra bo prednovoletni program uličnega gledališča gostoval tudi v Mariboru (Ana Mrzla Mariborska, 26. do 28. 12.) in Radovljici (Ana Snežna v Radol’c, 25. in 29. 12.).


O FESTIVALU

 

Razstava fotografij

Ana Mraz je v mestu! 


»Ulično gledališče je, kot vsako drugo gledališče, nekaj čarobnega. Lahko te popelje na pustolovščine, te osupne, razveseli, nauči česa novega, ti pokaže ogledalo ali pa tudi jezik. Pri njem me najbolj pritegne nepredvidljivost, dinamika in interakcija med samimi nastopajočimi ter med nastopajočimi in publiko, ki včasih tudi usmerja dogajanje.« To so besede Mateja Štalcerja, avtorja fotografij, ki bodo od petka, 13. decembra, do prvih dni v januarju 2020 v desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani na ogled na razstavi Ana Mraz je v mestu!, s katero bomo obeležili 20 let zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča. Že zdaj prisrčno vabljeni k ogledu in ne spreglejte našega povabila na otvoritev razstave ter na poseben dogodek, ki ga bomo v okviru te pripravili v čast 20-letnice Ane Mraz.


VEČ INFORMACIJ KMALU

 

PRENOS ZNANJA

 

ŠUGLA – Šola sodobnih performativnih in uličnih umetnosti

Telo kot orodje in glas kot inštrument


V drugi polovici oktobra so udeleženci 8. generacije ŠUGLE, naše Šole sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, pod mentorstvom Vite Osojnik na modulu Gibalec in prostor spoznavali tehnike sodobnega plesa, ki so uporabne za nabiranje fizične kondicije, razvijanje gledališke igre in krepitev zavedanja telesa (spoznavanje drže in postavitve telesa, mobilnost in raznolikost giba), pa tudi, kako prek tega uporabiti prostor in vzpostaviti stik z drugimi. V novembru bodo na modulu Kompozicija drugačne glasbe v javnem prostoru, ki ga vodi Tea Vidmar, raziskovali razsežnosti in zmogljivosti glasu, prek eksperimentiranja z njim spoznavali nekonvencionalne možnosti njegove uporabe in ustvarili glasbeno-gledališko kompozicijo v javnem prostoru, za katero bodo navdih iskali v okolju. Novembra bo potekal tudi intenzivni vikend modul Biti ali ne biti z Rudijem Galindo (MEH), s katerim se bo zaključila I. stopnja programa ŠUGLE. V okviru tega bodo šuglarji odkrivali in razvijali svojo ustvarjalnost in spontanost, krepili neverbalno komunikacijo, skupinsko zaupanje in spoštovanje, gradili prezenco in prisotnost na odru, ter se (na)učili, kako pritegniti in obdržati pozornost občinstva.


O ŠUGLI

 

ZGUND – Z gledališčem nad učence in dijake

To zimo vabljeni na dve delavnici v Ljubljani


Če vas zanima dober program neformalnega izobraževanja za strokovne pedagoške delavce, vas vabimo, da se udeležite praktične delavnice ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake, ki bo potekala 21. januarja in  19. marca 2020 v Ljubljani. V okviru te vas bosta Sara Šabec in Tea Vidmar seznanili z gledališkimi tehnikami in igrami, ki so uporabne tudi v vzgojno-izobraževalnem procesu.


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

KPM – Kultura po meri

Družili smo se s slovenjgraškimi srednješolci


Konec leta 2018 smo dobili priložnost, da s programom kulturno-umetnostne vzgoje za šolarje KPM – Kultura po meri, ki smo ga zasnovali v okviru naših prizadevanj za širjenje kreativnega partnerstva med mladimi, umetniškimi organizacijami in vzgojno-izobraževalnimi institucijami, sodelujemo pri vseslovenskem razvojnem projektu Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno umetnostno vzgojo (SKUM). Primarni namen tega je ustvarjati in širiti inovativna in odprta učna okolja, ki bodo spodbudno vplivala na dvig sporazumevalnih zmožnosti šolarjev, vanj pa je vključenih več šol iz vse Slovenije. V okviru projekta SKUM smo se povezali z Gimnazijo Slovenj Gradec in to jesen za njihove dijake pripravili program KPM, ki jim je ponudil neposredno izkušnjo gledališke umetnosti. Obsegal je 3 praktične delavnice (skupaj 12 šolskih ur), na katerih so dijaki preko gledališča na drugačen način kritično razmišljali o ekstravertiranosti, introvertiranosti, drugačnosti, samopodobi in asertivnem vedenju.


O KPM

 

KREACIJA

 

Studio GAM

Svečana otvoritev, kvaliteten program


V ponedeljek, 4. novembra smo pred novinarsko konferenco, ki smo jo sklicali ob tej priložnosti, s slavnostnim prerezom traku odprli novo manjšo gledališko dvorano v mestu, Studio GAM (Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana). Že čez nekaj dni se je z našo najnovejšo predstavo Tabletol (8. novembra ob 19.00) v njem začel reden umetniški program, v okviru katerega si boste lahko v prihodnjih mesecih ogledali avtorske predstave odličnih slovenskih uličnih ustvarjalcev. Že 6. decembra ob 20.00 bomo gostili Gledališki pevski zbor z gledališko-glasbeno ulično uspešnico tega poletja Ups!, z novim letom pa na obisk najprej prihaja Teater PolPet z lutkovno predstavo za male in velike Sosedi (10. januar ob 19.00).

