Piknik

UVODNIK


PO JUTRU SE DAN POZNA!


Ko smo se pred dobrim letom dni na nek način znašli pred zaprtimi vrati, smo se odločili, da ne bomo le stali pred njimi, ampak bomo nanje vztrajno trkali z novimi idejami. In vrata se slej ko prej res odpro! In nato še ena in še ena.

Po prvem četrtletju se zato z veseljem oziramo nazaj in smo ponosni na svoje dosežke. Do danes smo namreč izvedli premiero in 6 ponovitev nove predstave Tabletol, oživili in poživili smo Ljubljanske zgodbe (4 izvedbe), Šuglarji 7. generacije so začeli ustvarjati  novo produkcijo Šugla gledališča, zasnovali pa smo tudi mednarodni projekt, v okviru katerega želimo ob 20. obletnici njenega nastanka posodobiti legendarno ulično predstavo Ane Monro Piknik. 

Slednje bomo lahko realizirali, če bomo za to uspešno pridobili finančna sredstva, zavoljo katerih smo v letu 2019 svoje projekte prijavili že na 10 različnih (občinskih, nacionalnih in evropskih) razpisov. Tako rekoč z vsakim drugim razpisom pride izobraževanje, ker se teh udeležujemo tudi v okviru organizacijskega programa CNVOS-a, pa imamo člani ekipe GAM letos za sabo že okoli 100 učnih ur.

Prav tako smo zelo aktivni pri prenosu lastnega znanja in izkušenj, saj smo v letu 2019 izvedli že 3 praktične delavnice Z gledališčem nad učence in dijake in to predstavili tudi na Kulturnem bazarju 2019. Ob tem smo v okviru projekta kulturno-umetnostne vzgoje Kultura po meri izvedli Kulturni mesec na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, Kulturni vikend v Centru Janeza Levca in Kulturni dan v OŠ Koseze.

Različne aktivnosti od začetka leta izvajamo tudi na področju mednarodnega sodelovanja in povezovanja. V zimskih mesecih so namreč umetniki Gledališča Ane Monro 3-krat gostovali v celovškem Minimundusu, že 3. leto zapored smo objavili poziv za nagrado odličnosti v uličnem gledališču urbANA ljubljANA 2019, zasnovali smo novo interdisciplinarno raziskovalno delavnico za mlade IzPOSTAVI se V javni PROSTOR 2.0 in že prej omenjeni mednarodni projekt, v okviru katerega smo se povezali s 5 evropskimi festivali.

Ob vsem tem od januarja potekajo priprave na letošnji mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki se je po volji ljudstva že drugič okitil(a) z nazivom najboljši vsakoletni dogodek v Ljubljani. Poleg plakete, ki smo jo prejeli ob tem, je posebno mesto v naših društvenih prostorih in srcih dobila tudi nagrada za najboljšo spletno stran v kategoriji družbeno odgovorni projekti, ki ima res veliko težo – tehta namreč kar 4 kg!

Ja, če drži rek, da se po jutru dan pozna, se v Gledališču Ane Monro veselimo vsakega novega dne! In ker bomo veliko teh preživeli na ulicah, vas vabimo, da se nam na njih pridružite tudi vi!

FESTIVALI

 

Pred Ano Desetnico 2019

Iz pariških modnih brvi na ljubljanske ulice!


Eden od vrhuncev umetniškega programa 22. mednarodnega festivala Ana Desetnica 2019 bo nedvomno nastop umetniške skupine Mimbre iz Velike Britanije, ki jo je najširša javnost spoznala, ko jo je k sodelovanju na Tednu mode v Parizu povabila svetovno znana modna hiša Dior. 

Mimbre so na Ani Desetnici gostovale že leta 2013, ena od ustanoviteljic skupine in aktivna članica, Silvia Fratelli, pa že več kot desetletje vodi tudi intenzivni akrobatski modul na ŠUGLI, Šoli sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, ki deluje pod našim okriljem. Leta 2017 smo se v Ljubljani z njo pogovarjali o akrobatskem gledališču, položaju žensk v ulični umetnosti in usodi umetnosti na prostem v Veliki Britaniji po brexitu.

Ker je njegova vsebina še danes zelo aktualna, intervju ponovno objavljamo.


PREBERI INTERVJU

 

PRENOS ZNANJA

 

Z gledališčem nad učence in dijake

Na Kulturnem bazarju je bilo kul!


