Dnevna soba

Ideja o dnevni sobi sredi ulice se je porodila, ko smo iskali nov način, kako se približati prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. V osnovi je šlo za nekoliko šaljivo domislico. Ko se je mesto lotilo prenove Slovenske ceste, so namreč ob tem napovedali, da naj bi ta postala dnevna soba mesta. To napoved smo vzeli zelo resno in tako smo se odločili, da na jubilejni 20. Ani Desetnici (2017) vsaj za en dan pokažemo, kako naj bi bila takšna dnevna soba videti po našem mnenju. Ko se je cesta zaprla za promet, smo nanjo postavili mize, stole in fotelje, lončnice in celo omare, in tako poskusili ustvariti prijetno, domačno okolje, kjer lahko obiskovalci med predstavami malce posedijo, sproščeno poklepetajo, tudi kaj pojedo in popijejo.

Na naš tovrsten skromen poskus udomačitve javnega prostora, ki je pokazal, kako bi se lahko mesto prilagodilo ljudem in ne obratno, se je občinstvo odzvalo zelo dobro. V letu 2018 smo pod sloganom Mesto, moja dnevna soba zato ta koncept še nadgradili in s kosi pohištva, preprogami in domačnimi drobnarijami v Parku slovenske reformacije (nekdanjem Argentinskem parku) in na prenovljenem delu Gosposvetske ulice vsak festivalski dan (po)ustvarili ambient in vzdušje dnevne sobe. Primarni pomen in namen te je povabilo obiskovalcem, da si poleg časa za ogled predstav vzamejo tudi čas za oddih in druženje. Na festivalski petek Ana Desetnica v svoji dnevni sobi gosti različne ustvarjalne delavnice in tradicionalni piknik.

Projekt dnevna soba koordinira Rada Kikelj Drašler, intermedijska umetnica in interdisciplinarna ustvarjalka sodobne umetnosti ter performerka, izvajamo pa ga v sodelovanju z ljubljansko Snago (Centrom ponovne uporabe) in vrhniško Komunalo (DEPO-jem).

Argentinski park in Gosposvetska (2018)

D9

D3

D11

D10

D2

D14

D16

D6

Slovenska cesta (2017)

Ds10

Ds13

Ds9

Ds4

D9

Ds2

Ds7

Ds3