Art Yard

ART YARD

Španski borci (Ljubljana) // 10.-15.10.2022

 

Člani Društva Gledališče Ane Monro (v nadaljevanju GAM) smo naselje na Cesti španskih borcev v Kašlju v Ljubljani (v nadaljevanju Španski borci) prvič obiskali marca 2022, ko smo na povabilo Javnega zavoda Mladi zmaji soustvarili program ob otvoritvi Borca, njihovega tamkajšnjega skupnostnega centra za otroke in mladostnike. Med organizacijskimi srečanji smo ugotovili, da imamo komplementarne dejavnosti, ki jih vsak na svoj način izvajamo z istim ciljem – da bi povezali prebivalce sosesk(e) v trdn(ejš)o skupnost.

Javni zavod Mladi zmaji si prizadeva, da bi Borc, ki ga sicer vodijo in soustvarjajo mladi, člani Evropske solidarnostne enote, postal skupnostni center VSEH. Potencialno učinkovito orodje za to so prepoznali v projektu sosedskega gledališča Art Yard, ki smo ga v Španskih borcih skupaj izvedli med 10. in 15. oktobrom 2022. V okviru sodelovanja smo si zastavili jasen cilj: predstaviti – in morda tudi že vzpostaviti – Borca kot družabno središče, kjer se bodo srečevali, družili, spoznavali in spletali odnose, ki presegajo zgolj sosedsko (po)znanstvo, prebivalci naselja različnih generacij.

PROGRAMSKE VSEBINE


V GAM imamo večdesetletne izkušnje z organizacijo in izvedbo gledaliških dogodkov v javnem prostoru. Ljudje nanje pridejo načrtno, ali pa zgolj naključno zaidejo mimo. Toda Art Yard je projekt, v okviru katerega gledališče ljudem pripeljemo na njihovo domače dvorišče.

Premišljeno smo zato zasnovali raznolik 6-dnevni umetniško-družabni program, katerega glavni namen je bil, da vzbudi zanimanje prebivalcev, in jih aktivira. To bi nam namreč omogočilo, da:

  • vzpostavimo dialog z njimi;
  • ustvarimo ”platformo” za njihovo interakcijo in prek te spodbudimo komunikacijo med njimi;
  • jih ”naučimo” sodelovati in jim tako damo možnost/priložnost, da se bolje spoznajo.

Program je obsegal naslednje vsebine, ki so se odvijale pred Borcem, po naselju in na osrednjem igrišču v naselju: OTVORITVENA POVORKA, ŠAHOVSKI TURNIR & KLEPETALNICA, IZMENJEVALNICA, PRAKTIČNA DELAVNICA, ULIČNA PREDSTAVA, SOSEDSKI DAN.

SPLOŠNO POROČILO


Svoj prihod v sosesko smo nekaj dni pred začetkom programa napovedali s promocijskimi plakati in letak. Na pobudo članov Borca smo v distribucijo teh pritegnili tudi mladež, ki se redno druži v mladinskem centru. Prek njih smo dosegli in nagovorili njihove sosede, starše, družine, sošolce ter prijatelje. In nekateriso se bolj ali manj aktivno vključili v raznolike dnevne aktivnosti, smiselno razporejene tekom celega tedna.

Kljub dejstvu, da smo osebni stik s stanovalci navezali že spomladi, smo program Art Yard-a otvorili s povorko (10. 10.) oziroma z obhodom soseske, katere(ga) namen je bil, da oni spoznajo nas, mi pa njih. Pet umetnikov v kostumih in z različnimi rekviziti (direktor družinskega cirkusa z lajno, ‘ono” na hoduljah, artist na veliki cirkuški žogi, klovn na kotalkah in Brat Đezva s cvilečimi gumijastimi pujski) je seveda takoj pritegnilo pozornost prisotnih stanovalcev (veliko jih v celem tednu sploh nismo videli) ter uspešno in učinkovito razširilo glas o celotedenskem dogajanju. Ljudje so bili sprva sicer nekoliko zadržani, a so se hitro sprostili, in nato z veseljem poklepetali z nami, nam izrekli dobrodošlico, in povedali, da »se nas spomnijo od zadnjič«. Led je bil torej uspešno prebit.

