Foto N 3

UVODNIK


IZGUBILI SMO OSEBNE ZGODBE!


Tokrat na mestu Uvodnika objavljamo intervju novinarke časnika Večer Franje Žišt s predsednikom društva Gledališče Ane Monro in umetniškim vodjem njegovih festivalov Gorom Osojnikom. V njem lahko med drugim preberete kako Ana Monro prispeva k reševanju težav v zdravstvu in šolstvu, o družbeni moči in angažmaju uličnega gledališča, o tem kakšno občinstvo smo Slovenci, Goro pa je spregovoril tudi o poslanstvu in financiranju kulture in politike. Vabljeni k branju!


PREBERI INTERVJU


				

FESTIVALI

 

Pred Ano Desetnico 2019

Vznemirjenje že narašča, stres k sreči še ne

 

Priprave na 22. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica 2019 potekajo po ”terminskem planu”. Od januarja do konca aprila so predvidene vsebinske priprave, maja pa se začne faza organizacijskih priprav, ki bo trajala do začetka festivala, ko sledi izvedbena faza.

Ana Desetnica bo tudi letos potovala po vsej Sloveniji, festival pa bo že tradicionalno sklenila v Ljubljani, kjer bo gostovala od 3. do 6. julija, in sicer na Slovenski cesti, v parku Zvezda in Parku slovenske reformacije. Naš cilj je izpeljati festival, ki bo kljub več kot dvajsetletni tradiciji v mestu spet presenetil in na inovativen način združil umetnike, meščane in druge obiskovalce, da bomo skupaj ustvarili še eno nepozabno ulično-gledališko zgodbo.

Ana Desetnica 2019 bo gostila 30+ umetniških skupin oziroma 180+ vrhunskih umetnikov iz 10+ držav sveta (Slovenija, Francija, Španija, Avstrija, Belgija, Holandija, Rusija, Nemčija, Italija, Hrvaška, Srbija in letos prvič tudi Irska). Nekateri od  njih se bodo v okviru festivala predstavili tudi občinstvu v drugih slovenskih mestih (Maribor, Sežana, Novo Mesto, Nova Gorica, Celje, Ilirska Bistrica, Šoštanj, Radovljica…).


O FESTIVALU ANA DESETNICA


						

PRENOS ZNANJA

 

Z gledališčem nad učence in dijake

ZGNUD na Kulturnem bazarju 2019


V četrtek, 4. aprila bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal Kulturni bazar 2019, na katerem bo Ana Monro v okviru programa Ves svet je oder (dvorana E2 od 10.30 do 12.00) zainteresiranim obiskovalcem predstavila praktično delavnico za strokovne pedagoške delavce Z gledališčem nad učence in dijake

27. marca bomo v sodelovanju s tamkajšnjim Narodnim domom delavnico izvedli tudi v Mariboru. Prijave sprejemamo do 25. marca.


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

Kultura po meri

Drugačna izkušnja gledališke umetnosti


V Gledališču Ane Monro si aktivno prizadevamo za širjenje kreativnega partnerstva med mladimi, umetniškimi organizacijami in vzgojno-izobraževalnimi institucijami. V okviru našega projekta kulturno-umetnostne vzgoje Kultura po meri smo zato (na osnovi pogovora s tamkajšnjimi strokovnimi pedagoškimi delavci) zasnovali poseben program kulturnega vikenda za gojence Zavoda za usposabljanje Janeza Levca in program kulturnega dne za učence OŠ Koseze. Oba programa bomo izvedli v prvi polovici aprila in o njiju poročali v naslednjem Novičniku.


						

KREACIJA

 

Tabletol

Pred ogledom se posvetujete z vestjo in egom  


Tik pred javno premiero naše predstave iz zdravstvenega okolja Tabletol se je izkazalo, da še kako drži, da smo vsi kdaj pacienti. Zaradi bolezni enega od umetnikov smo morali uprizoritev v Studiu GAM namreč prestaviti na sredo, 20. marca (ni več prostih mest), predstavo pa bomo ponovno odigrali v sredo, 27. marca ob 19.30. Vabljeni k ogledu, ki pa je možen samo s predhodno rezervacijo sedeža!


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA


FOTOGALERIJA

 

Ljubljanske zgodbe

Doživite to poletje vročico petkovega večera z uličnimi umetniki

 

Po skoraj treh letih se na ulice vrača naša zabavna in poučna pohodna predstava Ljubljanske zgodbev kateri vas ulični umetniki popeljejo na interaktivni sprehod skozi 500 let zgodovine nekaterih predelov mestnega središča, ki jih turistični ogledi običajno prezrejo.

Če želite odkriti te urbane prostore in/ali jih spoznati na drugačen način, ob tem pa doživeti edinstveno izkušnjo gledališke umetnosti, si na koledarju označite naslednje datume: 3. maj, 7. junij, 5. julij, 2. avgust, 6. september in 4. oktober! V sezoni 2019 bodo namreč Ljubljanske zgodbe ”na sporedu” vsak 1. petek v mesecu, in to kar dvakrat! 

Več informacij kmalu.


						

MEDNARODNO

 

urbANA ljubljaANA 2019

Čas za prijavo se izteka


Prijave na natečaj za mednarodno nagrado odličnosti urbANA ljubljANA 2019 sprejemamo samo še do 1. aprila do 12.00! V naslednji izdaji Novičnika vam bomo tako že lahko sporočili, kateri umetniki oziroma umetniške skupine se bodo potegovali zanjo, do takrat pa vas vabimo, da si ogledate ”poročilo” o dosedanjih dveh izborih, ki sta potekala v letih 2017 in 2018.

PREBERI IN POGLEJ