Vse najboljše ANA MONRO!

Gam

17. decembra 1981 sta Andrej Rozman Roza in Marko Kovačič ustanovila Gledališče Ane Monro. Poleg njiju so bili najpomembnejši obrazi te majhne, a izrazno in umetniško močne gledališke skupine, ki je aktivno ustvarjala za ulico in nastopala na ulicah okroglih 30 let še: Borut Cajnko, Mojca Dimec, Primož Ekart, Janez Habič, Breda Krumpak, Drago Milinović, Matjaž Ocvirk, Goro Osojnik, Žiga Saksida, Sebastjan Starič in Gorazd Žilavec.

Umetniki GAM so prvo avtorsko produkcijo na ulici uprizorili leta 1982, v treh desetletjih pa so ustvarili skoraj 50 predstav, s katerimi so se predstavili občinstvu širom po Sloveniji, nekdanji Jugoslaviji, Evropi in svetu. Produkcijske vrhunce GAM do leta 2012, ko je originalna umetniška skupina uradno sklenila svojo bogato ustvarjalno pot, si lahko ogledate TUKAJ.

Umetniška skupina GAM je pomembno vplivala na razvoj gledališča na Slovenskem. Poleg  uličnega gledališča so njeni člani v slovenski prostor namreč vpeljali tudi gledališko improvizacijo, ki sedaj tako dobro deluje v okviru Improlige in Šile, pa recimo jedko satiro, ki jo je začel razvijati eden od ustanoviteljev Andrej Rozman Roza, pozneje pa so jo mediji poimenovali t. i. monrojevski humor oz. monrojevstvo. Pomembno vlogo so imeli tudi pri vzpostavitvi nekdanjega kulturnega centra KUD France Prešeren v Ljubljani.

Leta 1990 so člani umetniške skupine GAM svoje sodelovanje formalizirali in se združili v Društvo Gledališče Ane Monro, z namenom profesionalizacije uličnega in (drugih) mejnih zvrsti gledališča, a vedno z namenom ustvarjanja, popularizacije, izobraževanja in mednarodnega uveljavljanja k občinstvu odprte uprizoritvene umetnosti. Društvo GAM od svoje ustanovitve naprej deluje v duhu in v okvirih smernic, ki so jih začrtali ustanovitelji.