V Studiu GAM lahko sprejmemo omejeno število gledalcev, zato je za ogled predstave potrebna predhodna prijava na gledalisceanemonro@gmail.com. Vstopnine ni, vas bodo pa umetniki po koncu predstave nagovorili za prostovoljni prispevek (priporočen je 10 EUR za odraslo osebo).


FOTOREPORTAŽA

 

PPM – Proslava po meri

Prihaja čas (pred)novoletnih srečanj in zabav


Bi radi letos za svoje zaposlene, poslovne partnerje in/ali stranke pripravili prav posebno praznovanje oziroma zabavo, o kateri se bo še dolgo govorilo? Presenetite jih s PPM – Proslavo po meri! Ta vam zagotavlja enostaven način za izvedbo inovativnega in sproščenega družabnega dogodka, ki ga odlikujejo kvaliteta, interaktivnost in prostorska prilagoditev, vašim gostom pa nepozabno doživetje.


VEČ INFORMACIJ IN NAROČILO

 

MEDNARODNO

 

Mladinska izmenjava

Ogenj v meni


Od 11. do 17. novembra je v Ljubljani potekala mednarodna mladinska izmenjava Tabor Ane Plamenite, ki je združila 16 mladih z različnimi sposobnostmi, potrebami in umetniškimi interesi iz Slovenije, Belgije, Avstrije in Italije. V okviru te smo se povezali z umetniškima organizacijama Dwaallicht (BEL) in Kulturverein Compania Teatre (AVT) ter z vzgojno-izobraževalnim zavodom VZS Mitja Čuk (ITA). Skupaj smo pripravili program neformalnega izobraževanja in usposabljanja, ki je obsegal praktične delavnice, na katerih so udeleženci razvijali svojo ustvarjalnost, se učili graditi umetniški karakter in navezovati stik z občinstvom, ter krepili socialne stike. Med drugim so izdelali rekvizite in inštalacije za festival Ana Plamenita 2019 ter soustvarili njegov ognjeni ambient, ki se je navdihoval v temi Ogenj v meni, obiskovalcem pa so se predstavili s čudovito svetlobno parado in z drugimi umetniškimi intervencijami. 

Nosilec projekta je Gledališče Ane Monro, koordinirala pa ga je Tea Vidmar. Podprla sta ga program Evropske unije Erasmus+: Mladi v akciji in Zavod za razvoj mobilnosti mladih MOVIT, za pomoč in sodelovanje pri organizaciji in izvedbi Tabora Ane Plamenite pa se iskreno zahvaljujemo tudi Zavodu BOB, ki nas je gostil v svojih prostorih, Mladinskemu centru Ulca, Dijaškemu domu Ivana Cankarja za nastanitev udeležencev izmenjave, Rapolasu za izvrstna kosila, s katerimi nas je razvajal, ter vsem drugim, ki so kakor koli pripomogli k uspešnosti projekta.


O TABORU ANE PLAMENITE

 

Mednarodni kulturni projekt

Learning from Past, Creating for Future


V Gledališču Ane Monro ob vseh aktivnostih, o katerih lahko prebirate v tokratnem Novičniku,  v zadnjih tednih intenzivno pripravljamo tudi dokumentacijo za prijavo mednarodnega kulturnega projekta Learning from Past, Creating for Future (LPCF) na razpis Creative Europe. Primarni namen in cilj projekta, v okviru katerega smo se v partnerstvo povezali festivali Ana Desetnica (Slovenija), SPRAOI (Irska), Altonale (Nemčija) in Za Dvermi (Češka) ter umetniška organizacija Novo kulturno naselje (Srbija), je inovativna poustvaritev petih ”klasičnih” ulično-gledaliških predstav iz naše pretekle produkcije, in sicer s sodobnimi umetniškimi pristopi in v izvedbi novih generacij uličnih ustvarjalcev. Projekt sledi tudi cilju izobraževanja in mobilnosti mladih umetnikov in si prizadeva za povezovanje različnih generacij mednarodnega občinstva.

 

Mednarodni simpozij

Festivali kot demokratični dialog


V Kopenhagnu na Danskem bo 19. in 20. novembra potekal mednarodni simpozij z naslovom Festivali kot demokratični pogovor, ki se ga bodo udeležili  predstavniki evropskih ulično-gledaliških organizacij in/ali festivalov ter drugi strokovnjaki na področju uličnih umetnosti – tudi vodja Gledališča Ane Monro, Goro Osojnik. Na simpoziju bodo razpravljali in izmenjevali izkušnje o ustvarjanju in prezentaciji umetniških performasov v javnem prostoru in njihovem družbenem angažmaju, oziroma o mestu in/ali vlogi teh v demokratičnih razpravah o aktualnih družbenih vprašanjih.


VEČ INFORMACIJ