Po toplem sprejemu smo drugi dan (11. 10.) seveda pričakovali množičen obisk stanovalcev pred Borcem, kjer smo postavili 3 x 3 m veliko šahovnico s skoraj polmetrskimi figurami. A se to ni zgodilo. ”Polje” so sicer navdušeno zavzeli otroci, tistih nekaj odraslih, ki so prišli očitno ”pofirbcat”, pa nas je zgolj pozdravilo, in odhitelo naprej. Podobno ”usodo” je doživela klepetalnica, a se nismo dali, in smo jo – v skladu z rekom ”če ne pride gora k Mohamedu, mora Mohamed h gori” – mobilizirali. Podali smo se na sprehod po naselju, med katerim smo vsaj na kratko (pa tudi če samo prek ograje) poklepetali s stanovalci, ki so bili tisto popoldne na dvoriščih in na igrišču.

Kar je za nekoga odpad, je lahko za drugega zaklad, zato nikar stvari v koš metat’, dajmo jih raje izmenjat’! To je vodilo Borčevske izmenjevalnice, ki jo Mladi zmaji bolj ali manj kontinuirano izvajajo v okviru svojega rednega programa v Kašlju. Tudi to je obiskala le peščica ljudi, zato smo šli spet na teren. Na posebej za to priložnost izdelanem vozičku smo se s ”ponudbo” še tretji dan (12. 10.) sprehodili po soseski, in dobili nekaj novih artiklov, pri čemer smo jih več uspešno izmenjali.

Člani Borca so na pripravljalnih srečanjih izrazili željo, da bi v okviru programa Art Yard izdelali pohištvo (klopi) iz odsluženih palet, na katerih bi lahko ljudje posedali, ko Borc uradno ni odprt. K temu smo četrti dan (13. 10.) uspešno pritegnili kar nekaj odraslih prebivalcev, rokave pa so z veseljem zavihali tudi otroci. Nastal je čudovit, skoraj galerijski komplet vrtnega pohištva, ki je na voljo vsem, 24 ur na dan. Kot vselej se je izkazalo, da je sodelovanje najboljši način za povezovanje, in tako smo po skupni akciji zvečer vsi skupaj prijetno utrujeni še malo posedeli pred Borcem.

V petek (14. 10.) smo na osrednjem igrišču v naselju uprizorili našo interaktivno ekološko predstavo Zadnji ulov. Predstava na zabaven način interpretira pereč aktualen problem totalnega izlova rib in vse večje onesnaženosti morij z odpadno plastiko ter ozavešča o tej tematiki. Igralci na hoduljah, odlična glasba ter atraktivni kostumi, rekviziti in scenski elementi (prava ribiška ladja, velika lutka), ki so izdelani iz recikliranih odpadnih materialov, so pritegnili številne prebivalce vseh starosti. Nekateri so si predstavo ogledali kar s svojih dvorišč, za večino pa je bila to prva izkušnja uličnega gledališča – kot so povedali: čudovita in nepozabna.

Zadnji dan (15. 10.) smo s programom (p)oživili dve prizorišči. Na osrednjem igrišču smo postavili nevsakdanje igre in igrala, izdelana iz odpadnih materialov. Ta so bila primarno namenjena otrokom, a so ”nagovorila” tudi več odraslih, ki so jih z veseljem preizkusili. Pred Borcem pa smo odprli ”pop up” kavarno, v katero smo poleg odraslih prebivalcev povabili tudi hiromantko Kirado, ki jim je na njihovo željo brala z dlani. Glas o njej se je hitro razširil po naselju in nabralo se je kar nekaj ”strank”, ki so med čakanjem na vrsto prisedle na novoizdelane klopi in se pridružile pogovoru ob kavi. Vrhunec dogajanja je bil popoldanski program. Začel se je s plesno-cirkuško predstavo Oni, s katero so plesalci plesne šole Kazina navdušili in na noge dvignili zbrano občinstvo. Po njej se je na gostujočem mobilnem mladinskem centru Ljuba in Drago odvil freestyle battle. Dinamični ritmi so k inovativnemu klepanju zabavnih rim spodbudili prisotne prebivalce vseh generacij in nekateri so celo pogumno prijeli v roke mikrofon. Sočasno se je pred Borcem nadaljevalo druženje ob pijači in prigrizkih, pekli pa smo tudi kostanj, ki so ga priskrbeli stanovalci. Pri tem so spet pomagali tako otroci kot odrasli in vsi skupaj smo preživeli čudovit dan, med katerim so po naselju odmevali glasba, smeh in klepet.

