06 P1011018

UVODNIK


KULTURA RAZTURA!

 

Vsi vemo, da je februar drugi mesec v  gregorijanskem koledarju, pa ste vedeli, da je ime dobil po latinskem prazniku sprave in očiščenja? V tem mesecu Kitajci pogosto praznujejo novo leto in kristjani pusta, zaljubljenci slavijo Valentinovo, Slovenci pa že skoraj tri četrt stoletja Prešernov dan (8.2.), ki je danes osrednji državni kulturni praznik (in dela prost dan).

Medtem ko smo se letos v dneh pred njim pregovarjali, ali je minister za kulturo upravičeno ostal brez stolčka ali ne, je ljubljansko uredništvo globalnega turističnega vodnika In Your Pocket Guide že 9. leto zapored izvedlo vox populi o BEST OF v kulturni ponudbi v Ljubljani. V kategoriji najboljši vsakoletni dogodek je bil že drugo leto zapored nominiran in po volji ljudstva spet zmagal – festival Ana Desetnica.

To dejstvo nas veseli iz vsaj treh razlogov: 1. ker so o zmagovalcu odločale ljudske množice, 2. ker smo se kljub razširjeni konkurenci, v kateri sta bili tudi dve množični prireditvi (December v Ljubljani in Ljubljanski maraton) uspeli obdržati na vrhu po lanskoletni zmagi, in 3. ker se je izkazalo, da to priznanje nekaj šteje tudi pri odločevalcih in financerjih.

Tovrstni izbori dokazujejo, da je interes za kulturo med ljudmi še vedno zelo prisoten in da pri mnogih obstaja volja, da (si vzamejo čas in) jo (z glasovanjem) podprejo. Zato Slovenci nič se bat’, slovesa upanju ne dat’, ker dokler bo kultura prostor v naših srcih imela, bomo nacija srečna in vesela!

FESTIVALI

 

BEST OF LJUBLJANA CULTURE 2019

Ana Desetnica, kraljica ulice in ljudskih src

 

Glas ljudstva je odločil: festival Ana Desetnica je najboljši dogodek v Ljubljani!

PREBERI VEČ

PRENOS ZNANJA

 

KULTURA PO MERI

Prešernovali smo z ljutomerskimi gimnazijci

 

Ana Monro se med mladimi dobro počuti, zato smo z veseljem sprejeli povabilo Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer za sodelovanje.

PREBERI IN POGLEJ

 

ŠUGLA

Začenja se delo na produkciji


Pred nekaj tedni so udeleženci 7. generacije ŠUGLE, Šole sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, ki deluje pod našim okriljem, zaključili 3. stopnjo izobraževanja, 22. februarja pa se začenja zadnja stopnja, imenovana Produkcija. V okviru te bodo šuglarji v prihodnjih tednih oziroma mesecih pod režijsko taktirko in mentorstvom Gora Osojnika ustvarjali prvo predstavo, ki bo premiero doživela na Ani Desetnici 2019 v Ljubljani.

 

Z GLEDALIŠČEM NAD UČENCE IN DIJAKE (ZGNUD)

Po Sežani in Ljubljani je na vrsti Maribor


Za nami sta uspešni izvedbi praktične delavnice za strokovne pedagoške delavce Z gledališčem nad učence in dijake v Sežani in Ljubljani. Primarni cilj delavnice je spoznavanje različnih gledaliških tehnik in iger kot orodij za oblikovanje inovativnih metod za podajanje učne snovi, razvijanje in gradnjo skupinske dinamike in/ali motivacijo učencev in dijakov. Udeležence zato spodbujamo, da jih sami (pre)izkusijo, in tako spoznajo ter razumejo njihov namen, vzgojno-izobraževalni učinek in seveda način izvedbe. Praktičnemu delu sledi aplikacija pridobljenega znanja na teorijo in prakso oziroma razprava o možnostih uporabe (in morebitnih modifikacij) teh orodij za (upo)rabo v konkretnih situacijah pri pouku.

Odzivi udeležencev so zelo pozitivni. Tole je eden od njih: »Odlična delavnica! Res sem se veliko novega naučila in hkrati zelo sprostila. Všeč mi je bilo, ker je temeljila na gibanju in ne na sedenju ter pisanju. Vse vaje bom lahko uporabila pri pouku.”

Zaradi velikega zanimanja bomo delavnico izvedli tudi v Mariboru. Potekala bo v sredo, 27. marca od 15.00 do 19.00 v Vetrinjskem dvoru. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavo!

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

KREACIJA

 

NOVA PREDSTAVA TABLETOL

Čakalne vrste so zaželene

Se vas pogosto lotevata slaba volja in nestrpnost? Kar potrebujete, je TABLETOL! Dobite ga lahko 13. in 20. marca ob 19.00 v Šiški. Vabljeni!

VEČ INFORMACIJ

 

SODELOVANJE Z MINIMUNDUSOM

V Celovcu je bilo fantastično in svetovno

Ana Monro je sodelovala pri programu Fantastična zima v celovškem Minimundusu!

PREBERI IN POGLEJ

 

VRNITEV LEGENDE

S pomladjo bodo oživele Ljubljanske zgodbe


V aprilu se po daljšem premoru obeta več ponovitev interaktivne pohodne predstave Ljubljanske zgodbe (2013). Vsi, ki si je še niste uspeli pogledati, pa tudi tisti, ki bi si jo radi ogledali še enkrat, ste prisrčno vabljeni, za več informacij pa nam sledite na www.anamonro.si, FB in Instagramu, ali se prijavite na naše brezplačne elektronske A-NOVICE!

MEDNARODNO

 

MEDNARODNA NAGRADA ODLIČNOSTI

urbANA ljubljANA 2019


Do 1. aprila sprejemamo prijave na natečaj za najboljšo predstavo mednarodnih uličnih ustvarjalcev urbANA ljubljANA 2019, ki bo potekal v okviru festivala Ana Desetnica 2019 v Ljubljani.

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

MLADINSKA IZMENJAVA

izPOSTAVI se V javni PROSTOR 2

 

Če bomo na razpisu Evropske unije Erasmus+ Mladi v akciji uspešno pridobili finančna sredstva, bomo v okviru festivala Ana Desetnica 2019 v Ljubljani z našima partnerjema, zadrugo Cirkorama iz Zagreba in organizacijo Cirkusfera iz Beograda, organizirali nadaljevanje mednarodne intredisciplinarne raziskovalne delavnice izPOSTAVI se V javni PROSTOR (PLACE yourSELF inTO public SPACE).

Ideja o tem se je porodila med udeleženci lanskoletne mladinske izmenjave, ki bodo lahko v okviru letošnjega programa nadgradili raziskovanje javnega prostora skozi umetniško prakso cirkusa, gledališke umetnosti, urbane scenografije in avdiovizualne umetnosti, in ga dopolnili z znanjem in izkušnjami s področja glasbene umetnosti.

Za več informacij nam sledite na www.anamonro.si, FB in Instagramu, ali pa se prijavite na naše brezplačne elektronske A-NOVICE!