Zgodovina

Zgodovina produkcije

Gledališče Ane Monro (GAM) sta 17. decembra 1981 ustanovila Andrej Rozman Roza in Marko Kovačič. Poleg njiju so bili najpomembnejši obrazi te majhne, a izrazno in umetniško močne gledališke skupine, ki je aktivno ustvarjala za ulico in nastopala na ulicah po vsem svetu do leta 2012 še: Borut Cajnko (danes tudi vodja tehnične in izvedbene ekipe vseh festivalov GAM), Mojca Dimec, Primož Ekart, Janez Habič JohnnyBreda Krumpak, Drago Milinović, Matjaž Ocvirk (danes gostujoči igralec in sodelavec), Goro Osojnik (danes direktor društva GAM, umetniški vodja festivalov in ravnatelj ŠUGLE), Žiga Saksida, Sebastjan Starič, Gorazd Žilavec.

Umetniki GAM so prvo avtorsko produkcijo na ulici uprizorili leta 1982, v treh desetletjih pa so ustvarili več kot 50 predstav, s katerimi so se predstavili občinstvu širom po Sloveniji, nekdanji Jugoslaviji, Evropi in svetu.

Umetniška skupina GAM je pomembno vplivala na razvoj gledališča na Slovenskem. Poleg  uličnega gledališča so njeni člani v slovenski prostor namreč vpeljali tudi gledališko improvizacijo, ki sedaj tako dobro deluje v okviru Improlige in Šile, pa recimo jedko satiro, ki jo je začel razvijati eden od ustanoviteljev Andrej Rozman Roza, pozneje pa so jo mediji poimenovali t. i. monrojevski humor oz. monrojevstvo. Pomembno vlogo so imeli tudi pri vzpostavitvi nekdanjega kulturnega centra KUD France Prešeren v Ljubljani.