(P)o ANI PLAMENITI 2023!

Ana Plamenita 2023

11. 11. med 17:00 in 22:00 smo v prizorišče 11. jesenskega festivala noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita 2023 spremenili otroško igrišče Pod skakalnico, ki se nahaja ob Vodnikovi cesti v Ljubljani.

Večdnevno deževje je na njem ustvarilo ”umetno jezerce”, ob katerem se nam je porodila ideja, da bi vanj in okoli njega postavili goreče inštalacije, ki bi odsevale na gladini. K sodelovanju smo zato povabili italijansko kompanijo Opera Fiammae, oziroma umetnika Antona Bonuro, ki je z železnimi strukturami v obliki enega velikega in več manjših labodov, divjih rož in valov, na katerih je s temo zagorelo na desetine plamenov, ustvaril(a) čarobne prizore.

V skladu z rekom, manj je več, smo prizorišče zato minimal(istič)no dopolnili z najbolj prepoznavnimi ognjenimi festivalskimi elementi, ki so lampijončki iz čajnih svečk in papirnatih vrečk, iz slednjih izdelane ”lizike” ter seveda vrtni ognji, in z različnimi interaktivnimi vsebinami na njem ustvarili svetlobno-doživljajski ambient.

Za otroke so bila največja atrakcija nedvomno z led lučkami ožarjena igrala, njihove starše in druge obiskovalce festivala pa so z ritualnim ognjenim petjem, kakor so poimenovali svoje vokalne intervencije, očarali in začarali udeleženci ŠUGLE, Šole sodobnih performativnih uličnih umetnosti, ki so nastopili pod mentorstvom pedagoške vodje te, Tee Vidmar.

”Zadetek v polno” je bil goreči sod (Draga Zadnikarja) na robu gozda, v katerega so prav vsi, mali in veliki, mladi in starejši, zagreto metali listke, na katere so zapisali slabe misli in skrbi, ki so tako v trenutku izgorele. Prav tako vneto pa so prižigali čajne svečke, in jih v upanju, da se jim uresniči, kar so si ob tem zaželeli, spuščali po jezercu.

Poseben čar so dajali barvni snopi svetlobe (avtor osvetlitve je bil Borut Cajnko), s katerimi smo subtilno osvetlili drevesa v temnejšem delu prizorišča, obiskovalce vseh starosti pa je navdušil tudi Povodni mož (vanj se je preoblekel Anže Mohorič), ki se je sporadično pojavljal v vodi, oziroma iz nje. Ko se je sprehodil po bregu, in jih nagovoril, so ga otroci pozdravili z glasnimi vzkliki, ki se jih je slišalo daleč naokoli.

Z gotovostjo lahko trdimo, da je bila Ana Plamenita 2023 čudovito doživetje za vse. In če smo člani organizacijsko-izvedbene ekipe z več sto plameni in lučkami poskrbeli, da je bilo ljudem toplo pri srcu, je Tim Car poskrbel, da so se v hladnem jesenskem večeru (po)greli z (200+) brezplačnimi palačinkami, ki jih je neprekinjeno pekel skoraj 3 ure, in ob tem kuhal še čaj.

Iskriva HVALA vsem (so)ustvarjalcem, zavodu Turizem Ljubljana za finančno in promocijsko podporo, ekipi PGD Zgornja Šiška, ki je skrbela za požarno varnost, več 1000 obiskovalcem, ki ste se nam pridružili na festivalskem prizorišču, ter Luki Dakskoblerju za izjemne fotografije.


FOTOGALERIJA