Ana Desetnica 2018 Ljubljana, 2. Dan

Šola za ulico, lekcija za življenje

 

»Na ŠUGLI sem definitivno pridobil veliko samozavesti, ki mi dobro služi tako ali drugače, tudi med prevajalskim delom. Spoznal sem cel kup zelo kul ljudi, kot občasnemu pravljičarju pa mi od naučenih veščin največ pomaga stik s publiko. Seveda si pa poleg tega tudi na vsaki zabavi velik frajer, če znaš malo žonglirati.« (Vid Sever, 1. generacija)


»Moja prva misel na ŠUGLO je, da sem v okviru te spoznala Teo in Rado, ki sta še danes moji najbližji prijateljici in pogosto tudi soustvarjalki. Nadalje pomislim na festival Ana Desetnica in druge dogodke Gledališča Ane Monro, na katerih smo imeli udeleženci priložnost nastopati in tako pridobivati dragocene izkušnje. Kontinuiran proces učenja in ustvarjanja na ŠUGLI mi je dal veliko znanja, obenem pa je bil zame osebno predvsem odrivni korak za nadaljnje izobraževanje, motivacija za “še”. Vsekakor si takrat nisem mislila, da bom nekoč samozaposlena v kulturi kot performerka in celo mentorica na ŠUGLI.« (Polona Prosen, 2 generacija)


»Na ŠUGLI sem ugotovila, da je dobro in pomembno (znati) biti tiho in zares slišati. Zanimivo, kako lahko samo ena odločitev nekoga, popolnoma spremeni življenje drugega. Res ne vem, kako, s kom in zakaj bi danes obstajala brez ŠUGLE, ki mi je že pred desetimi leti svet pobarvala mavrično. Svet, ki bi brez nje ostal siv in nesprejemajoč. To je bila najboljša odločitev v mojem življenju. Program ŠUGLE bi moral biti obvezen del učnega programa v srednjih šolah.« (Delajda Didi Solin, 3. generacija)


»Kaj mi je dala ŠUGLA? Ritem brez ritma, fokus kaotičnega, odtis osebnega v neosebnem, strogo resnost v smešnem. Zdravo pamet ob popuščanju spon iskrive norosti.« (Nina Jereb, 3. generacija)


»ŠUGLA me je naučila, da lahko vsak doda kvaliteto v lonec ustvarjanja. Zame je bila to življenjska šola, ki mi še danes omogoča obogatitev sebe v odnosu s svetom.« (Žan Ivanjko, 3. generacija)


»Moji spomini na ŠUGLO so zelo lepi predvsem zaradi ljudi, ki sem jih tam spoznal. Obenem pa se mi zaradi te izkušnje še danes ni problem preobleči na ulici in/ali vprašati popolnega neznanca karkoli mi pade na pamet.« (Rok Hrovat, 4. generacija)


»ŠUGLA mi je dala mali vpogled v nepregledne, neskončne dimenzije teatra. Ter priložnost, da spoznam, kaj me zanima, in kaj me ne. V čem sem dobra in kaj mi je (v) izziv. Omogočila mi je tudi stik s pogumnimi, navdihujočimi, super kreativnimi, karizmatičnimi, modrimi, zabavnimi, iskrenimi ljudmi. Predvsem pa me je naučila ceniti in do neba častiti igrivost.« (Doris Barat, 5. generacija)


»Meni je ŠUGLA dala izkušnjo povezane ekipe, čeprav smo v skupini bili zelo različni profili. Dala mi je izkušnjo sproščenega poguma in varno okolje, kjer sem lahko veliko vadila, in v praksi preizkušala, kako lahko neko preprosto akcijo izpeljem na različne načine. Super okolje tudi za “kiksanje”, ali tiste ponesrečene poskuse, ko ti kaj pač res ne rata, in je smešno in te je sram, ampak veliko odneseš, ker se učiš in ker si si sploh upal.« (Julija Pečnikar, 5. generacija)


»ŠUGLA mi je dala zelo veliko: poznanstva s čudovitimi in srčnimi ljudmi; nova znanja, ki mi še danes pridejo prav tako v osebnem kot tudi v profesionalnem življenju; predvsem pa nepozabne spomine in veliiiko samozavesti. Vanjo sem namreč vstopila z malo strahu in bremze, a ste mentorji ostali udeleženci uspeli razrahljati vse zadržke ki sem jih do takrat imela tako do sebe, drugih in tudi do okolja, ki me obdaja.« (Natalija Novak, 6. generacija)


»ŠUGLA je nedvomno del mene. Reprezentira moj ”state of being”, moj ”mindset”. V okviru te sem namreč spoznala subtilnost in globino izraznih umetnosti. Je izkušnja, ki ti razdre ego in ti hkrati zgradi pozitivno samopodobo. Poleg tega pa sem na ŠUGLI izgradila tesne prijateljske vezi in verjamem, da bodo nekatere trajale za vedno.« (Yvonne Knap, 7. generacija)


»ŠUGLA je the best! Poleg tega, da podpira najpomembnejše elemente performinga, mi je pomagala razviti tudi odnos do lastne vrednosti in samospoštovanje, ter sprejeti nekatere osebne odločitve. Vse stopnje učnega programa so skupinski ustvarjalni proces, ki pa omogoča in spodbuja tudi individualni osebnosti razvoj. Zelo sem vesela, da sem se lahko učila od odličnih mentorjev in bila del tako dobre in kreativne ekipe, katere ideje so vedno podprte s pomembno sporočilno vrednostjo za gledalce.« (Doroteja Pukšič, 8. generacija)


»Program ŠUGLE je intenziven proces in zahteva veliko dela,, a ti da ogromno znanja, ki se iz stopnje v stopnjo prepleta in nadgrajuje. Med nami (udeleženkami) se je razvila močna skupinska dinamika, učila sem se od odličnih mentorjev in odprli so se mi novi svetovi, ki sem jih z veseljem razisk(ov)ala, in jih bom še.« (Mistral Majer, 8. generacija)