Od ponedeljka do sobote smo se torej spoznavali, si izmenjali stvari, življenjske zgodbe in šahovske trike, ter doživeli ulično gledališče. Z združenimi močmi smo reciklirali odslužene palete, žagal’, brusl’ in šraufal’. Skupaj smo švical’. Zadnji dan pa skupaj plesali na ulici, pekli in grizljali kostanj, ter v udarnih beatih prostosložno kovali rime sredi ceste. Kaj je lepšega kot to?!

ODZIVI STANOVALCEV


Projekt Art Yard ima jasen cilj – s pomočjo umetnosti spodbuditi interakcijo med prebivalci stanovanjskih sosesk ter jih povezati v trdn(ejš)o in enotno skupnost. Njegove vsebine pa kontinuirano razvijamo in nadgrajujemo oziroma dopolnjujemo na osnovi vsakokratnih izkušenj. Da bi lahko čim bolj celovito ovrednotili uspešnost in učinkovitost posamezne izvedbe, smo zadnji dan med stanovalci izvedli kratko anketo.

Rezultati te so pokazali, da je bil Art Yard všeč vsem prebivalcem naselja Španski borci. Za veliko večino je bila to povsem nova ter zanimiva izkušnja umetnosti in druženja. In kar je najpomembneje – skoraj vsi so zatrdili, da so se bolje spoznali, in da se čutijo bolj povezani, kar seveda dojemamo kot velik uspeh.

MNENJE PARTNERJA


Za mnenje o izvedbi projekta in našem sodelovanju v okviru te(ga) smo seveda povprašali tudi člane ekipe Borca, ki so zapisali tole.

»Le v pravljicah se zgodi, da princ_esa poljubi več 100 let spečo_ga princeso_ca in ta ponovno oživi ter zasije v vsej svoji lepoti. Kot izkušeni prostovoljci in ulični mladinski delavci vemo, da je oživljanje sosesk, ki so več let spale, druga zgodba. Za obujanje in oživljanje soseske Španski borci, v kateri že malo več kot leto dni deluje naš skupnostni center Borc, smo potrebovali inovativen pristop. Ko smo ga iskali, smo ”naleteli” na Art Yard, projekt sosedskega gledališča GAM. Naše poti so se prekrižale povsem naključno, a smo hitro ugotovili, da si delimo vizijo, ki je povezovanje, vključevanje in opolnomočenje. Obenem pa nam je skupno to, da se tako Borc kot Ana Monro rada igrata na ulici.

V okviru našega sodelovanja smo si zastavili jasen cilj: živost skupnosti in (še) bolj povezana soseska. Glavni namen pa je bil, da VSI stanovalci (ja, tudi “starešine”) naselja spoznajo, da je Borc prostor za vse, ne le za mlade. Člani obeh organizacij smo intenzivno spodbujali aktivno participacijo in krepili medgeneracijsko sodelovanje – tako sosedsko kot lastno. In prek te(ga) nam je v tednu dni uspelo vzpostaviti Borca kot skupnostni, odprt in dostopen prostor, ki krepi solidarnost in neguje sosedske odnose, hkrati pa v asfalt dvorišč vnaša življenje«.

VTISI (SO)USTVARJALCEV


(So)ustvarjalci programa Art Yard v naselju Španski borci so odlični umetniki, ki so vešči nastopanja v javnem prostoru in interakcije z ljudmi/občinstvom. Kljub temu je bila to zanje posebna in zelo osebna izkušnja, ki jo je ena od nastopajočih opisala takole.

»Dogodki, kot je Art Yard, so eni tistih, za katere ne veš, kako zelo jih potrebuješ in si jih želiš, dokler jih ne doživiš! Povezati ljudi s pomočjo umetnosti je vse in še malo povrhu.«

Njihove vtise oziroma zapise smo zbrali TUKAJ, strnili pa bi jih lahko v sledečih stavkih.

