Nagrada odličnosti URBana LJUBLJana 2020 za POT V TADAM in UPS!

Nagrajenci In člani žirije (foto Luka Dakskobler)

V nedeljo, 20. septembra, je Gledališče Ane Monro podelilo že četrto mednarodno nagrado za odličnost v uličnem gledališču. Nagrado URBana LJUBLJana 2020 za najboljšo predstavo slovenskih ali v Sloveniji delujočih uličnih ustvarjalcev sta prejeli dve umetniški skupini – Globus Hystericus za Pot v Tadam in Gledališki pevski zbor za UPS!

Člani mednarodne  žirije, ki so jo sestavljali Katjuša Kovačič (SLO), ulična performerka in ustvarjalka; Silvia Viviani (ITA), ulična performerka in ustvarjalka; Bruno Costa (POR), organizator in selektor festivala Bùssola, Goro Osojnik (SLO), predsednik društva Gledališče Ane Monro in direktor festivala Ana Desetnica ter Matej Štalcer (SLO), predstavnik občinstva oziroma t. i. glas ljudstva, sicer pa dolgoletni spremljevalec in fotodokumentarist festivala, so  v utemeljitvi nagrade povedali, da so jo enakovredno razdelili, ker so »želeli nagraditi dolgoletno kvalitetno delo ustvarjalcev predstave Pot v Tadam«, s katero od leta 2014 uspešno gostujejo po Sloveniji in v tujini, in »spodbuditi in omogočiti nadaljnji razvoj mlade in izredno inovativne predstave UPS!«, ki je premiero doživela na festivalu Ana Desetnica 2019, in za katero verjamejo, da se ji prav tako obeta uspešna pot po ulicah v širšem mednarodnem prostoru.

Kot je dodal Goro Osojnik, je bilo 8 predstav, ki so se uvrstile v finalni izbor za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020, »žanrsko zelo raznolikih«, in ob tem poudaril, da so bile nenagrajene predstave »prav tako izjemno kvalitetne, predvsem pa uprizorjene na zelo visokem nivoju«.

V finalni izbor za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020, ki je od 17. do 20. septembra potekal v Ljubljani na 23. mednarodnem festivalu uličnega gledališča Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, 2. del se je uvrstilo 8 umetniških skupin/ustvarjalcev:

 

– Plesalci plesne šole Kazina & Ada Kogovšek, Oni;

– Globus Hystericus; Pot v tadam;

– Camilo Acosta Mendoza, Migrantour – Razpoke v asfaltu;

– Aerial circus, Miror;

– Kolektiv Tretja roka, Čoln;

– Gledališki pevski zbor, UPS!,

– UnderTree, Izruvani;

– Čupakabra, Šola za zmaje.

 

Iskrene čestitke vsem finalistom in seveda nagrajencem!

 

Foto: Luka Dakskobler

Globus Hystericus (od Leve Proti Desni Alla Abramova, Alenka Marinič, Justin Durel, Anja Bezlova) Foto Luka Dakskobler)

Gledališki Pevski Zbor (od Leve Proti Desni Vesna Godler, Brigita Marko, Tea Vidmar, Delajda Didi Solin, Teja Bitenc, Rok Hrovat, Zadaj Teja Saksida) Foto Luka Dakskobler)

Nagrada 1