Začenja se ANA DESETNICA 2023! (22.6.)

Logo A10 2023 Jpg (za Www)

Program 26. mednarodnega festivala uličnega gledališča bo med 22. junijem in 2. julijem gostoval na ulicah, trgih, mostovih, dvoriščih, parkiriščih v parkih in drugih urbanih kotičkih 15 slovenskih mest. 

Prebivalci in obiskovalci teh si boste lahko brezplačno ogledali skoraj 40 različnih predstav v izvedbi cca. 100 umetniških ustvarjalcev iz 14 držav (Slovenija, Hrvaška, Madžarska, Italija, Francija, Nemčija, Belgija, Irska, Makedonija, Argentina, Kolumbija, Gana, Velika Britanija in Kuba).

Ana Desetnica 2023 bo gostila najrazličnejša tu- in zunajzemeljska ter mitološka bitja (preroke, gusarje, velikane, trole, migrante, klovne, dive in vesoljce), številne živalske vrste (konja, kobilice, ribe, ovce, papagaja in druge ptice) ter celo nekaj rastlinskih (travo, vrtnice, stebla). Kljubovala bo gravitaciji, iskala drug(ačn)e perspektive, pripeljala s sabo orkester z enim samim članom in nas popeljala prek vseh meja (v Afriko in na Kitajsko, na morje, podeželje in v hotel, do vulkanov in celo do zakladov). Počela bo torej to, kar najbolje zna: raziskovala, se igrala, razveseljevala, pela ter plesala, skratka – navduševala.

Ljubljani bo osrednje prizorišče spet na v parku na Ambroževem trgu in v bližnji okolici, nekaj dogodkov pa se bo odvilo tudi v središču mesta. Enega od ”odrov” si bo Ana Desetnica delila s festivalom Klovnbuf (v organizaciji Zavoda Bufeto) in Festivalom Trojne salte (v organizaciji kolektivov Cirkokrog in Mismo nismo), in sicer pod streho cirkuškega šotora, ki bo stal na travniku pred starim delom Cukrarne, in v katerem bo od 23. 6. do 7. 7. potekal skupni projekt vseh treh organizacij CIRKOVIZIJA.

V okviru Ane Desetnice Mariboru oziroma programa uličnega gledališča na festivalu Lent pa se bo odvil RAIL2DANCE4UKREP 2023 festival sodobnega plesa v organizaciji Plesnega teatra Ljubljana, ki se poslužuje lokacijsko posebnih uprizoritvenih praks – z namenom in s ciljem odpiranja proti mestu in meščanom, ter spreminjanja namembnosti javnih prostorov. Eden od dogodkov se bo odvil na vlaku med vožnjo od Maribora do Ljubljane, kjer se bo t. i. festival plesnih perspektiv zaključil.

V obeh mestih bo gostoval tudi festivalski spektakel z veliko mehansko lutko konja v glavni vlogi (Cie. Benares Paris / FRA), izpostavili pa bi še ognjene predstave (Compagnia Opera Fiammae / ITA) in posebno interaktivno inštalacijo, ki jo bodo gledalci gradili skupaj z umetniki (Stalker Teatro / ITA).

Prisrčno vabljeni!

 

FESTIVALSKI PROGRAM