Tabletol Skatla

TABLETOL je zdravilo, ki vsebuje tabletin, izredno učinkovito substanco, ki uspešno zmanjšuje simptome nevropatske obarvanosti oziroma kolorizacije.

Strokovnjaki, nevrologi in psihiatri so dolgo časa mislili, da je nevropatska kolorizacija del t. i. karakterja človeka in je kot taka nespremenljiva lastnost posameznika. Po ljudsko bi se temu reklo, da so eni pač sitni, drugi zabavni, tretji pa melanholični in da se njihov značaj odraža tudi pri sporazumevanju s soljudmi. Vendar pa klinične raziskave kažejo, da je nevropatska kolorizacija posebno bolezensko stanje, ki je posledica zaviranja pretoka živčnih signalov v tistem delu možganov, ki so odgovorni za dojemanje čustev in medčloveških odnosov.

Proces zaviranja pretoka signalov povzroči t. i. obarvanje oziroma kolorizacijo pacientovega pogleda na svet. Sam izraz obarvanje je bil povzet po ljudskem reklu, da ljubezen obarva svet v rožnato. Analogno tudi bolnik vidi svet in ljudi okoli sebe enobarvno. Reakcija na tovrstno obarvanost se odraža tudi pri bolnikovem delu in vsakdanjem življenju, saj je njegova komunikacija obtežena s kolorizacijo, ki v večini primerov inhibira primeren način  komuniciranja s sodelavci in soljudmi.

Nevropatska kolorizacija je lahko blaga, zmerna ali huda. Opišemo in merimo jo z različnimi vprašalniki in opazovanji pacientovega vedenja, pri čemer uporabljamo lestvico od 1 do 10 (1 pomeni minimalno kolorizacijo z zelo rahlo motnjo komunikacije, 10 pa pomeni popolno inhibicijo komunikacije, ki jo nekateri označujejo kot popolno samozaverovanost in aroganco). Bolniki simptome nevropatske kolorizacije opisujejo z besedami: vsi so proti meni; noben ni tako dober kot jaz; vsi samo sitnarijo; vedno vidim le sebe; vsi drugi so brezvezniki in podobno

Nevropatska kolorizacija pomembno zmanjšuje kakovost življenja bolnikov in njihovih bližnjih. Pri bolnikih z nevropatsko kolorizacijo zdravnik pogosto ugotovi tesnobo, depresijo in motnje spanja. Prvotni cilj zdravljenja je zmanjšanje nevropatske kolorizacije na najmanjšo možno mero, čeprav se nevropatska kolorizacija le redko povsem razbarva. Pomemben končni cilj zdravljenja tako postane izboljšanje kakovosti bolnikovega življenja, s tem pa tudi njegovih bližnjih in okolice. Običajne metode zdravljenja nevropatske kolorizacije s fizičnimi aktivnostmi in poglobljenimi razgovori niso učinkovite, saj je okvara fizična in je treba efekt ožanja živčnih poti zdraviti z uporabo medikamentov, zato zdravstvenim delavcem priporočamo udeležbo na izobraževanju o nevropatski kolorizaciji in predstavitvi zdravila Tabletol.

———————————————————————————————————————————————————

TABLETOL je prvo zdravilo v Sloveniji, ki poseduje dovoljenje za uporabo pri zdravljenju nevropatske kolorizacije. Pakiran je v praktični plastični embalaži po 100 dražejev, ki zadostuje za 30 + 3 dni zdravljenja (10 % GRATIS)

Sestava:  posamezni draže vsebuje 4 mg tabletina (dietil demizogin sulfat) ter nevtralne substance rižev škrob in aksorbinsko kislino. Indikacije: Tabletol je indiciran za zdravljenje nevropatske kolorizacije pri vseh stopnjah in oblikah te bolezni. Odmerjanje in način uporabe: Zdravilo je priporočljivo jemati peroralno pred obrokom. Običajni odmerek je ena dražeja, trikrat na dan. Zdravilo je primerno tudi za začetno zdravljenje. V primeru hujše stopnje kolorizacije (nad 7 stopnjo standardne lestvice) je mogoče dozo podvojiti. Kontraindikacije: Preobčutljivost na rižev škrob. Sočasno jemanje zdravila Tabletol in zdravil, ki vsebujejo aliskiren, je kontraindicirano pri bolnikih s sladkorno boleznijo ali ledvično okvaro (hitrost glomerularne filtracije <60ml/min/1,73m2). Posebna opozorila in previdnostni ukrepi: Med jemanjem zaviralcev ACE so poročali o kašlju. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo je priporočljiva pavza vsaj en mesec pred nadaljevanjem terapije. Medsebojno delovanje z drugimi zdravili in druge oblike interakcij:  Ni poročil o kakršnih koli težavah. Plodnost, nosečnost in dojenje: Zdravilo je kontraindicirano v drugem trimesečju nosečnosti. Neželeni učinki: Zardevanje ter neprijetni spomini na osebne reakcije v preteklosti. Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom: GAMmedica Slovenia, farmacevtska divizija Gledališča Ane Monro, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, Slovenija Način izdajanja zdravila: Samo na zdravniški recept

Dodatna indikacija: ker gre za zdravilo, ki vnaša spremembo v osebnostni razvoj bolnikov, je zdravilu dodana aroma, ki bolnika osrečuje. Za zdaj so na voljo štiri arome – pomaranča, evkalipus, menta in likviricija.