»Izvirno, sveže, polepša dan. Ko (za)čutiš, kako se razvija odnos in gradi zaupanje. Prijetno, sproščeno, preprosto. Domače, lepo, toplo in navdihujoče. Veselje do življenja, umetnosti in druženja. Igrivo, inovativno, pestro. Odlična organizacija, čudovita energija, želja po še.«

RAZISKAVA O KVALITETI BIVANJA V SOSESKI


Jeseni 2021, ko smo Art Yard premierno izvedli v soseski Novo Brdo (Ljubljana), je bil del programa tudi pogovor strokovnjakov z Inštituta za politike prostora (IPoP) s stanovalci o kakovosti bivanja v njej.* Ker so bili ljudje zadržani do javne razprave o tem, so IPoP-ovci nagovorili posameznike ”ena na ena” in tako razvili povsem novo metodo, t. i. intervjuvanje v prostoru.

Ta se je izkazala za zelo učinkovito, zato so jo na naš predlog marca 2022, ob uradni otvoritvi Borca, izvedli tudi v Kašlju. Poročilo o raziskavi in njenih izsledkih je dostopno TUKAJ.

Na tem mestu bi radi poudarili in izpostavili dejstvo, da lahko podatki o (ne)zadovoljstvu stanovalcev in njihovih željah/potrebah, ki jih v sodelovanju z IPoP pridobimo v okviru posamezne izvedbe projekta Art Yard, koristijo inštitucijam, ki so odgovorne/pristojne za upravljanje obstoječih in snovanje novih stanovanjskih sosesk.

*V IPoP se ukvarjajo s trajnostnim razvojem javnega/skupn(ostn)ega prostora, ustvarjanjem prostora (ang. placemaking) in raziskujejo participativne prakse v urejanju prostora. »Področje participacije se v Sloveniji razvija počasi in malo je novih načinov vključevanja skupnosti; velik delež sodelovanja s prebivalci še vedno predstavljajo zelo klasične metode, kot so na primer vprašalniki, razprave in podobno. S tem ni nič narobe, je pa s stališča pridobivanja novih javnosti/skupin nujno razvijati nove prakse vključevanja javnosti. Eden izmed načinov oziroma smeri tega razvoja je tudi večji poudarek na potencialu kulture in umetnosti v ustvarjanju prostora ter na bolj igrivem sodelovanju s stanovalci. In Art Yard kaže velik potencial za to, saj ven, v skupn(ostn)i prostor, pritegne stanovalce sosesk, ki se morda do sedaj niso povezovali oziroma vstopali v javno življenje in participativne procese.« (Aidan Cerar – IPoP v poročilu o premierni izvedbi Art Yard-a v soseski Novo Brdo, 2021)

SKLEPNE MISLI


Tako monrojevci kot zmajski borci vse, kar delamo, delamo s srcem – in za ljudi! Seme skupnosti, ki smo ga v Kašlju zasejali prvi dan projekta Art Yard, je padlo na plodna tla. (Vz)kalilo je sicer počasi in sramežljivo, a je do zadnjega dne mogočno vzbrstelo, zacvetelo in bogato obrodilo.

Izvedba projekta sosedskega gledališča Art Yard v Španskih borcih, v okviru katerega smo v to sosesko, ki je (bila) izrazito podhranjena s kulturnimi vsebinami, pripeljali gledališče na prav vsako dvorišče, in tudi na osrednje igrišče, je bila izrazito ciljno naravnana. In po zaključku lahko zapišemo, da smo cilj dosegli; celo presegli. Prej običajni bežni medsosedski pozdravi so danes namreč le še zgodovina – po novem se pozdravljamo s širokim nasmehom!

Skupaj s prebivalci smo ustvarili pozitivno, navdihujočo in produktivno zgodbo, v kateri so se prepletli radostno sodelovanje, mladost in modrost, prijateljstvo ter ljubezen/strast do ustvarjanja na ulici. Verjamemo, da je mesto lačno čarovnije, ki bi jo v vsako četrtno skupnost lahko prinesel Art Yard. Zato vsekakor vidimo potencial nadaljnjega sodelovanja in si želimo še več takih (kontinuiranih) intervencij