Izpostavi Se V Javni Prostor 4

izPOSTAVI se V javni PROSTOR 4


LJUBLJANA (SLO), 26.6.-4.7.2023


PAKOŠTANE (HRV), 11.-19.8.2023


BEOGRAD (SRB), 16.-24.9.2023

 

Gledališče Ane Monro (SLO), Sign Dance Collective International (HRV) in Cirkusfera (SRB) smo v okviru mladinske izmenjave, ki je potekala v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, 21 mladim (od 15 do 30 let) iz teh držav omogočili, da izkoristijo poletje za nepozabno ustvarjalno doživetje – na ulici v mestu (Ljubljana), v obmorskem letovišču (Pakoštane) in v cirkuški vasi (Beograd).

Udeleženci programa treh mladinskih izmenjav so spoznavali in raziskovali različne performativne discipline ter možnosti in potenciale povezovanja oziroma stapljanja teh; pridobivali znanje in veščine pod vodstvom izkušenih mentorjev ter si ogledali festivala Ana Desetnica in CirkoBalkana.

Poleg kreativnosti in umetniških kompetenc so razvijali in (o)krepili tudi komunikacijske veščine (komunicirali so v slovenskem, hrvaškem srbskem, angleškem in znakovnem jeziku), dobili priložnost za medkulturno spoznavanje in povezovanje ter za osebnostno rast (gradnja samozavesti, spodbujanje samoiniciativnosti, sposobnost (so)delovanja v skupini ipd.).

V Ljubljani je bil pedagoški poudarek na sodobnem cirkusu (mentorja Vladana Manić in Milan Manić / SRB) in gledališču znakovnega plesa (gibalno in pripovedno gledališče interpretirano z znakovnim jezikom, mentorja Isolte Avila / KUB in David Bower / VB), interakciji z javnim prostorom in ljudmi v njem, improvizaciji ter gradnji karakterja. Udeleženci so se lahko preizkusili tudi v žonglaži z zvočnimi rekviziti (t. i. zvočni cirkus, mentor Vincent de Lavenère / FRA) in v akrobatskem plesu (mentorji iz Cie. Hold-up & Co. / FRA), ter se (na)učili inovativnega kadriranja in kreativnega streamanja – z uporabo našega orodja SIMS, s katerim s(m)o v okviru projekta Festivalska TV v 4-kamernem formatu prek spleta neposredno prenašali del programa Ane Desetnice v Ljubljani (mentor Anže Mohorič / SLO).

V Pakoštanah so nadalje spoznavali gledališče znakovnega plesa in se urili v t. i. performativni vokalizaciji (kako uporabiti glas in telo kot inštrument, orodje za umetniško izražanje, mentorici Isolte Avila / KUB in Tea Vidmar / SLO) – tako na kopnem kot v morju.

V Beogradu so poleg performativnih, ulično-gledaliških (mentorja Goro Osojnik in Anže Mohorič / SLO) usvajali akrobatske veščine – kot posamezniki in v skupini, na tleh in v zraku, med drugim na letečem trapezu (pod mentorstvom članov Ecole de cirque Turbul / FRA), se urili v manipulaciji predmetov (mentorja Vladana Manić in Milan Manić / SRB) ter spoznavali tehnike klovnade (mentor Jabber Daniel Bonfil / FRA).

Rezultate svojega raziskovanja so vsakokrat predstavili v javnem prostoru: na (mestni) ulici, plaži in tržnici.

 

Projekt mladinske izmenjave je koordiniral Anže Mohorič, sofinancirala pa sta ga program Evropske unije Erasmus+ in Zavod za razvoj mobilnosti mladih MOVIT.