Q3

25. ANA DESETNICA

24.6.-3.7.2022

 

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki že četrt stoletja ohranja javni prostor odprt za umetnost in ljudi, v jubilejnem letu na ulice prihaja pod sloganom SPET V STIKU!  Osnovna tema/koncept oziroma rdeča nit 25. izvedbe je namreč izpostaviti socialno povezanost kot izginjajočo dobrino, kar je posledica spremenjenih življenjskih navad, ki smo jih razvili v dolgem obdobju epidemije in z njo povezanih omejitev druženja ter javnega življenja. Poslanstvo festivala, ki je povabiti ljudi k srečevanju in sproščenemu kulturnemu druženju v javnem prostoru brez vsakršnih omejitev in delitev, ter jih za kratek čas povezati v skupnost, je zato letos še bolj pomembno kot kadarkoli prej.

V Ljubljani bo gostoval(a) na obeh bregovih Ljubljanice (med Šempetrskim in Fabianijevim mostom, v neposredni bližini novega kulturnega centra palača Cukrarna), v času tega pa bomo (prvič) odprli prehod nad Plečnikovo zapornico in omogočili obiskovalcem, da prečijo Ljubljanico preko te monumentalne zgradbe. Z izbiro lokacije se želimo pokloniti 150. obletnici rojstva mojstra Jožeta Plečnika, velikana slovenske arhitekture, ki je posebno pozornost v svojem opusu posvetil reki, oziroma njenim bregovom, mostovom in regulaciji, obenem pa bomo tako na konkreten in simbolen način povezali festival z mestom in reko.

Na tem osrednjem festivalskem prizorišču se bo od 29. 6. do 2. 7. v poznopopoldanskih in večernih urah odvil atraktiven umetniški program. V jubilejnem letu smo ga zasnovali zelo premišljeno in vanj vključili najboljše slovenske in v Sloveniji delujoče ulične ustvarjalce, ki se bodo v okviru tega potegovali za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2022, ter bisere sodobne mednarodne produkcije na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti, kot so Smučarska odiseja (Bratri v tricku, ČEŠ), D_Construction (Cie Dyptik, FRA), Labirint (Antagon TheaterAKTion, NEM). Na Šuštarjevem nabrežju načrtujemo tudi ponovitvi obeh delov našega interdisciplinarnega umetniškega projekta Reka sedmerih imen.

Do prizorišča bodo obiskovalce vodila festivalska obeležja in smerokazi, in sicer vse iz središča mesta oziroma od Tromostovja, kjer se bo prvi večer odvil programski vrhunec – otvoritveni akrobatski poetični spektakel Quadro svetovno znane italijanske umetniške skupine eVenti Verticali. Ta se bo dogajal v zraku, na strukturi, ki bo visoko nad reko obešena na vrvi žerjava, in ki s svojo geometrijo tudi sama deluje kot arhitekturni element, ter tako še dodatno poudarja Plečnikovo izjemno zapuščino. Obiskovalci si ga bodo lahko ogledali z vseh treh mostov in obrežij Ljubljanice.

Festivalski program v Ljubljani bomo deloma neposredno prenašali prek spleta, na večkanalni digitalni platformi SIMSsinhroni interaktivni multi stream (sims.anamonro.si), ki smo jo v letu 2021 razvili kot odgovor na epidemiološke omejitve javnega življenja in prireditev v javnem prostoru preteklih dveh letih. Atraktivne ulično-gledališke, cirkuške, ognjene, plesne in druge žanrsko raznolike predstave si bodo lahko tako prvič v četrt stoletni zgodovini festivala ogledali ljubitelji sodobnih performativnih uličnih umetnosti po vsem svetu – bodisi od doma, ali kjerkoli pač takrat bodo.

Poleg že omenjenega finalnega izbora za mednarodno nagrado odličnosti, bodo v okviru festivala v Ljubljani med drugim potekali še mednarodni simpoziju z naslovom Prihodnost festivalov v javnem prostoru (v prostorih Slovenskega gledališkega inštituta – SLOGI v Ljubljani), interni strokovni mednarodni program P2P, ki je zasnovan po metodi peer to peer, ter delavnica kritiškega pisanja Ulična kritika.

V jubilejnem letu se bomo torej poklonili preteklosti in obenem jasno začrtali prihodnost. Prepletli bomo izkušnje in vizije, tradicijo in nove tehnologije, in kar je najpomembnejše – v javnem prostoru bomo spet ustvarili prepoznaven festivalski ambient ter ga za kratek čas spremenili v oder urbane kulture/sodobnih performativnih uličnih umetnosti in prostor srečevanja, druženja, povezovanja in sodelovanja najširših množic.

S tem ciljem bomo umetniški program že šesto leto zapored nadgradili z družabnim konceptom Dnevna soba, oziroma ga dopolnili in/ali prepletli z različnimi zabavnimi, interaktivnimi in inkluzivnimi aktivnostmi ter vsebinami, ki bodo nagovorile in pritegnile najbolj raznoliko občinstvo. Posebno priložnost za druženje seveda predstavlja festivalski jubilej, ki ga bomo skupaj z obiskovalci obeležili in proslavili 3. 7. na veliki (rojstnodnevni) zabavi z živo glasbo.

Prepričani smo, da bomo spisali še eno čudovito ulično zgodbo in ustvarili nepozabno poletno doživetje, ki bo tako nam, kot obiskovalcem ter drugim gostom, umetnikom in mestu samemu še dolgo ostalo v lepem spominu.

Se kmalu vidimo na ulici!


Festivalski program jubilejne 25. Ane Desetnice 2022 bo gostoval tudi na ulicah in trgih vsaj desetih drugih slovenskih mest: v Mariboru (Glavni trg), Šoštanju (Glavni trg), Kamniku (Glavni trg in Kreativna četrt Barutana), Novi Gorici (ploščad Silvana Furlana in pred SNG Nova Gorica), Krškem (Staro Krško), Gornji Radgoni (park Trate), Sežani (pri Kosovelovem domu), Ilirski Bistrici (vrt Sokolovskega doma), Slovenj Gradcu (dvorišče dvorca Rotenturn), na več lokacijah v Logatcu (en dan na vaških trgih v vaseh Rovte, Hotedršica in Laze, dva dni pa v parku pred Gradom Logatec), ter na Ptuju (v trikotniku med Mestnim trgom, Mestno tržnico in Slovenskim trgom).

Na tem mestu želimo izpostaviti dejstvo, da v Logatcu in na Ptuju ANA DESETNICA gostuje v okviru participativnega proračuna, se pravi da so nas tja povabili prebivalci sami, kar razumemo kot posebno priznanje festivalu kot dogodku, ki je prvenstveno namenjen lokalnemu občinstvu, seveda pa so zelo dobrodošli tudi (domači in tuji) obiskovalci mesta.