Ali veste, kako je nastala LJUBLJANICA?

Rsi 1

Z velikim veseljem in ponosom sporočamo, da je luč sveta ugledala knjižica Legenda o nastanku Ljubljanice / Reka sedmerih imen, ki smo jo ustvarili v okviru našega raziskovalnega inkluzivnega interdisciplinarnega umetniškega projekta Reka sedmerih imen!

Legenda o nastanku Ljubljanice je nastala kot plod domišljije njegovih ustvarjalcev, poseben pečat pa so ji nedvomno vtisnile izjemne (digitalne) ilustracije, v katerih jo je upodobil priznani umetnik Ciril Horjak – dr. Horowitz.

V knjižici, ki je sestavljena iz dveh delov, smo strnili tudi najpomembnejše informacije o projektu, ter jih pospremili s čudovitimi fotografijami Luke Dakskoblerja, ki je septembra 2020 dokumentiral otvoritveni spektakel ob Ljubljanici, na katerem smo Reko sedmerih imen predstavili javno(sti).

Po besedah direktorja priznane založbe in knjigarne Buča, kjer bo knjižica v prodaji od 21.6., in ki bo poskrbel(a) tudi za njeno distribucijo po drugih knjigarnah in knjižnicah po vsej Sloveniji, je Legenda o nastanku Ljubljanice všečen primer nesnovne kulturne dediščine, po mnenju zgodovinarjev pa pomemben doprinos k bogati zgodovini reke, s katero je najtesneje povezan tudi človek, ki se je v njenem porečju naselil že pred tisočletji.

Vabljeni, da knjižico v roke vzamete tudi vi, obenem pa vas prisrčno vabimo, da se nam 30. junija ob 22.15 pridružite na novi uprizoritvi predstave Reka sedmerih imen, in legendi o nastanku Ljubljanice prisluhnete oziroma si jo ogledate v živo. Predstava bo sklenila prvi večer 24. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2021, ki bo gostoval(a) – kje drugje kot – ob Ljubljanici (med Fabianijevim mostom in Plečnikovimi zapornicami).

Potopite se v zgodovino Ljubljanice tudi vi ter skupaj z nami odplujte do njenih začetkov!