Ana Mraz 2021

UVODNIK


Večji del ANE MRAZ 2021 je zamrznjen!

 

Do zadnjega smo upali, da vam bomo lahko poslali povabilo, a žal objavljamo zgolj obvestilo, da programa zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Mraz 2021 ne moremo izvesti v celoti!

Del tega se bo v organizaciji njene ”žlahte” sicer v živo odvil v Radovljici (Ana Snežna, 25. in 28. 12.) in Mariboru (Ana Mrzla Mariborska, 26.–28. 12.), prek spleta pa bomo na kanalu SIMS v inovativnem formatu iz Ljubljane prenašali uprizoritev atraktivne klovnovske predstave Zguba (27. 12. ob 18.00) italijanskega umetnika Mattea Galbuserija.

Prisrčno vabljeni k ogledu!

 

PROGRAM


Radovljica (Linhartov trg, pred cerkvijo)

  • 25. 12. ob 17.00 // Jakob Bergant (SLO): NOVO UPANJE
  • 28. 12. ob 17.00 // Matteo Galbusera (ITA): ZGUBA

Maribor (Trg svobode) 

  • 26. 12. ob 18.00 // Matteo Galbusera (ITA): ZGUBA
  • 27. 12. ob 18.00 // KUD Ljud (SLO): KAR SMO (BILI)
  • 28. 12. ob 18.00 // KD Priden Možic (SLO): SODRGA

FESTIVALI

 

Ana Desetnica 

Glas ljudstva je odločil


Z velikim veseljem in ponosom sporočamo, da bo po volji prebivalcev, ki so izglasovali, da se Ana Desetnica uvrsti v participativni del občinskega proračuna za leto 2022, program jubilejnega 25. mednarodnega festivala uličnega gledališča gostoval tudi na Ptuju! Najstarejšemu slovenskemu mestu izrekamo prisrčno dobrodošlico v naši desetničarski družini, ki ima zdaj že 27 članov, ljudem pa se zahvaljujemo za ta izjemen poklon našemu delu!

 

KREACIJA

 

Jubilej Gledališča Ane Monro

Že 40 let smo na ulici – v službi ljudi


17. decembra je minilo 40 LET od ustanovitve Gledališča Ane Monro, ki se je v tem obdobju iz majhne, a umetniško izredno močne gledališke skupine, razvilo v mednarodno referenčno nevladno organizacijo, ki deluje v javnem interesu na področju kulture ter vzgoje in izobraževanja. Ob jubileju je Petra Tanko pred radijski mikrofon (ARS) povabila nekatere člane originalne zasedbe Ane Monro,  Andreja Rozmana – Rozo, Mojco Dimec in (še vedno aktivnega predsednika društva GAM) Gora Osojnika ter njihovo sodobnico, sopotnico in prijateljico Emo Kugler, avtorico dokumentarnega filma Od Kapelce do KUD-a, ki je leta 2012 pospremil in obeležil uradno slovo skupine od ulice. Njihovemu pogovoru lahko prisluhnete TUKAJ.

 

Reka sedmerih imen

Muke so bile bogato poplačane z radostjo


Gosta megla, ki se je vila nad Ljubljanico, je ustvarila čudovito kuliso in atmosfero za zelo uspešno premierno izvedbo novega poglavja našega interdisciplinarnega umetniškega projekta Reka sedmerih imen. V okviru tega so odlični ustvarjalci z različnih umetniških področij 20. 11. na Šuštarjevem nabrežju pri Plečnikovi zapornici obiskovalcem pripovedovali in prikazali zgodbo o Mukah in radostih Povodnega moža Ljubljanskega ter (do)končno razjasnili skrivnostno izginotje Uršike zale. Če ste predstavo zamudili, boste imeli novo priložnost, da si jo ogledate na Ani Desetnici 2022.

 

IPoP

Z ulic na dvorišča in naprej


S ciljem nagovarjanja, raziskovanja in razvoja novega občinstva, inovativnih umetniških pristopov in produkcijskih form ter drugačnih urbanih prostorov bomo v prihodnjih letih intenzivno razvijali t. i. umetniški crossroad, oziroma programske vsebine in proizvode, ki umetniško ustvarjanje prepletajo z drugimi področji. Tudi s trajnostnim urejanjem (javnega) prostora, pri čemer bo naš pomemben zaveznik IPoP – Inštitut za politike prostora. Z njim(i) smo se povezali spomladi in skupaj že sodelovali pri projektih Odprta ulica, Šolska ulica in ArtYard, o čemer poročajo TUKAJ.

 

PRENOS ZNANJA

 

KPM – Kultura po meri

Gledališče po meri šolarjev na ulični način

 

V prvem trimesečju šolskega leta 2021/22 smo z inovativnim, interaktivnim in integracijskim programom kulturno-umetnostne vzgoje KPM – Kultura po meri gostovali na kar štirih osnovnih šolah. V okviru tega smo za šolarje v Lovrencu na Pohorju (18. 10.), Zrečah (19. 10.), Vitanju (23. 11.) in Kobaridu (29. 11.) izvedli triurne praktične delavnice, na katerih so preko različnih iger spozna(va)li osnove gledališkega ustvarjanja in nastopanja na ulični način. Vse informacije o programu, ki ga lahko nadgradimo tudi z drugimi umetniškimi in/ali pedagoškimi vsebinami, najdete TUKAJ.

 

ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake

Označite na koledarju 19. april

 

Učitelje razrednega pouka, srednješolske učitelje, svetovalne delavce, pedagoge, vzgojitelje v vrtcih in dijaških domovih, učitelje podaljšanega bivanja in vse druge, ki delate z mladimi, vabimo na praktično delavnico o uporabnosti gledaliških iger in tehnik v vzgojno-izobraževalnem procesu ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake. Potekala bo 19. 4. 2022 od 9.00 do 17.00 v dvorani Dijaškega doma Tabor v Ljubljani, prijavite pa se lahko že danes – prek KATIS-a. Več informacij o programu je objavljenih (tudi) TUKAJ.

 

MEDNARODNO

 

Mesec prenosa znanja

Izobraževanja za začetnike, izkušene in vizionarje


15. 12. smo v okviru online srečanja članov mednarodne mreže za cirkuške in ulične umetnosti Circostrada v svet poslali prve informacije o ”mesecu izobraževanj”, tj. seriji 3 zaporednih intenzivnih programov neformalnega izobraževanja in usposabljanja na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti, ki jo bomo izvedli spomladi 2022. Najdete jih tudi TUKAJ. Prijave (že) zbiramo na gledalisceanemonro@gmail.com.