ANA DESETNICA 2021: Še znamo biti skupaj?

A10 2021 Jpg (2)

24. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica 2021 bo potekal pod sloganom Še znamo biti skupaj?.

Ideja tega se je porodila ob izkušnji iz leta 2020, ko se je zdelo, da po (pre)dolgi zaustavitvi javnega življenja zaradi epidemije vsi komaj čakamo, da se ponovno (z)družimo, a se je izkazalo, da smo se v obdobju, ko so nam prepovedovali fizično bližino, nalezli tudi socialne distance in se preprosto odtujili drug od drugega!

Pred letošnjim festivalom zato sebi in vam postavljamo vprašanje: ali še zmoremo zdržati kratek čas v družbi in bližini ljudi, ki jih ne poznamo, oziroma, ali si to sploh (še) želimo?

Atraktiven, sporočilen in žanrsko raznolik umetniški program bo od 25. 6. do 4. 7. gostoval v 11 mestih (Maribor, Kamnik, Gornja Radgona, Nova Gorica, Šoštanj, Ljubljana, Krško, Novo mesto, Sežana, Logatec in Novo mesto), na ulicah teh pa si boste lahko brezplačno ogledali nastope več kot 70 odličnih umetniških ustvarjalcev iz Slovenije, Italije, Nemčije, Španije, Nizozemske, Francije, Švice, Čila, Gane, Velike Britanija in Kolumbije.

Del programa bomo prvič neposredno prenašali prek spleta – v formatu SIMS (sinhroni interaktivni multi stream), ki omogoča ogled dogodka (tudi za nazaj) skozi 4 različne perspektive in igrivo izkušnjo menjavanja teh, zato uporabniku ponuja drugačno, privlačno in edinstveno doživetje ulične umetnosti, ki ga lahko (so)ustvari sam.

V Ljubljani (30.6.-3.7.) bo festival potekal ob Ljubljanici, pri Cukrarni (med Plečnikovimi zapornicami Fabianijevim mostom). V okviru programa se bodo med drugim odvili finalni izbor za mednarodno nagrado odličnosti urbANA ljubljANA 2021, interdisciplinarni umetniški spektakel Reka sedmerih imen, v Sloveniji še nikoli viden robotski spektakel in pohodni gledališki performans Dante 453, ki smo ga ob 700. obletnici smrti Danteja Aligherija v Gledališču Ane Monro ustvarili v koprodukciji z našim partnerskim festivalom Approdi (ITA).

Posebna novost je program P2P, v okviru katerega bomo trem umetniškim skupinam/ustvarjalcem ponudili možnost t. i. peer to peer učne metode, pri kateri gre za izmenjavo znanj in izkušenj med ”enakovrednim” udeleženci, njihove predstave pa si boste lahko v središču mesta še enkrat ogledali od 4. do 7. 7.. 

Na festivalskem prizorišču bomo že peto leto zapored ustvarili ambient Dnevne sobe, v katerem bomo gostili tudi knjigarno.

Pridružite se nam na ulicah!

 

FESTIVALSKI PROGRAM