Nagrajenci In člani žirije (foto Luka Dakskobler)

URBana LJUBLJana 2020

V okviru programa 2. dela festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja v Ljubljani (17.–20.9.) je potekal izbor za mednarodno nagrado odličnosti za najboljšo predstavo slovenskih in v Sloveniji delujočih uličnih ustvarjalcev URBana LJUBLJana 2020, za katero se je potegovalo 8 finalistov:


– Plesalci plesne šole Kazina & Ada Kogovšek, Oni;

– Globus Hystericus; Pot v tadam;

– Camilo Acosta Mendoza, Migrantour – Razpoke v asfaltu;

– Aerial circus, Miror;

– Kolektiv Tretja roka, Čoln;

– Gledališki pevski zbor, UPS!,

– UnderTree, Izruvani;

– Čupakabra, Šola za zmaje.


Petčlanska mednarodna  žirija, ki so jo sestavljali Katjuša Kovačič (SLO), ulična performerka in ustvarjalka; Silvia Viviani (ITA), ulična performerka in ustvarjalka; Bruno Costa (POR), organizator in selektor festivala Bùssola, Goro Osojnik (SLO), predsednik društva Gledališče Ane Monro in direktor festivala Ana Desetnica ter Matej Štalcer (SLO), predstavnik občinstva oziroma t. i. glas ljudstva, sicer pa dolgoletni spremljevalec in fotodokumentarist festivala, jo je razdelila med dve umetniški skupini – Globus Hystericus za predstavo Pot v Tadam in Gledališki pevski zbor za predstavo UPS!

Utemeljitev nagrade

Katjuša Kovačič (predsednica žirije): “Odločili smo se, da nagrado razdelimo, ker smo želeli nagraditi dolgoletno kvalitetno delo ustvarjalcev predstave Pot v Tadam, s katero od leta 2014 uspešno gostujejo po Sloveniji in v tujini, in spodbuditi in omogočiti nadaljnji razvoj mlade in izredno inovativne predstave UPS! ki je premiero doživela na festivalu Ana Desetnica 2019, in za katero verjamemo, da se ji prav tako obeta uspešna pot po ulicah v širšem mednarodnem prostoru.”

Goro Osojnik (član žirije): “Predstave, ki so se uvrstile v finalne, so bile žanrsko zelo raznolike, in prav vse so bile izjemno kvalitetne, predvsem pa uprizorjene na zelo visokem nivoju”.

Globus Hystericus

Tadam 3

Tadam 1

Tadam 2

Globus Hystericus (od Leve Proti Desni Alla Abramova, Alenka Marinič, Justin Durel, Anja Bezlova) Foto Luka Dakskobler)

Gledališki pevski zbor

Gpz 3

Gpz 2

Gpz 1

Gledališki Pevski Zbor (od Leve Proti Desni Vesna Godler, Brigita Marko, Tea Vidmar, Delajda Didi Solin, Teja Bitenc, Rok Hrovat, Zadaj Teja Saksida) Foto Luka Dakskobler)