Tudi letos smo se udeležili Kulturnega bazarja, ki je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal 4. aprila. Del ekipe Gledališča Ane Monro je ves dan na promocijski stojnici predstavljal aktivnosti našega društva, Sara Šabec in Tea Vidmar pa sta v okviru programa Ves svet je oder dopoldan izvedli kratko predstavitev praktične delavnice za strokovne pedagoške delavce Z gledališčem nad učence in dijake. 

POGLEJ


Odzivi udeležencev so bili zelo dobri in prosta mesta za zadnjo delavnico o inovativnih načinih podajanja učnih vsebin, motivacijo učencev in gradnjo skupinske dinamike v tem šolskem letu, ki bo potekala 7. maja od 15.00 do 19.00 v LJUBLJANI,  se hitro polnijo, zato ne odlašajte s prijavo!


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

Sodelovanje z vzgojno-izobraževalnimi zavodi

Kultura po meri mladih!

 

Kultura po meri (KPM) je program kulturno-umetnostne vzgoje, ki šolarjem zagotavlja neposredno izkušnjo gledališke umetnosti in spodbuja razvoj njihovih čustveno-motivacijskih, socialnih, spoznavnih in gibalnih kompetenc, pedagogom pa ponuja možnost sooblikovanja kvalitetnega in ciljni skupini šolarjev ustreznega kulturnega programa, ki ga izvajajo profesionalni ulični umetniki. KPM izvajamo v šolskem okolju, vsebino in obseg programa pa prilagodimo željam oziroma potrebam posameznega vzgojno-izobraževalnega zavoda.

V prvi polovici meseca smo v okviru KPM v Ljubljani izvedli kar dva programa, in sicer 9. aprila Kulturni dan po meri na OŠ Koseze ter 9. in 12.-14. aprila Kulturni vikend po meri v Centru Janeza Levca. Oba programa je zasnovala, koordinirala in izvajala pedagoška vodja naših kulturno-umetniških projektov Sara Šabec, pri izvedbi pa so sodelovali še Goro Osojnik, Tea Vidmar, Polona Prosen, Teater PolPet, Globus Hystericus in ustvarjalci Ljubljanskih zgodb.


PREBERI IN POGLEJ

 

KREACIJA

 

Studio GAM

Na obisk prihajata Sosedi!


V petek, 3. maja ob 17.00, se program v Studiu GAM nadaljuje z lutkovno predstavo za male in velike Sosedi v izvedbi Teatra PolPet.

Prisrčno vabljeni k ogledu!


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

Ljubljanske zgodbe

Vabljeni na potovanje skozi čas!

 

Po daljšem premoru so se aprila na Gornji trg vrnile Ljubljanske zgodbe!

Pred uradnim začetkom sezone 2019 so ulični umetniki obiskovalce v dveh dneh na interaktivni sprehod skozi zgodovino povabili kar štirikrat, ena od izvedb je bila tudi v angleškem jeziku.

Ljubljanske zgodbe si boste lahko spet ogledali 10. maja in nato vsak 1. petek v mesecu do jeseni. Sezono bomo zaključili 4. oktobra.

Za več informacij nam sledite tudi na družbenih omrežjih.

MEDNARODNO

 

Mednarodna konferenca Fresh street #3

Ana Monro potuje na Irsko!

 

V organizaciji evropske zveze za cirkuške in ulične umetnosti Circostrada Network, katere soustanovitelj je bilo leta 2003 tudi Gledališče Ane Monro, v zadnjih letih bienalno potekajo mednarodna strokovna srečanja Fresh Street in Fresh Circus.

Letos bo od 22. do 24. maja v Galwayju na Irskem, ki bo v letu 2020 nosil naziv Evropska prestolnica kulture, potekala konferenca Fresh Street #3, ki se je bo udeležil tudi del ekipe Ane Monro. O tem bomo seveda poročali tako na naši spletni strani kot tudi na družbenih omrežjih in v naslednjih Novičnikih.

 

urbANA ljubljaANA 2019

Prijave so zaključene, čas je za selekcijo!


Z začetkom meseca se je iztekel rok za prijavo na natečaj za mednarodno nagrado odličnosti urbANA ljubljANA 2019, ki bo potekal v okviru festivala Ana Desetnica v Ljubljani. Kdo so umetniki oziroma umetniške skupine, ki se bodo potegovali zanjo, vam razkrijemo v naslednjem Novičniku, do takrat pa vas še enkrat vabimo, da si ogledate, kako je natečaj potekal v letih 2017 in 2018, in kdo so dosedanji prejemniki nagrade.


PREBERI IN POGLEJ