Ana Mraz 2018 (fb)

Ana Mraz 2018

V letu 2018 smo že 19. leto zapored pod novoletno smrečico najširših množic postavili vabilo na zimski mednarodni festival uličnega gledališča. Tudi Ana Mraz 2018 je iztekajoče se leto ulovila za rep, saj je na ljubljanski Špici gostovala od 26. do 30. decembra, v petih festivalskih večerih, ki so bili kljub temperaturam okoli ničle precej mrzli, pa so umetniki iz Slovenije in 7 drugih držav (Hrvaška, Italija, Grčija, Belgija, Ukrajina, ZDA, Kolumbija), uspešno ogrevali obiskovalce (in predvsem njihova srca) z odličnimi nastopi.

Raznovrsten umetniški program, ki je obsegal 9 različnih predstav, ulični eksperiment (umetniško intervencijo) in glasbeni koncert (skupaj 17 dogodkov), je bil tudi letos požlahtnjen z dobro mero cirkusa in interakcije z občinstvom, ponudil pa je tako nostalgično ”dobro staro klasiko” kot kreacije ”novejšega duha”. Obiskovalci so si lahko med drugim ogledali tajno policijsko akcijo, absurdni ribolov, pustolovščino v stilu filmov o Indiani Jones, tradicijo ganske šole vrtenja lavorjev in čarovnijo brez trikov ter prisluhnili poeziji brez besed. Ob tem ni manjkalo najrazličnejših akrobacij (na tleh in v zraku), žongliranja, hoje po vrvi in drugih cirkuških veščin, predvsem pa je Ana Mraz spet poskrbela za veliko zabave in za prijetno družabno vzdušje.

Program sta spet povezovala Dva odbita klovna, ki sta s svojimi animacijami ter z glasbenimi in s plesnimi vložki uspešno zabavala obiskovalce med posameznimi predstavami, in jih prijazno vabila, da se ogrejejo pri (zdaj že tradicionalnem) sodu z ognjem. Novost je predstavljala t. i. ”mobilna gostilna” s toplimi napitki, v kateri je vsak večer stregel slikar Dime, ki sodeluje na mnogih kulturnih in humanitarnih prireditvah po vsej Sloveniji.

Ana Mraz je torej spet naredila cel cirkus in pokazala svoj čudovit festivalski obraz. Po naši oceni si je predstave ogledalo vsaj 2000 ljudi, ki so z dobro voljo vztrajno kljubovali mrazu in se uspešno ogrevali za najdaljšo noč v letu. Preden pa je zastor padel in je šla karavana uličnih in cirkuških umetnikov dalje, je Ana Mraz poskrbela za edinstven skok v zadnji dan starega leta z glasbo in s kozarcem penine – ter z željo, da čas do novega snidenja vsem nam čim lepše mine.

Prednovoletni ulični program je v zadnjih dneh leta 2018 gostoval tudi v Mariboru (Ana Mrzla) in Radovljici (Ana Snežna).

V sodelovanju z zavodom Turizem Ljubljana

Tl Logo