Cb 2

CirkoBalkana v Ljubljani

Na povabilo Gledališča Ane Monro je v okviru sodelovanja z Ano Desetnico 2018 od 28. junija do 7. julija 2018 v Ljubljani gostovala srbsko-hrvaška umetnostna iniciativa CirkoBalkana. V njihovem rdečem cirkuškem šotoru, ki je stal v Parku slovenske reformacije (bivšem Argentinskem parku), se je med 28. junijem in 1. julijem odvila festivalska predpremiera, od 4. do 7. julija pa je bil šotor eno od osrednjih festivalskih prizorišč.

Cilj projekta CirkoBalkana je promocija sodobnih cirkuških umetnosti preko poučevanja in predstav pod streho cirkuškega šotora, ki vsem, ki gojijo ljubeč odnos do cirkusa ali drugih vrst performativnih umetnosti, nudi prostor za vadbo, ustvarjanje in nastopanje. V Ljubljani si je občinstvo med drugim lahko ogledalo 7 regionalnih cirkuških predstav: CirkoBalkana (CRO/SRB) / KAOS KABARET, EX-teater (SLO) / #MANIFESTO, Nikolina Komljenović (CRO) / OBJEKT PREHAJA V SUBJEKT #HRBTENICA, Dromocosmicas (GRE) / VAGOR & BELLAVITA, Aerial cirkus (SLO) / SOMIRU in AQUARIOM, Cirkusarna NaokROG (SLO) / RUTINA.

V šotoru se je odvil tudi t.i. open stage večer, na katerem so se predstavili naslednji umetniki: Tea Vidmar / I LONG TO BE A PRIMADONA, Mojca Rakipov / LETEČI KLOBUKI IN PLES, Ana Lekše & Katarina Krapež / MALI (PO)DVIGI VELIKIH UPOV, Oton Korošec / PIJEVO ŽONGLERSKO ŽIVLJENJE, Eva Mueller / LARGO, Przemyslaw Marciniak / SKICA in Danijela Zajc / SAN.

Šotor, ki običajno sprejme do 150 obiskovalcev, so v času programa v Ljubljani obiskovalci vsakič napolnili dobesedno do zadnjega kotička, da bi si lahko predstave ogledalo še več ljudi, pa so gostitelji večkrat odprli tudi stranska ”vrata”.

Cb čao

Cb 1

Cb 4

Cb 5