Začelo se je novo poglavje REKE SEDMERIH IMEN! (11.&12.11.)

Foto: Luka Dakskobler

Reka sedmerih imen je interdisciplinaren umetniški projekt, v katerem smo povezali urbano umetnost, znanost in javni prostor. Razvijamo ga od leta 2020, pri čemer je v prvi fazi nastala predstava z naslovom Legenda o nastanku Ljubljanice (premiera septembra 2020), v drugi fazi smo izdali istoimensko knjižico (maj 2021), ki so jo zgodovinarji označili za pomemben doprinos k nesnovni kulturni dediščini, v tretji fazi pa smo ustvarili še predstavo z naslovom Muke in radosti Povodnega moža Ljubljanskega (premiera novembra 2021). V letu 2022 smo obe zgodbi povezali v atraktiven interaktiven site specific spektakel o mitski zgodovini Ljubljanice, ki ga uprizarjamo na njenem nabrežju – na Šuštarjevem nabrežju med Šempetrskim mostom in Plečnikovo zapornico, ki mu skupaj s palačo Cukrarna daje čudovito kuliso.

Ana Desetnica 2021 Ljubljana, 3. Dan
Foto: Luka Dakskobler

Premiero smo načrtovali 6. oktobra, a je zaradi obilnega deževja in posledično narasle gladine reke takrat nismo mogli izvesti, zato smo jo prestavili na 10. november – kot prolog jubilejnemu 10. festivalu noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita. Toda vreme je imelo spet svoj scenarij, in tako se je premiera odvila dan kasneje, 11. 11., kot vrhunec festivalskega večera, naslednji dan, 12. 11., pa je sledila ponovitev; obakrat ob 19:00 in v neposrednem spletnem prenosu na naši live stream platformi SIMS 2.5.

Foto: Luka Dakskobler
Foto: Luka Dakskobler

Oba večera si je predstavo na prizorišču ogledalo mnogo ljudi, skupaj pa smo našteli več kot 500 obiskovalcev, ki so jih navdušili vsi elementi predstave. Sproščena narativna pripoved (Rok Kušlan), ki ji daje vsebinsko ”ogrodje”, in prek katere spodbujamo gledalce k sodelovanju; risanje (digitalnih) ilustracij (Ciril Horjak – Dr. Horowitz) in projekcije teh na nasprotni breg, ki so rezultat interakcij(e); izvrstno animirana lutka Povodnega moža (Brane Solce, Sanja Fidler, Anže Kreč, Anže Mohorič); živa avtorska glasba oziroma pogled na mojstra za mešalno mizo (Goran Završnik) in kontrabasista (Žiga Golob); ter dih jemajoč zračni nastop najstniške umetnice (Ronja Štruklej Kreč), ki je nedvomno vrhunec celotnega spektakla.

Foto: Luka Dakskobler
Foto: Luka Dakskobler

Navdušenje so gledalci z glasnimi vzkliki izražali že med predstavo, po zaključku pa so se odličnim ustvarjalcem z različnih umetniških področij zahvalili in poklonili še z dolgim in močnim aplavzom. In kar je najpomembneje, ves čas so se aktivno vključevali ter skupaj z njimi soustvarili čudoviti jesenski doživetji.

25. Ana Desetnica 2022 Ljubljana, 1. Dan
Foto: Luka Dakskobler

Vsebinsko je Reka sedmerih imen zgodba o moči sovraštva in ljubezni, ki (te)ga premaga. Je domišljijska urbana legenda v dveh dejanjih. Prvo dejanje je pripoved o Krimskem možu, godrnjavem divjaku, ki je imel nadnaravne moči in hčerko Anico. Ko se ta zaljubi v fanta, po imenu Ljubo, njenega očeta popade tak bes, da ju izžene. Posledica tega je nastanek reke Ljubljanice in mesta Ljubljana. Drugo dejanje pripoveduje o mlajšem bratu Krimskega moža, ki je bil med kolegi velikani (po)znan kot Povodni mož Ljubljanski. Njegov vsakdanji mir kalijo ljudje, ki veseljačijo na splavih in smetijo reko – njegov dom – zato se jim želi maščevati. Zgodba o njem med drugim odkriva tančico skrivnosti z nikoli povsem pojasnjenega izginotja Uršike zale pod njeno gladino.

Ana Desetnica 2020 2. Del 1. Dan
Foto: Luka Dakskobler

Reka sedmerih imen na inovativen in atraktiven način prepleta performativno, glasbeno in vizualno umetnost ter izpostavlja mitsko zgodovino Ljubljanice in kulturno dediščino/arhitekturo mesta. Je novo, drugačno in posebno poglavje umetniškega in družbenega angažmaja Gledališča Ane Monro v javnem prostoru, oziroma urbane kulture in turistične ponudbe v mestu, ter obenem naš poklon mojstroma Plečniku in Prešernu. Poleg interdisciplinarnosti ji poseben pečat daje medgeneracijsko sodelovanje najstniških, izkušenih in ”veteranskih” ustvarjalcev.

Na tem mestu se iskreno zahvaljujemo tudi vsem ostalim (so)ustvarjalcem, ki so navedeni TUKAJ, za njihov doprinos; gasilcem in gasilkam GD Ljubljana Mesto za varovanje na vodi; ter seveda Javnemu zavodu Turizem Ljubljana, da je finančno podprlo premierno uprizoritev in ponovitev. Nadejamo se nadaljnje podpore, s katero se bomo lahko v prihodnosti potopili še globlje pod gladino in v zgodovino Ljubljanice, za katero menimo, da smo s projektom Reka sedmerih imen uspešno dokazali, da je čudovit naraven in tekoč amfiteater, ki mu na svetu ni enakega.

Foto: Luka Dakskobler
Foto: Luka Dakskobler